10 legendárnych drinkov, ktoré nestarnú

8. apríla 2019

Moderná gastronómia ponúka mnoho nových netradičných drinkov, ktoré určite stoja za vyskúšanie. Aby ste si ich však mohli naplno vychutnať, mali by ste najprv spoznať kokteilové klasiky, ktoré vytvorili pevné základy pre dnešnú mixológiu.

Týchto 10 drinkov už obstálo v desiatkach rokov testovania a vychutnávania, pri tisíckach rôznych príležitostí. Recepty niektorých z nich pochádzajú dokonca z 19. storočia a to, že sa zachovali a zapísali medzi oficiálne drinky Medzinárodnej barmanskej asociácie, má svoje dôvody – sú jednoducho nadčasové a skvelé.

Ak ste ich ešte nevyskúšali všetky, dnes vám určite spravíme chuť.

Old Fashioned

Traduje sa, že kokteil vznikol v roku 1880, keď jeden z hostí nebol spokojný s chuťou bourbonu. Barman ho preto vylepšil trochou cukru, rumom a ľadom. Podľa Drink International je v súčasnosti najpredávanejším kokteilom v roku 2017 aj 2018.

Na začiatku prípravy sa v pohári pokvapká kocka cukru rumom Angostura Bitter a lyžicou vody. Potom to stačí zaliať 4 cl bourbonu alebo ražnej whisky a na ozdobu pridať špirálu pomarančovej kôry.

Dry martini

Čo sa vám vybaví pri tomto drinku ako prvé? Pravdepodobne James Bond v elegantnom smokingu, ktorý hovorí známu hlášku: „Pretrepať, nemiešať.“ Málokto vie, že vznikol už v 19. storočí.

Existujú rôzne variácie tohto drinku, napríklad vodka martini, dirty martini s olivovou dužinou alebo perfect martini, kde sa pridáva rovnaký diel suchého aj sladkého vermutu.

Originálne Dry martini by vám v bare mali pripraviť z ginu a suchého vermutu. Podáva sa s olivou pre zvýraznenie chuti alebo so špirálou citrónovej kôry.

Manhattan

Podľa legendy sa vznik tohto drinku datuje na rok 1874, kedy istý barman v Manhattan Clube vytvoril nový kokteil pre špeciálnu udalosť. Bola to párty organizovaná Jennie Chruchill, matky Winstona Churchilla.

Manhattan bez whisky je ako Dry martini bez ginu – proste by to nebolo ono. Takisto existuje mnoho variácii, no originál namiešame z 5cl ražnej whisky, 2cl sladkého vermutu a dvoch kvapiek Angostura rumu. Netreba zabudnúť na ikonickú čerešňu ako ozdobu.

Cosmopolitan

Jeden z najmladších drinkov v našom zozname, no o to väčšia legenda vďaka seriálu Sex v meste a symbol „vyššej spoločnosti“. Jeho pôvod nie je jasný, často sa však pripisuje americkému barmanovi, ktorý v roku 1975 do drinku Kamikaze primiešal brusnicový džús.

Príprava je jednoduchá. Do šejkra sa naleje 4 cl vodky, 4 cl pomarančového likéru Cointreau, 4 cl brusnicového džúsu a pár kvapiek limetkovej šťavy. Chýba už len plátok limetky a život Carrie Bradshaw.

Long Island Iced Tea

Nenechajte sa zmiasť názvom, nie je to nijaké nealko – stačí pohár tohto kokteilu a ste zrelí na parket. Niet sa čomu čudovať, obsahuje totiž päť druhov alkoholu.

V recepte na prípravu naozaj nenájdete čaj. Podľa jednej teórie vznikol v časoch prohibície, kedy bolo lepšie alkohol maskovať. Vďaka hnedej farbe tento drink vyzeral nevinne ako pohár ľadového čaju.

Obsahuje rovnaké diely tequily, vodky, bieleho rumu, ginu a likéru Triple sec. Aby vás to úplne neodrovnalo, pridáva sa ešte citrónová šťava, trstinový sirup a dolieva sa kolou.

Daiquiri

V roku 1896 vymyslel Daiquiri americký banský inžinier. K sláve mu neskôr pomohol spisovateľ Ernest Hemingway, ktorý naň nedal dopustiť, a rád si ho doprial aj americký prezident John F. Kennedy.

Základom daiquiri je kvalitný biely kubánsky rum (4cl), limetkový džús (2cl) a cukrový sirup (0,5cl). Plátok limetky na ozdobu a osviežujúci kokteil je na svete.

The Black Russian

Prekvapivo jediné, čo má tento drink spoločné s Ruskom, je vodka. Drink totiž vytvoril barman v Bruseli pre luxemburského veľvyslanca v roku 1949 zmiešaním vodky a mexického kávového likéru.

Pre originálnu chuť sú potrebné dva diely likéru Kahlúa a päť dielov kvalitnej vodky. S trochou ľadu je to ideálny drink pre nadšencov kávy.

Margarita

Jednoduchý a asi najznámejší koktail s tequilou na svete, pôvodom z Mexika. V roku 1938 ho mal namiešať barman zákazníkovi, ktorý bol alergický na všetky druhy alkoholov okrem tequily.

Po objednaní Margarity by vám barman v šejkri zmiešal 4 cl striebornej tequily, 2 cl limetkovej šťavy a 2 cl ovocného likéru Cointreau (Triple sec). Pre zvýraznenie chuti by ho naservíroval so soľou na okraji pohára a plátkom limetky.

Bloody Mary

Hovorí sa, že nesie meno podľa anglickej kráľovnej Márie I., ktorá počas svojej vlády dala popraviť 300 protestantov. Čo je ale fakt – vznikol v prvej polovici 20. storočia a je výborný na rannú nevoľnosť po ťažkej noci.

Na Krvavú Mary potrebujeme dva diely vodky, štyri diely paradajkového džúsu, dielik citrónovej šťavy, päť kvapiek Worcester omáčky, päť kvapiek Tabasca, štipku soli a čierneho korenia. Zdobí sa kúskom stonkového zeleru, prípadne plátkom citróna.

Piña Colada

Prvý krát sa predala v luxusnom portorickom hoteli v roku 1952, do väčšieho povedomia sa dostala po tom, ako skupina Escape nahrala The Piña Colada Song.

V oblasti Karibského mora ho v plážových baroch pripravujú z kokosového mlieka a šťavy z čerstvého ananásu, u nás si musíme väčšinou vystačiť s kokosovým sirupom a ananásovým džúsom. Čerstvý plátok ananásu by však určite nemal chýbať.

Aj vy máte teraz obrovskú chuť aspoň jeden ochutnať? Tieto legendy kokteilov vám s radosťou pripravia naši barmani v Trafe, Barrocku či Klube 39. Ale prosím, neskúšajte ich všetky v jeden večer.