AJ MY SME EKO!

24. apríla 2019

Skvelá správa priatelia všetky naše prevádzky sú od apríla vyzbrojené kompostovateľnými obalmi a slamkami.

Vo všeobecnosti sú teraz v ponuke rôzne typy prírodných materiálov, z ktorých sa ekologické obaly vyrábajú.

BIOPLAST

Biodegradovateľné plasty sú na pohľad nerozoznateľné od bežne používaného plastu. Najčastejšie sú vyrobené z kukuričného, resp. prírodného škrobu. Dokonca majú rovnaké funkčné vlastnosti, predsa je tam ale zásadný rozdiel, sú rozložiteľné za dva dni na biomasu! Čo je podstatné, je že nie sú vyrobené z ropy, neškodia vášmu zdraviu a teda ani okoliu. A to ani pri vysokých teplotách.

CUKROVÁ TRSTINA

Je vlastne materiálom, ktorý je odsúdený do koša. A reálne by nenašiel využitie, z vlákna cukrovej trstiny sú vyrobené najmä krabičky na take-away a jednorazové misky a taniere. Materiál má vysokú teplotnú odolnosť, kľudne ho dáte aj do mraziaceho boxu, alebo v ňom zohrievať jedlo v mikrovlnke. Na rozdiel od polystyrénu je  úplne bezpečný a neuvoľňuje do jedla žiadne škodlivé látky, ani pri vyšších teplotách.

PALMOVÝ LIST

Jednorazový riad z palmových listov je váhovo veľmi ľahký, ale stále dostatočne pevný a odolný. Vyrába sa z vylisovaných listov palmy Areca, ktoré sa až po odpadnutí zberajú. Výrobný proces je teda úplne šetrné k stromom a prírode. Tieto palmové listy  boli používané pre jedálenské účely po stáročia. Proces výroby nevyžaduje žiadne chemické látky, alebo ťažkú  fabrikáciu. Materiál sa do dvoch mesiacov úplne rozloží a to v úplne prírodnom prostredí.

DREVENÁ DÝHA

Používa na výrobu jednorazových tanierov, príborov a iných vecí používaných ku konzumácií jedla a nápojov. Je to samozrejme úplne kompostovateľný, bezpečný a vizuálne atraktívny materiál.

CELULÓZA

Sa využíva hlavne na menuboxy, misky na polievku / šalát, poháre na čaj a kávu. Výrobky sú skrátka určené na styk s teplým jedlom alebo nápojom. V niektorých prípadoch sa izolujú poháre a misky z vnútornej strany ešte vrstvou PLA plastu, ktorý izoluje produkt od tekutiny a následného ľahkého presiaknutia a roztrhnutia.

Všetky tieto spomínané prírodné materiály majú za cieľ jedno. Pomôcť odľahčiť prírodu, a to pri  výrobnom procese, ale hlavne aj po ich použití. Navyše sa neuvoľňujú jedovaté látky, ktoré nie sú ľudskému telu prospešné, do horúceho jedla (ako je to v prípade obeda v polystyréne.

A ako to vyzerá teda u nás?

  • Naše obaly sú vyrobené z kukuričného škrobu, rastlinných škrobov a vlákien z cukrovej trstiny bez použitia polyméru, sú čisto prírodné bez umelých hmôt. Čo preklade znamená, že sú bio degradovateľné a v prírode úplne rozloží bez akéhokoľvek zaťaženia.
  • Papierové tašky, ktoré ponúkame sú doslova kompostovateľné a v odpade či prírode sa rozpadnú na neškodné látky.
  • Separujeme všetok náš odpad vyprodukovaný na prevádzkach. 🙂
  • A snažili sme sa zájsť ešte ďalej a vyfarbovacie prestierania, ktoré nám ostanú v reštaurácií wagamame venujeme deťom do o.z. Plamienok a škôlky Baby Care na kreslenie.