7 tipov, ako chutne nafotiť jedlo

9. januára 2018

Ako prvú vyriešte ostrosť obrazu

Nie je nič horšie než rozostrený obraz. Preto zháňame filmy v 4K a smartfóny s čo najväčším displejom. Ľudské oko je totiž schopné zaostriť na od pár centimetrov až na nekonečno, a preto nám každá nekvalitná fotka pripadá ako poškodenie zraku. Prvý krok ku kvalitnej fotke jedla je preto zaostriť – a za tým účelom je potrebné zvoliť aj správnu vzdialenosť od objektu.

Zožeňte si statív

Akýkoľvek. Verte nám, aj tie cenovo dostupné verzie budú lepšie ako voľné ruky. Hoci by váš telefón alebo foťák mali kvalitnú stabilizáciu obrazu, pre stopercentne ostrý obraz nebudú stačiť. Akákoľvek trojnožka dostupná na internete vám pomôže dostať fotku o niekoľko levelov vyššie. Pritom sa zmestí do vrecka!

Potom sa zamerajte na svetlo

Pokúste sa vždy fotiť pod prirodzeným svetlom. Slnko totiž vysiela celé farebné spektrum, žiarovky sú zväčša ladené do žltých alebo modrých odtieňov, čo skresľuje farby vášho jedla. To platí aj pre blesk na smartfóne alebo digitálnom foťáku. Výsledok skôr pokazí než vylepší.

Ak sa chystáte fotiť romantickú večeru, počkajte si na zlatú hodinku. Upravuje svet do mäkkých, žltých odtieňov, ale trvá skutočne len hodinu pred západom slnka. Môžete si ju pripraviť vďaka rôznym aplikáciám alebo napríklad na tejto stránke.

Foťte viac fotiek z rôznych uhlov

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť nekvalitnej fotke, je skúsiť si vopred viac rôznych uhlov. Populárne sú vtáčia perspektíva či veľký detail, ale skúste všetky svetové strany a hľadajte najlepší dopad svetla, tieňov a rozloženie prvkov. Potom si vyberiete ten najlepší.

Zjednodušte situáciu

Keď máte už techniku vyriešenú, ale fotka sa vám stále úplne nepáči, nebojte sa pracovať s realitou. Zbytočný obrúsok, sviečka či kvet môžu finálny efekt výrazne zhoršiť. Zamerajte sa na to dôležité – kvalitné jedlo s nádherným vzhľadom by malo byť v centre pozornosti a tie detaily okolo mu majú len pomôcť vyniknúť.

Nájdite si vzor

Aby ste odfotili dokonalú fotku, niekedy je najlepšie nájsť existujúcu dokonalú fotku a pokúsiť sa k nej priblížiť. Predsa len, každý kreatívny človek vie, že všetko už bolo raz vymyslené, a tak nemusíte zbytočne vynájsť koleso zakaždým, keď chcete kvalitne zachytiť kvalitné jedlo.

Nájdite si kvalitný objekt

Samozrejme, každá dobrá fotka začína dobrým objektom. Keď jedlo výborne vyzerá, bude určite aj dobre chutiť.

Držíme palce pri fotení dobrého jedla a hľadaní vášho unikátneho štýlu