11 kuchynských mýtov

13. decembra 2017

Zabíjate nimi čas a plytvete surovinami. Neverte týmto zažitým kuchynským poverám.

Stuhnuté maslo vraj najrýchlejšie zmäkne v mikrovlnke

Keď potrebujete mäkké maslo, mikrovlnka vám nepomôže. Roztopí ho iba na povrchu, pretože teplo sa nestihne rozložiť. Vyberiete tak z mikrovlnky maslo, ktoré je zvrchu roztečené a vnútri tuhé. Najlepšie je nezabudnúť ho vybrať noc vopred. Ak ste predsalen zabudli, zabaľte ho do sáčku a doprajte mu kúpeľ v teplej – nie horúcej – vode.

Drevené doštičky vraj držia baktérie

Na takej doštičke krájate všetko – zeleninu, mäso, syry… Je pochopiteľné, že sa do nej so zárezmi noža dostávajú aj baktérie. Dobrá správa však je, že baktérie z jej povrchu sa dajú ľahko zmyť pri umývaní riadu. Ešte lepšia správa je, že baktérie, ktoré preniknú hlbšie do dreva, v ňom zomrú. V doštičke totiž nemajú žiadnu výživu.

Alkohol sa vraj z jedla vyvarí

Alkohol sa naozaj počas varenie z jedla stráca, no vopred sa nedá určiť, koľko sa z neho vyparí. Navyše, nikdy sa nevyvarí úplne, teda aspoň nie počas štandardných časov varenia jedla. Myslite na to, ak varíte pre šoférov, deti či tehotné ženy.

Slaná voda vraj vrie rýchlejšie

Tento mýtus by nemohol byť ďalej od pravdy. Molekuly sodíka v skutočnosti zvyšujú bod varu – teda voda sa varí dlhšie. Avšak množstvo, ktoré do varenia pridávate, je príliš malé na to, aby ovplyvnilo dĺžku varenia. Aby ste zdvihli bod varu o pol stupňa Celzia, museli by ste do litra vody nasypať skoro 60g soli. A to, dúfame, nerobíte.

Olej vo vode pri varení cestovín vraj zabráni ich zlepeniu

Ďalší fyzikálny. Ďalší kuchynský mýtus hovorí, že cestoviny sa nepolepia, ked do vody dáte olej. To je, samozrejme, hlúposť – olej pláva na vode a teda sa k vašim špagetám ani nedostane.

Najštipľavejšia časť feferónky vraj sú jej semienka

V skutočnosti to tak nie je. Najpálivejšie sú žilky – v nich je najviac kapsaicínu. O tom, prečo niektorým ľuďom chutí chilli a niektorým nie, sme písali minule.

Varenie vraj oberá zeleninu o dôležité enzýmy

Naši predkovia pre desiatkami tisíc rokov objavili varenie a odvtedy ľudstvo sprevádza. Varenie napomáha ľahšiemu tráveniu jedla, čo nám dovoľuje zo stravy získať viac živín. Enzýmy v zelenine sa počas varenia naozaj rozpúšťajú, no rovnako sa rozpustia v našom žalúdku. Do zvyšku tráviaceho traku ich prejde len minimum.

Ocot pri varení vajíčok vraj uľahčuje lúpanie

Aby ocot stihol zapôsobiť na škrupinu, vajička by v ňom museli byť omnoho dlhšie ako 12 minút potrebných na ich uvarenie. Opäť vás odkážeme na fyziku základnej školy – pokus s vajíčkom ponoreným do octu trval celú noc. Vložte ich do vriacej vody, nie studenej, a po uvarení ich prudko schlaďte. Uvidíte, ako ľahko sa budú čistiť.

Žutie žuvačky vraj pomáha pri krájaní cibule

Cibuľa nám vháňa slzy do očí, pretože sa z nej do ovzdušia uvoľňuje jej šťava. To potrebujeme minimalizovať a dva najjednoduchšie spôsoby sú:
1) Používajte dobre naostrený nôž, pretože tupým nožom budete dužinu stláčať a tým uvoľňovať viac enzýmov
2) Cibuľu pred krájaním vložte na 15 minút do mrazáku, čím opäť zredukujete prskanie šťavy

Sóda bikarbóna vraj absorbuje pachy z chladničky

Bohužiaľ, okrem pravidelného vyprázdňovania chladničky neexistuje iný overený spôsob, ako sa zbaviť pachov. Sóda bikarbóna nemá žiadnu špeciálnu vlastnosť, ktorá by nasávala vôňu vašich obľúbených olomouckých syrečkov.

Ostrý nôž je vraj nebezpečnejší ako tupý

V skutočnosti ľahšie prídete k úrazu s tupým nožom. Je menej precízny, ľahšie sa šmykne a porežete sa. Ostrý nôž je presný, reže čo má.