Blog

Medusa Blog

Všetko, čo máme radi


Najnovší článok

Hospodárske výsledky 2023

MEDUSA s výbornými výsledkami za rok 2023

  • Hospodárske výsledky: Konsolidovaný rast tržieb o 25 % na 54,5 milióna eur, zisk skupiny (EBITDA) dosiahol 8,4 milióna eur (+ 49 %)
  • Investície: Rozvojové projekty vo výške 4,1 milióna eur (+ 28 %)
  • Rozvoj skupiny: 3 nové prevádzky – Bratislava: 1, Dubaj: 2 (celkovo 44 prevádzok v SR a zahraničí)
  • Zákazníci: Počet zákazníkov narástol medziročne o 12 %
  • Zamestnanci: Počet zamestnancov medziročne narástol o 4 % na 1166
  • Kľúčové projekty na rok 2024: Nasadenie systému objednávania od stola cez QR kód, inovácia vernostného programu a nová aplikácia Medusacard; 2 nové prevádzky v zahraničí

 

Medusa, najväčšia gastronomická skupina na slovenskom trhu, zaznamenala v roku 2023 tržby vo výške 54,5 milióna eur, čo predstavuje medziročný konsolidovaný rast o 25 %. Prevádzkový zisk skupiny narástol signifikantne o 49 % a dosiahol úroveň 8,4 milióna eur (EBITDA). V porovnaní s rokom 2022 skupina obslúžila o 12 % viac zákazníkov. V roku 2023 Medusa otvorila 3 nové prevádzky – dve v Dubaji a jednu v Bratislave. MEDUSA bola úspešná aj na zahraničných trhoch. V Spojených Arabských Emirátoch medziročne násobne zvýšila tržby, v prevádzkach v Rakúsku a Česku rástli tržby na úrovni 7,5 %.

„Som hrdý na odolnosť Medusy a na našich ľudí, ktorí nám svojím maximálnym denno-denným úsilím pomohli vysporiadať sa s neistou ekonomickou aj politickou situáciou. Gastronómia prešla turbulentným obdobím vysokej inflácie, a preto bolo nevyhnutné zamerať sa na detailný  manažment spotrebiteľských cien v našich prevádzkach. Pomohlo nám to eliminovať bezprecedentný nárast cien energií a surovín. Napriek náročným podmienkam sme aj naďalej investovali do ďalšieho rozvoja tak na Slovensku ako aj v zahraničí. Od našej ambície, neustále prinášať zákazníkom nové gastronomické zážitky v podobe nových reštaurácií a skvalitňovania služieb v tých existujúcich, nemienime ustúpiť ani v ďalších rokoch,“ hovorí Peter Štecko, CEO skupiny Medusa. „Zvyšovanie efektivity v interných procesoch a ich štandardizácia bude aj naďalej motorom pre optimalizáciu nákladov. Do roku 2024 vstupujeme s rešpektom a v očakávaní pozitívnejšieho vývoja ekonomickej situácie na Slovensku. S tým súvisí aj očakávaný rast tržieb, rozumne vybalansovaný medzi rast objemu a hodnoty. Naďalej investujeme podstatnú časť zisku do zveľaďovania existujúcich prevádzok, ako aj do otvárania nových konceptov reštaurácií. Veľký dôraz kladieme aj na rozvoj našich zamestnancov. Pracujeme na nastavení novej firemnej kultúry, ktorá súvisí so zmenami v riadiacej štruktúre a odovzdávaním kompetencií nástupníckej generácii. To sú naše interné kľúčové priority na najbližšie obdobie,“ dodáva Peter Štecko.

„Naďalej chceme byť lídrom v oblasti gastronómie na Slovensku, ktorý prináša moderné trendy na náš trh. Jedným z nich sú digitálne inovácie pre zákazníkov. Už v tomto období intenzívne pracujeme na masívnom nasadení systému objednávania od stola cez QR kód, čo významne zjednoduší a zrýchli cestu ku gastronomickému zážitku pre našich hostí. Súčasťou digitalizácie je aj úplne nová aplikácia vernostného programu Medusacard, ktorá zákazníkom umožní pohodlne a z jedného miesta užívať si nové benefity, rezervovať stôl, objednávať, platiť a mnoho iného,“ uviedol Michal Chudík, CCO skupiny Medusa.

Slovensko
Medziročný rast tržieb na slovenskom trhu o 23 % ovplyvnili tri významné faktory. Zvýšenie návštevnosti existujúcich prevádzok o 11 % spolu s vyššou návštevnosťou prémiovejších konceptov z nášho portfólia a zmenou spotrebiteľského správania v prospech hodnotnejších kategórií v jedálnych lístkoch.

V minulom roku sa slovenské portfólio rozšírilo o jednu prevádzku. Na gastromapu Bratislavy priniesla Medusa nový koncept moderného bistra inšpirovaného Talianskom, COMO CAFE, v nákupnom centre Eurovea 2.

Medziročné oživenie ekonomiky v odvetviach automobilového priemyslu a zásielkového obchodu potiahlo skupinu za zvýšenými tržbami aj v korporátnej oblasti závodného stravovania. V porovnaní s predchádzajúcim rokom zaznamenala Medusa nárast počtu stravníkov aj tržieb až o 12 %.

Spojené arabské emiráty / Česko / Rakúsko
Na mimoriadne úspešný rok 2023 významne vplývala expanzia skupiny v Dubaji, kde investovala podstatnú časť zisku, vygenerovaného z prevádzkovej činnosti. V rýchlo rozvíjajúcej sa metropole otvorila Medusa dve nové prevádzky. Vďaka tomu skupina zaznamenala mnohonásobný medziročný rast tržieb, prichádzajúcich zo Spojených arabských emirátov. Úspech medzinárodnej časti Medusy potvrdili aj prevádzky v Česku a Rakúsku, kde medziročne tržby rástli na úrovni 7,5 %.

Spoločenská zodpovednosť
Medusa dlhodobo podporuje finančne, materiálne alebo poskytnutím vlastných ľudských a priestorových kapacít tak vybraných jednotlivcov, ako aj rôzne združenia a nadácie. V oblasti vzdelávania úzko spolupracuje so SOŠ gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislave. Okrem vlastných charitatívnych iniciatív, akými sú napríklad Barmanské Vianoce, podporuje Medusa aktivity rôzneho charakteru v spolupráci s Nadáciou Magna, O.Z. Mladí, O.Z. Donio, N.O. Deťom s rakovinou alebo Národnou transfúznou službou SR.

Všetky články

NOVÁ APLIKÁCIA MEDUSACARD

Počuli ste tú skvelú správu? Máme novú vernostnú aplikáciu Medusacard. Pohodlne s ňou zbierate body, užívate si výhody, objednávate aj platíte. Získajte benefity či ponuky na mieru dostupné iba v aplikácii. Za stiahnutie vás odmeníme 500 bodmi.

pozadie

 

Užívajte si ešte viac výhod s aplikáciou Medusacard

Počuli ste tú skvelú správu? Máme novú vernostnú aplikáciu Medusacard. Pohodlne s ňou zbierate body, užívate si výhody, objednávate aj platíte. Získajte benefity či ponuky na mieru dostupné iba v aplikácii. Za stiahnutie vás odmeníme 500 bodmi.

Exkluzívne výhody iba s aplikáciou

S aplikáciou Medusacard získavate desiatky výhod, ktoré inde nenájdete. Užívajte si tiež personalizované ponuky na mieru pre vás. Všetky výhody môžete využiť priamo v aplikácii pri platení.

Pohodlné objednávanie aj platenie

Aplikácia Medusacard disponuje aj možnosťou objednávania a platby priamo od stola. Stačí si cez aplikáciu načítať QR kód na vašom stole, vybrať konkrétne jedlá a nápoje a hneď aj zaplatiť. Môžete si zároveň uplatniť ktorúkoľvek z výhod za body.

Máte vždy prehľad o vašich bodoch aj o stave vášho statusu

Vždy máte prehľad o stave bodov, aktuálnom statuse aj jeho platnosti. Priamo v aplikácii nájdete informácie o vašom aktuálnom statuse aj informáciu, koľko bodov vám chýba do ďalšieho statusu a aké benefity ponúka vyšší status.

Jednoduché rezervácie a informácie o reštauráciách

Potrebujete rezervovať stôl? Stačí pár kliknutí v aplikácii Medusacard. Nájdete tu tiež špecifikácie našich reštaurácií, vrátane informácií o špeciálnych službách, ako napríklad či disponujú detským kútikom, parkovaním v garáži alebo bezbariérový prístupom.

STIAHNITE SI APLIKÁCIU MEDUSACARD A UŽÍVAJTE SI JEJ BENEFITY

Aplikáciu Medusacard stiahnete zdarma v App Store alebo Google Play. Ak nevlastníte Medusacard, založíte si ju jednoducho pri registrácii do aplikácie. Podmienkou pre používanie aplikácie je platná Medusacard so statusom Basic, Bronze, Silver alebo Gold. V prípade, že vlastníte Medusacard, môžete sa prihlásiť číslom vašej karty, alebo prihlasovacími údajmi, ktoré ste používali pre prihlásenie do vášho Medusacard konta.

Založte si Medusacard pár kliknutiami v aplikácii

Ak nevlastníte Medusacard, založíte si ju jednoducho pri registrácii do aplikácie. Na požiadanie vám môžeme zaslať aj fyzickú Medusacard. Medusacard však máte neustále dostupnú v digitálnej forme, priamo v aplikácii a môžete ju hneď začať používať.

 

 

Tajomstvo chutného menu v Kubu

Ideálne cesto na pizzu sme vylaďovali niekoľko mesiacov.

Prečítajte si, čím je výnimočné nové menu v KUBU.

POLPETTE

Tradičné Talianske mäsové guľky

Ochutnajte výbornú polpette z mletého mäsa v paradajkovej omáčke.

KOMBUCHA

“Jej počiatky sú tajomné a nikto presne nevie, kde sa vzala.
Isté ale je, že sa k nám dostala z Ázie, kde bola považovaná,
už pred viac ako tisícročím za  „nápoj nesmrteľnosti“ a elixír sily.

Perlivý nápoj na báze čajového výluhu, ktorý počas viac ako dvojtýždenného fermentačného procesu (v závislosti na teplote, objeme a v neposlednej rade Vašich preferenciách) mení jednoduché cukry na živý synergetický nápoj probiotických baktérií, polyfenolov, aktívnych enzýmov, bioaktívnych látok a organických kyselín s unikátnou chuťou čaju, prospešného telu v každom jeho dúšku.

Oslávte s nami SILVESTER

Hurá! Opäť je tu koniec roka a to je čas na párty. Či už chcete tancovať, až kým nespadnete z nôh, alebo chcete začať rok polnočným bozkom pri sviečkach, prípadne vo veselej spoločnosti priateľov pri dobrom jedle a pive. Pre každého z vás máme to pravé miesto na oslavu Silvestra.

Gin – jeho príbeh písal holandský filozof aj lesní škriatkovia

Prinášame vám historické pikošky a koktailové novinky, ktoré prekvapia aj skúsených „ginológov“.

Jedinečná atmosféra Werku očami nášho šéfkuchára a šéfbarmana

Pokiaľ ste ešte nemali príležitosť navštíviť Werk, slová a zanietenosť Tomáša Falba a Roba Stajanču vás určite presvedčia to napraviť. Ujsť by ste si nemali nechať ani špeciality zo sezónneho menu.

Nová aplikácia a unikátne výhody sú už na ceste…

Vážení zákazníci,

s radosťou vám oznamujeme, že aktuálne vytvárame novú, vylepšenú aplikáciu MedusaCard. V rámci vernostného programu spoločnosti Medusa sa neustále snažíme o skvalitňovanie našich služieb a preto sme sa rozhodli pozastaviť fungovanie aktuálnej aplikácie.

Sledujte nás a čoskoro vám prinesieme informácie ohľadom zaujímavých vychytávok v novej aplikácii MedusaCard, ktoré vám prinesú množstvo skvelých výhod.

Ďakujeme, že ste s nami! 😊

 

Váš team MedusaCard

O zákulisí prípravy dezertov v Minte so šéfcukrárkou Katkou

Aj vám tečú slinky pri pohľade na výber dezertov, ktoré nájdete v Minte? Šéfcukrárka Katka Podhorová nám v rozhovore prezradila, kde čerpá inšpiráciu pri ich vymýšľaní, ako vyzerá ich príprava a aj to, ktoré dezerty chutia zákazníkom najviac.

Umenie chutí vo Werku

Nielen pri príprave jedla platí, že skutočný pôžitok vznikne súhrou viacerých zmyslov. Nový koncept UMENIE CHUTÍ v ikonických priestoroch Jurkovičovej teplárne vytvára jedinečnú atmosféru spojením vizuálneho zážitku z výtvarného umenia s vychutnávaním si majstrovstva naservírovaného na tanieri.

V posledných rokoch všetci potrebujeme umenie podporovať viac, ako kedykoľvek predtým. Je pevnou a dôležitou súčasťou našich životov, je to forma komunikácie, ktorá hovorí univerzálnym jazykom a dokáže spájať ľudí bez ohľadu na politické, filozofické či náboženské presvedčenie. Aj preto sa reštaurácia WERK rozhodla spojiť s DOT. Contemporary Art Gallery sídliacej v spoločných priestoroch Jurkovičovej teplárne a pravidelne prinášať návštevníkom jedinečný koncept spájajúci výstavu súčasného umenia s dobrým jedlom. Skutočné umenie predsa dokážeme vnímať hneď niekoľkými zmyslami, chuť nevynímajúc – i preto teda UMENIE CHUTÍ..

Dry-aged steaky,
ktoré zrejú priamo v Riu

Na výbere kvalitného mäsa si dávame naozaj záležať. S Brand Chefom Rio Restaurant, Danielom Širotom, ktorý je v tejto oblasti odborníkom, sme si pre vás preto pripravili sériu článkov venovaných mäsovým špecialitám. Veríme, že aj vďaka tomu sa v ponuke Chef‘Specials aj stálom jedálnom lístku Rio Restaurant budete vedieť lepšie zorientovať aj vy sami.

Prieskum v spolupráci so spoločnosťou ACTLY

Radi by sme vám dali do pozornosti prieskum, ktorý bude v našom mene realizovať spoločnosť ACTLY. Preto vás môžu v najbližších dňoch osloviť ich zástupcovia a ponúknuť vám účasť na online prieskume.

Cieľom prieskumu je získanie informácii od zákazníkov nášho vernostného programu MedusaCard. V blízkej budúcnosti chystáme aktualizáciu vernostného programu a preto sme sa rozhodli získať dáta, ktoré nám k tomuto kroku dopomôžu. Zaujímajú nás vaše doterajšie skúsenosti, postrehy a váš názor, na základe ktorých následne podnikneme kroky k jeho zatraktívneniu.

Budeme radi, ak sa stanete súčasťou tohto prieskumu. Pripravili sme pre vás odmenu za účasť.

Ďakujeme za váš čas a tešíme sa na výsledky 🙂

Pomôžme našim susedom
na Ukrajine

Udalosti posledných dní na Ukrajine nás hlboko zasiahli. To, že akákoľvek krajina napadne suverénny susedný štát, je nezlučiteľné s hodnotami, ktorým veríme a ktorými žijeme.

Sme Európania, ktorí chcú žiť v mieri a cítime povinnosť povedať jasné NIE vojenskej agresii, ku ktorej sa v týchto dňoch uchýlilo Rusko. Veríme, že každý z nás má možnosť situácii pomôcť, ak nezostaneme ticho. Ak k tomu pridáme podporu organizácií, ktoré pomáhajú priamo na Ukrajine alebo ukrajinským občanom u nás, náš dopad sa násobí. Aj minimálnou čiastkou dosiahneme veľký efekt, ak sa nás spojí dostatočne veľa.

Dnes by sme Vás preto chceli poprosiť, ak Vám nie je ľahostajná budúcnosť demokratickej Európy, pomôžte, ako viete. Vybrali sme pre Vás niekoľko organizácií, ktoré robia úžasnú záslužnú prácu a pomáhajú aj v našom mene.

MEDUSA UA SKY 600x3002

Spoznajte poklad z Japonska – wagyu

Okrem stálej ponuky v Riu majú zákazníci možnosť objednať si Chef’Special. Nejde len o špeciality, ktoré vie šéfkuchár uvariť najlepšie, ako to môžu zákazníci poznať napríklad z amerických reštaurácií. Naše Chef´Special sa v ponuke objavuje nepravidelne, zameriava sa na vysokú kvalitu a nevšedné chute. Základom týchto špecialít je prevažne kvalitné mäso.

„V reštaurácii pracujeme s najkvalitnejším mäsom, aké sa dá zohnať. Pri Chef’Special chceme prekvapovať a možno ponúknuť hosťom aj mäso z inej krajiny, vďaka čomu môžu u nás okrem steakov okúsiť aj exotiku a niečo výnimočné,“ vysvetľuje Brand Chef Ria, Daniel Širota.

Špecialitou, ktoré môžu zákazníci v ponuke Chef´Special nájsť, je napríklad wagyu, ktoré je považované za to najlahodnejšie hovädzie vôbec. Spolu s Danielom vám vysvetlíme, čo od neho čakať a od čoho závisí jeho výnimočná chuť.

 

Hovädzie z Japonska s výnimočnou chuťou

 

Wagyu je zjednodušený názov pre kobské plemeno býka. Bola vyšľachtené v Japonsku za 170 rokov párením tých najlepších kusov dobytka, o ktoré sa potom náležite starajú. V čom presne táto starostlivosť spočíva, si Japonci nechávajú pre seba a nikdy neprezradili ani to, čím dobytok vykrmujú, vieme iba o sóji a kukurici. Existujú klebety, že svoj dobytok masírujú a spievajú im. Tiež sa hovorí, že im dávajú piť pivo alebo víno. Japonci sa však na tom smejú a tvrdia, že to nie je pravda. Okrem starostlivosti a stravy dobytka sa však na kvalite mäsa podpisuje aj podnebie.

Japonci majú špeciálne označenia a triedy pre tento druh mäsa. Kvalita wagyu závisí od množstva tuku v svale, tzv. mramorovania. Čím viac tuku obsahuje, tým je mäso vzácnejšie. To najlepšie má okolo 50-55% tuku. Práve toto mramorovanie sa podieľa na jeho výnimočnej chuti. Roztápa sa už pri izbovej teplote alebo dokonca v dlaniach, vďaka čomu je mäso výnimočne šťavnaté, jemné a plné chuti.

„S názvom wagyu sa možno stretnúť v menu viacerých reštaurácií, no originál wagyu podlieha prísnym kritériám,“ upozorňuje Daniel. „Rôzne krajiny sa snažia vyšľachtiť si svoje vlastné wagyu, krížia ho hlavne s plemenom Black Angus, preto vznikajú aj lacnejšie kusy mäsa. Netvrdím, že tie plemená z týchto krajín sú zlé, ale nie sú to tie pravé a býva označené ako wagyum style beef.“

Patrik a tajomstvá wagamama kuchyne (rozhovor)

Hľadáte zaujímavé čítanie? Prinášame exkluzívny rozhovor s našim šéfkuchárom Patrikom Gregorovičom z prostredia obľúbenej reštaurácie wagamama. Patrik nám predstavil svoju kariérnu cestu v Meduse, ako sa dopracoval k pozícii šéfkuchára, v čom sa wagamama odlišuje od našich ostatných prevádzok a povedal nám, ako ovplyvnila pandémia chod reštaurácie.

Na začiatok nám prezraď ako dlho už pracuješ v Medusa Restaurants?

V Meduse pracujem už približne sedem rokov a konkrétne vo wagamama som už piaty rok. Od začiatku som si prešiel niekoľkými prevádzkami.

Ako si sa dostal k práci v Meduse?

Dostal som odporúčanie od kamarátky, ktorá už pracovala vo firme.
V tej dobre som si hľadal prácu a v Rakúsku sa práve chystalo otvorenie Primi. Zaslal som si životopis na pracovnú pozíciu kuchár a pozvali ma na pohovor. Na danú pozíciu som bol prijatý a pomáhal som s otváraním novej prevádzky. 

Popíš nám, ako sa vyvíjala tvoja kariéra v Meduse. 

Ako kuchár som začal pracovať v Primi Eurovea a neskôr som bol presunutý do Primi Polus, kde som dostal ponuku zástupcu šéfkuchára. Následne som bol presunutý do Primi v Rakúsku, kde som pôsobil jeden rok. Ďalej moje kroky smerovali do našej frančízy wagamama, kde som začal pracovať ako zástupca šéfkuchára a po dvoch rokoch som sa vypracoval na pozíciu šéfkuchára. Splnil sa mi tým jeden z mojich životných cieľov a to byť šéfkuchárom pre renomovanú značku reštaurácie. Bol to môj sen od detstva.

Zaujíma nás, ako vyzerá tvoj bežný deň. Vieš nám ho popísať? 

Myslíš v práci? (smiech) Za ideálnych podmienok, môj bežný pracovný deň začína príchodom do práce. Pozdravím sa všetkým, opýtam sa, ako sa majú a snažím sa naladiť všetkých na pohodovú atmosféru. Je pre mňa dôležité mať spokojných zamestnancov, potom som spokojný aj ja a môžem následne prejsť k rutinným povinnostiam. Tie zahŕňajú kontrolu a zabezpečenie pravidiel, ktoré musia u nás v prevádzke wagamama fungovať. Sme frančíza, čiže je nevyhnutné dodržiavať predpísané štandardy. Potom záleží od konkrétneho dňa či je potrebné byť v kuchyni a pomáhať kuchárom, aby naši zákazníci nečakali príliš dlho na jedlo alebo pracujem v office. Časť mojej práce je komunikácia s dodávateľmi, kde si trénujem svoje jazykové zručnosti. Priznávam, že niekedy je to naozaj ťažké a pomáham si prekladačom, ale rokmi som sa v jazyku určite veľmi posunul.

Kam sa vybrať v novembri a nezamrznúť?

Máte radi dobré víno, príjemnú atmosféru a hlavne si radi posedíte v teple? Viacerí z nás preferujeme terasy vďaka pekným výhľadom
a čarovnej atmosfére. Prezradíme vám, v ktorých prevádzkach nájdete všetko na jednom mieste.

Kulinárske zážitky v Primi Košice

Nezabúdame sme ani na naše prevádzky mimo Bratislavy a venovali sme naše úsilie na vytvorenie nového menu v Primi Košice. Ako už iste viete, vždy si zakladáme na čerstvosti surovín. Preto si sami pečieme vlastné briošky a hranolky, ktoré sú súčasťou nového hovädzieho burgra. Všetko z čoho sa skladá Primi burger pochádza priamo z našej kuchyne a vieme sa zaručiť za jeho vysokú kvalitu. Naši pravidelní hostia sa nemusia obávať, že sa naše menu úplne zmenilo a stratilo svoju identitu.

Jesenné novinky vo wagamama

Aj k nám do wagamama zavítala jeseň. Okrem nových jesenných nápojov, máme pre vás ďalšie novinky v menu. Pripravených máme niekoľko karí noviniek. V našej novej ponuke nájdete malé detaily, ktoré si všimnú iba praví gurmáni.

Náš šéfkuchár opisuje nové karí ako jemnejšiu verziu, ktorá obsahuje viac citrónovej kôry. Nové karí jedlá môžu byť viac pikantné, ako ste u nás zvyknutí. Ak neobľubujete pikantnosť a chcete vyskúšať niečo nové, radi vám na vyžiadanie pripravíme menej pikantné jedlo.

K novému nikko curry si môžete vybrať tri rôzne prílohy – bielu ryžu, hnedú ryžu alebo rezance. Sami sa môžete rozhodnúť, čo sa vám viac hodí k nášmu nikko curry s krevetami, kuracím mäsom alebo s tofu.

Čo ochutnať v Minte na jeseň?

V našich prevádzkach sa každú sezónu snažíme spestriť naše menu. Veľakrát by sme niektoré jedlo v ponuke mohli nazvať aj limitovanou edíciou. Mimo sezóny si ho už nebudete môcť dať a nemáte istotu, že sa ďalšiu sezónu znova objaví. Čo by ste si nemali nechať ujsť túto sezónu?

V Minte a mnohých našich prevádzkach sa snažíme nemrhať jedlom. A to veľmi jednoduchým spôsobom. Jednu surovinu sa snažíme využiť vo viacerých jedlách a preto to môže pôsobiť na prvý pohľad, že jesenné menu sa skladá iba z tekvice.

Od klasickej tekvicovej hokkaido polievky až po netradičné cviklové waffle, také je jesenné menu v našom Minte. Hokkaido polievku už asi poznáte, ale my sme sa ju pokúsili odlíšiť od tých tradičných. Waffle na slano? Možno nie každý má pozitívnu myšlienku pri tomto, ale to ste ešte neochutnali tie cviklové.

Čo s hladom pri pive?

Poznáte to, keď si dáte pivo a po čase vám vyhladne? Vraví sa, že pivo je ako chlieb a zasýti vás, ale nie vždy je to ono.

V našich Klubovniach si môžete dať niečo menšie k pivku, ale pre správnych gurmánov máme aj väčšie a rovnako tak lahodné jedlá.

Niekomu stačí niečo malé ako sú pražené mandle. Vieme však dobre, že to nikdy neskončí pri jednom pive a ten hlad sa začne zväčšovať. Na to tu máme potom menšie pochutiny od hranoliek cez cibuľové krúžky až po zemiakové lokše.

Ak ani to nestačí a ten gurmán vo vás má chuť na niečo poriadne, tak si môžete vybrať z niekoľkých mäsových jedál. Okrem rôznych nátierok si môžete vychutnať utopence alebo tatarák z býka.

Nezabudli sme pri väčších pochutinách ani na vegetariánov, alebo pre tých ktorí nemajú akurát chuť na mäso a v ponuke si nájdu niečo aj oni. Jednou z obľúbených pochutín je nakladaný plesnivec, ktorý sa skvele hodí k pivu.

kridelka nakladany plesnivec

Už sa viac nemusíte báť hladu pri pive, my sa o vás v našich Klubovniach postaráme. 😉

KOMBUCHA – elixír mladosti

KOMBUCHA

Nápoj stáročia označovaný ako elixír mladosti, za ktorý by sa aj Bátorička pobila. Tak prečo ho neskúsiť či funguje?

Tento nápoj vzniká kvasným procesom kombuchy, tzv. magickej huby, v osladenom čaji, pri ktorom sa uvoľňujú látky prospešné pre naše telo. Vďaka fermentácii, teda kvaseniu, je kombucha bohatá na probiotiká, ktoré majú pozitívne účinky na tráviaci trakt a imunitu.

Za touto magickou hubou sa ukrýva prirodzene žijúce spoločenstvo rozmanitých kvasiniek (Acetobacter, Candida, Brettanomyces, Torulaspora či ďalšie z rodu Saccharomyces) a ďalších mikroorganizmov, ktoré žijú v symbióze.

Okrem toho obsahuje Kombucha aj kvalitný čaj so silnými antioxidantmi, ktoré bojujú s radikálmi a znižujú nielen riziko rakoviny, ale aj zlepšujú hodnoty cholesterolu a udržujú normálne hodnoty cukru v krvi.

Pri tvorbe kombuchy sa spotrebováva cukor, čím sa uvoľňujú rôzne cenné látky, ako napríklad železo, draslík, vápnik, magnézium, sodík, zinok a z vitamínov sú to vitamíny B1, B2, B6, B12, C, D, E a K. Okrem toho v nej nájdete aj kyselinu octovú, šťavelovú či glukónovú, oxid uhličitý a kvasinky.

 

Vo všeobecnosti sa o kombuche hovorí ako o nápoji, ktorý má hneď niekoľko blahodarných účinkov:

  • posilňuje imunitný systém
  • pôsobí antibakteriálne a antifungicídne (proti baktériám a plesniam)
  • detoxikuje organizmus
  • podporuje trávenie a činnosť tenkého a hrubého čreva
  • posilňuje aktivitu mozgu a regeneruje nervový systém
  • znižuje telesnú únavu a zbavuje napätia
  • aktivuje látkovú výmenu
  • dodáva energiu a vitalitu

 

Ako pripraviť Kombuchu?

Ingrediencie (množstvo 1lt)

Čaj sypaný (biely, čierny alebo zelený, NIE aromatizovaný!) – 10g
Voda (prevretá minimálne 30 minút) 1lt
Cukor kryštálový 100g
Kombucha kultúra (z predošlého nálevu) 1dcl

  • pripravíme si čaj (striktne dodržiavame technológiu čajovej prípravy, ak by sme čaj lúhovali príliš dlho, do nápoja by sa nám dostali nežiaduce látky a triesloviny)
  • do čajového nálevu nasypeme cukor a poriadne ho rozpustíme
  • čajový nálev nalejeme do SKLENENEJ nádoby
  • teplotu čaju necháme klesnúť pod 30°C
  • následne vlejeme samotnú Kombuchu do nálevu
  • necháme fermentovať, teda kvasiť

 

Samotná fermentácia trvá od 3 do 6 dní. Je dôležité tento nápoj pravidelne sledovať a ochutnávať. Ide o živý organizmus, ktorý sa stále vyvíja.

4 dôvody prečo navštíviť Petržalskú Klubovňu

Každá naša Klubovňa je niečím výnimočná od tej druhej. Príjemná atmosféra, výborná kuchyňa obohatená o tradičné slovenské jedlá ako aj príjemný personál. To sú naše Klubovne. V čom je tá Petržalská iná a prečo sa ju oplatí navštíviť? Na to máme hneď 4 odpovede: 1. Detské ihrisko Chcete si vychutnať skvelé jedlo, alebo sa len…

Pizza v Košiciach

Ak máte v pláne navštíviť Košice alebo tam bývate, tak pizzu o ktorej sa vám bude ešte dlho snívať ochutnáte v našej košickej Primi. Tenké cesto, chrumkavé okraje, čerstvé suroviny a to hlavné, domáci paradajkový pretlak. Nehovoriac o výbornom ceste, ktoré si náš pizziar Jaroslav pripravuje sám už 5 rokov a vedel by vám o…

Nové dezerty v RIU

Úžasný sladký pôžitok v Riu Varovanie! Nasledujúce riadky spôsobia zvýšenú aktivitu tvorby slín a veľkú túžbu po niečom sladkom. Rio dostalo druhý dych a vďaka kreativite celého kolektívu, boli naše dezerty posunuté na vyššiu chuťovú úroveň. Po výdatnom jedle a skvelom drinku, sa žiada prekvapiť chuťové poháriky aj skladkým pokušením. Lemon Ak ste milovníkom vanilky…

Mint – čerstvo pražená káva u nás

Ak ste našu kávu ešte neskúšali, musíte prísť. A prečo? Pretože dni s kávou u nás chutia lepšie!

Už to budú dva mesiace, čo si robíme deň krajším našou šálkou čerstvo – upraženej kávy. Po nespočetných pokusoch upražiť, čo najchutnejšiu kávu, sa nám podarilo nájsť hneď niekoľko zaujímavých chutí.

Do stálej ponuky na bare sa dostal blend MINT N.O.1 a 100% africká arabika MALAWI PAMWAMBA. Z čoho sa skladajú a čo si máte pod takouto kávou predstaviť?

Nové menu RIO

Daniel Širota z Ria – štartujeme s novým menu! Po takmer dvoch rokoch od znovuotvorenia Ria, prichádza čas na ďalšiu zmenu. Prichádzame s novým menu, v ktorom nájdete obľúbené kombinácie jedál v novom modernom šate. Letný jedálny lístok obsahuje ľahšie jedlá ako šaláty, k hlavným jedlám pribudlo Kuracie Supreme, Filet z tresky ale aj Smash Burger s plátkami hovädzieho mäsa, ktorý…

Súťaž o spoločenské hry

Súťaž „Vyhraj spoločenské hry od vydavateľstva Dajama“ Štatút súťaže „Vyhraj spoločenské hry od vydavateľstva Dajama“ 19.07. – 25.07.2021 Usporiadateľ súťaže Usporiadateľom súťaže „Vyhraj spoločenské hry od vydavateľstva Dajama“ (ďalej len „Súťaž“) je spoločnosť Medusa Services, s.r.o., Einsteinova 23, 851 01 Bratislava, zap. v reg.: OR Okres. Súdu Ba I., vložka číslo 28447/B oddiel: s.r.o. Termín…

objav v sebe v rovnováhu s letným menu vo wagamama

„kokoro“ je rovnováha srdca, mysle a ducha. najviac ho vystihuje slovo “duša”. keď hovoríme o niekom, kto má dobré “kokoro”,  je to akoby sme hovorili o jeho duši. a ty môžeš svojej duši ulahodiť tiež. stačí, keď vyskúšaš jednu z našich kokoro misiek, ktoré sú plné krásnych chutí a čerstvých surovín naked katsu ľahké jedlo,…

BARROCK JE SPÄŤ!

Rock’n rollové víkendy sú späť! Po dlhom čase si spolu opäť z plných pľúc zakričíme „let’s rock it!“. Oprášte zo skrine staré zvyky a zastavte sa na panáka. O výnimočný večer sa postaráme za vás a všetkým ukážeme, ako má poriadna párty vyzerať . DJ KRTO a DJ J.SEE sa cez tento víkend postarajú o…

Hrajte o 10 VIP vstupeniek na F1 event v Primi Eurovea

Súťaž o 10 VIP vstupeniek na F1 event v Primi Eurovea     Súťaž je určená pre držiteľov MedusaCard!   Kúpte si na našich prevádzkach akýkoľvek produkt od Red Bullu – Red Bull Energy Drink, Sugarfree, Tropical alebo Organics, načítajte svoju MedusaCard a budete zapojení do súťaže o 10 vstupov do VIP zóny počas našej…

3 dôvody, prečo by mala La Pala patriť k Vašim obľúbeným podnikom toto leto

La Pala už roky teší svojich zákazníkov domácimi cestovinami a pizzou pečenou na dreve. Tento rok prišla so zaujímavými novinkami. V hlavnom menu pribudli šaláty, ktoré sa hodia do slnečných letných dní, plnené croissanty a panini, aj hovädzí burger „po taliansky“  . V menu pribudli aj nové druhy pizze a cestovín. VYBERÁME TO NAJLEPŠIE Kto…

Otvorili sme novú prevádzku v srdci Ružinova!

Otvorili sme novú prevádzku, spájajúcu všetko, čo máme radi – tradičné pekárenské remeslo, čerstvú praženú kávu a taliansku kuchyňu. Mint je lokálne bistro, v ktorom si sadnete na raňajky, obed, večeru, vezmete pečivo a kávu so sebou, ale aj nakúpite potraviny v našom corner shope. Mint si jednoducho zamilujete. V Minte nájdete výberové kávy z…

NOVINKY V NAŠICH KLUBOVNIACH

Peter Cibulľka, Brand Chef Klubovní, píše o novej ponuke jedál.

V Klubovniach máme novú kategóriu, ktorá sa volá NAMARINUJ SI SÁM. Na výber máte tri druhy marinád, podľa vlastného výberu vám ochutíme krídelká, bravčové spare ribs (čo sú nízke rebrá) alebo rebrá z bôčiku. Marinády na výber sú obľúbená BBQ, medovo-zázvorová marináda alebo čili rajčinová. Čili rajčinovú marinádu si môže vybrať z troch druhov pálivosti. Jemne popáli, to už áno alebo čisté peklo.

Jedálny lístok v našich Kubu prešiel zmenami

Už pár týždňov máme otvorené terasy v Kubu Aupark a Kubu Bory a najnovšie aj interiéry. Stihli ste už vyskúšať nové jedlá v našich jedálnych lístkoch?

Do ponuky nátierok s čerstvo upečenou domácou ciabiattou, pribudol hummus, avokádová a vajíčková nátierka s ricottou a pažítkou. K predjedlám sme pridali guľky chrumkavého kozieho syra s marinovanou repou v octe a domáci hummus s arabským chlebom.

Klubovňa ME vo futbale

Súťaž „Tipni víťaza ME vo futbale 2021“ Štatút súťaže „Tipni víťaza ME vo futbale 2021“ 11.6. – 11.07.2021 Usporiadateľ súťaže Usporiadateľom súťaže „Tipni víťaza ME vo futbale 2021“ (ďalej len „Súťaž“) je spoločnosť Medusa Services, s.r.o., Einsteinova 23, 851 01 Bratislava, zap. v reg.: OR Okres.súdu Ba I., vložka číslo 28447/B oddiel: Sro Termín a…

Mint – srdcom remeselná pekáreň

Inšpirovaní spomienkami na detstvo a letnými prázdninami u starých rodičov, sa vraciame k pôvodným remeslám, lokálnym surovinám, ručne spracovaným potravinám a k pečeniu. Posledné mesiace sme pracovali na našom novom projekte Mint – remeselná pekáreň, spojená s kaviarňou a kávou, ktorú si sami pražíme a s bistrom, ponúkajúcim čerstvú sviežu stravu. Toto je Mint. Cafe Bistro Bakery. Pekáreň Sme remeselná pekáreň, v ktorej…

Otvárame terasy!

OD PONDELKA 26.4. POSTUPNE OTVÁRAME NAŠE VONKAJŠIE TERASY Článok pre Vás budeme priebežne editovať aktuálnymi informáciami.   Priatelia! Vyzerá to tak, že dlhé čakanie sa pomaličky, postupne blíži ku koncu. Pravidlá, ktoré budú určené v oblasti hygieny, odstupov, pravidiel pre konzumovanie jedál a nápojov či pravidlá pre odstupy stolov alebo maximálny počet hostí pri stole…

Supertoskánci v našom Riu

Tiež ste si niekedy položili otázku, v ktorom z našich podnikov si môžete dať fľašku prémiového vína? Odpoveď treba hľadať na Hviezdoslavovom námestí v centre mesta. Áno, je to Rio. Na túto tému sme sa rozprávali s floor managerom Michalom Kaisom a someliérom René Šuriakom. Michal, ty si spomínal, že v gastre už pracuješ dlho.. Áno, do…

Peter Štecko: Odmietam zaťahovanie Medusy do káuz oligarchov

Peter Štecko: Odmietam zaťahovanie Medusy do káuz oligarchov V posledných dňoch sa v médiách začali objavovať správy o účasti skupiny Medusa na nekalých aktivitách oligarchov a vysokých štátnych úradníkov.  Medusa odmieta, že by sa akokoľvek podieľala na takýchto aktivitách!  Takéto informácie sa nezakladajú na pravde a tí, ktorí prichádzajú k takýmto záverom, neuvádzajú žiadne dôkazy, ktoré by takéto aktivity zo strany…

Jarná sezóna v kuchyni – domáce sirupy z lokálnych surovín

Po dlhých zimných večeroch strávených maškrtením a pozeraním filmov, sme asi ešte nikdy príchod jari neočakávali s takým nadšením, ako tento rok. Dni sa predlžujú, teploty každým týždňom pomaly rastú a prísľub slnka nás nabíja pozitivitou.  Nevieme ako vy, ale my už napäto očakávame, kedy budeme na terasách reštaurácii konečne počuť smiech našich hostí. A…

Ako vyzerá práca generálneho manažéra vo wagamama?

Lucka, ako dlho si v Meduse? Ako si sa k nám dostala?

V Meduse pracujem od septembra 2018. A ako som sa sem dostala? V bývalej práci som nebola úplne spokojná, bola to tuším jar 2018. Brat mi vtedy poslal odkaz na inzerát, kde hľadali manažérov do Medusy. Boli to pozície pre Rio a wagamama. Rozhodla som sa ísť na pohovor pre pozíciu General Manager vo wagamama. Túto pozíciu sa mi nepodarilo vtedy obsadiť, ale za pár mesiacov mi volali z HR oddelenia, že je voľná pozícia Assistent of General Manager (Floor Manager), a či by som mala záujem o pohovor. Samozrejme, že som to prijala, videla som v tom príležitosť. Na pohovore som prešla, z práce ma pustili hneď a moja cesta v Meduse a wagamama sa začala 🙂

Ako sa vyvíjala tvoja kariéra v Meduse?

IMG 20210317 WA0002

Moja kariéra v Medusa nabrala vysokú rýchlosť od začiatku.. Po 3 mesiacoch som sa dostala cez výberové konania do Talent Manažmentu, čo je program pre predprípravu na vyššie manažérske pozície. Počas jedného roka sme absolvovali školenia s profesionálmi z rôznych odvetí, pracovali sme v tíme na projekte, ktorý sme v závere roka museli odovzdať.

V tú istú dobu, ako začal Talent Manažment, mi prišla ponuka zapojiť sa do nového projektu firmy „Projekt Ľudia“.  Krátko som pôsobila ako ambasádor jednej z našich prevádzok, a taktiež som dostala možnosť robiť koordinátora refresh menu pre wagagama. Ďalej som sa zúčastňovala rôznych prednášok a degustácií.

Práca ma napĺňala asi snáď všetkým – práca s ľuďmi, či už so zamestnancami alebo zákazníkmi, každodenné riešenie chodu prevádzky. Najviac ma však napĺňal pocit z dobre odvedenej práce celého tímu.

Ako vyzerá bežný deň na prevádzke?

IMG 20191212 WA0002

Ráno prídem na prevádzku, dni máme naplánované, ale nikdy nevieš, čo ťa môže v ten deň prekvapiť mimo tvojich plánov. Prevádzka je živý organizmus.. každý deň musíš rátať s neočakávanými situáciami. Potom prichádza obedňajší prime time, kedy sa primárne venuješ iba rajónu – pomoc personálu, dohľad na obsluhou, spokojnosť zákazníkov, prípadné riešenie sťažností a poobede riešenie agendy.

Za rok sa nám podarilo vybudovať stabilný tím, tých najšikovnejších. Vždy sme sa snažili viesť celý tím k tomu, aby pracoval spoločne, sme na jednej lodi. Samozrejme, že sme občas riešili aj nepríjemné situácie, ale nič z toho nebolo nevyriešiteľné. Môžem povedať, že práve ten kolektív a atmosféra v ňom, nás udržala po kope počas tejto nepríjemnej situácii.

Vplyv kvásku na zdravie a tipy a triky pri pečení chleba od našich pekárov

Vedeli ste, že kvások bol objavený náhodne v starovekom Egypte? Bolo to v roku 1200 p.n.l., keď egypťania zabudli na cesto z múky, vody a soli (dovtedy sa piekol nekvasený chlieb, ktorý vyzeral ako placka) a to vplyvom slnka vykyslo. Napriek tomu sa rozhodli chlieb upiecť a výsledkom bol nadýchaný chrumkavý chlieb s hnedou kôrkou. Ako došlo…

Brand Chef Primi – David Diaz prezradil, ako sa mu u nás pracovalo

David, ako si sa k nám dostal? Pred tromi rokmi ma kontaktoval head hunter s ponukou práce Brand Chef PRIMI. Pracoval som vtedy v Prahe, ponuka a podmienky boli lákavé. Vzal som to a do Medusy som nastúpil 1. júna 2018. Nastúpil som rovno na pozíciu Brand Chef pre PRIMI Eurovea, PRIMI Polus a bývalú PRIMI Michalskú….

Prečo sú steaky v Riu také dobré a ako si doma pripraviť Tomahowk na grile

Milujete steaky z Ria? Aj my! Preto sme sa rozhodli podeliť o tipy Daniela Širotu – nášho Brand Chef z Rio Restaurant, ako si pripraviť skvelý tomahowk, nazývaný tiež ako rib-eye s kosťou (vysoká roštenka), doma na grile. Tento typ steaku je špeciálny nie len v tom ako vyzerá, ale aj spôsobom zrenia. V Riu…

Ako na domáce cestoviny a 5 rýchlych omáčok od nášho Brand Chef Kubu a La Pala

Pracujete z domu a napriek tomu nestíhate variť? Opýtali sme sa Laciho Výpalu, nášho brand chef Kubu a La Pala, čo rýchle a chutné pripraviť s malým množstvom ingrediencií. Odpoveď – domáce cestoviny! Cestoviny si môžete pripraviť dopredu na niekoľko dní a počas obednej pauzy vykúzlite omáčku za pár minút ako od šéfkuchára. Laci nám…

Recept na dusené lúpané hovädzie plece z Ria

Chýba vám náš Beef Blade? Pripravili sme si pre vás recept na dusené lúpané hovädzie plece z Ria. Toto jedlo je také lahodné, že ho neskúsite uvariť len raz, ale zaradí sa medzi vaše obľúbené recepty 😊. Beef blade je skvelou variantou pre tých, ktorí nemajú radi krvavé a medium steaky. Dusené lúpané hovädzie plece,…

Tradičná chuť Japonska u vás doma

Treba predstavovať ramen? Dvomi slovami: rezancová polievka. Ale nie hociaká! Sú rôzne spôsoby prípravy a variácií ramenu, ale jedno sa nemení, srdcom ramenu sú rezance a jeho dušou extra silný vývar. Ramen je tradičná japonská fast-food pochúťka, ktorá sa spája s rôznymi rituálmi a tradíciami. Hovorí sa, že ramen musí prejsť všetkými zmyslami. Od vnorenia…

Vyčistené čižmičky a noc plná napätia, ktorá nedá deťom spávať

Na Slovensku sv. Mikuláš, vo Fínsku Joulupukki, vo Francúzsku Pére Noela, v Rusku dedo Mráz a v Amerike Santa Claus. Patrón námorníkov, obchodníkov, majiteľov záložní, lekárov i voňavkárov.

Šéfcukrárka Katka z Crustino

Možno mnohí z Vás ani nevedeli, že máme vlastnú pekáreň Crustino, v ktorej nájdete kváskové chleby, tradičné koláče, zážitkové dezerty, ale aj našu šikovnú šéfcukrárku Katku.

New autumn menu

Autumn specialities that will not leave you hungry! Enjoy our autumn menu, which we have prepared for you in our restaurants Primi Eurovea, Primi Polus and in all Klubovňa venues. Roasted squash tartalette with Valdeon cheese is waiting for you in Primi Eurovea. At Primi Polus we recommend you a Roasted Autumn Vegetables. For sweet…

Jesenné novinky

Prinášame jesenné novinky, ktoré vás nenechajú hladnými! Vychutnajte si jesenné menu, ktoré sme pre vás pripravili v našich reštauráciách Primi Eurovea, Primi Polus a vo všetkých Klubovniach. V Primi Eurovea vás čaká Pečená tekvicová tartaletka so syrom Valdeon. V Primi Polus odporúčame Pečenú jesennú zeleninu. Milovníkov sladkého poteší frappé – Banana Cookie – z domácej…

PRVÁ KLUBOVŇA U VÁS DOMA

Otvorili sme pre vás v Bratislave novú Klubovňu, Klubovňu priamo u vás doma! Zúročili sme všetky naše skúsenosti a prinášame vám jedinečný projekt, ktorý nie je len eshopom. Vďaka Domácej Klubovni si odteraz môžete vaše obľúbené jedlá vychutnať v pohodlí domova, no s rovnakou kvalitou ako v reštaurácii. Či už si chcete vychutnať večeru u…

Testujeme zamestnancov

TLAČOVÁ SPRÁVA: MEDUSA otestuje na nový koronavírus kľúčových zamestnancov vo všetkých otvorených prevádzkach Peter Štecko: Chceme byť lídrami nielen v gastre, ale aj v hygiene. Od včera, 6.5.2020, je čiastočne otvorených 11 reštaurácií najväčšej slovenskej gastroskupiny Medusa. Zákazníci si môžu pri dobrom jedle a nápojoch posedieť, pri dodržaní všetkých hygienických a anti-pandemických opatrení, tam, kde je k dispozícii vonkajšie sedenie….

Otvorený list vláde od gastronómov

STOVKY REŠTAURÁCIÍ A KAVIARNÍ PROSIA VLÁDU O POMOC PRED PREPÚŠŤANÍM A BANKROTMI Spojili sme sily spolu s ďalšími slovenskými gastroprevádzkami a rozhodli sme sa adresovať otvorený list Vláde SR, kde žiadame o pomoc a podporu pri riešení nájmov. Gastronómia patrí a bude patriť k najviac zasiahnutým odvetviam spôsobených svetovou pandémiou vzhľadom na povahu služby. Naliehavosť…

Otvorený list vláde od gastronómov

STOVKY REŠTAURÁCIÍ A KAVIARNÍ PROSIA VLÁDU O POMOC PRED PREPÚŠŤANÍM A BANKROTMI Spojili sme sily spolu s ďalšími slovenskými gastroprevádzkami a rozhodli sme sa adresovať otvorený list vláde, kde žiadame o pomoc a podporu pri riešení nájmov. Gastronómia patrí a bude patriť k najviac zasiahnutým odvetviam spôsobených svetovou pandémiou vzhľadom na povahu služby. Naliehavosť tohto apelu…

Ako vnímame aktuálne situáciu

Zdravím vás priatelia. Je slnečný jarný deň a všetky tie bežné pracovné veci, čo by sme riešili za normálnych okolností sa mi zdajú byť absolútne nedosiahnuteľné. Prípravy na terasovú sezónu pre vás všetkých by boli v plnom prúde, tešili by sme sa na nové projekty, na nábor nových kolegov, na jarné menu,… Ale dnes je všetko inak…

Ako vnímame aktuálnu situáciu

Zdravím vás priatelia. Je slnečný jarný deň a všetky tie bežné pracovné veci, čo by sme riešili za normálnych okolností sa mi zdajú byť absolútne nedosiahnuteľné. Prípravy na terasovú sezónu pre vás všetkých by boli v plnom prúde, tešili by sme sa na nové projekty, na nábor nových kolegov, na jarné menu,… Ale dnes je všetko inak…

„V tábore sa hlavne skamaráť s kuchárkami,“ radil mu starý otec

Znova ideme do parndorfskej wagamama, tentokrát za Head chefom Petrom Mackom. Jar sa blíži. Je slnečno, no stále fúka silný chladný vietor. Peter prichádza do reštaurácie na bicykli. Chvíľu sa rozprávame pred vchodom reštaurácie. Keď vchádza zákazníčka, skočí jej otvoriť dvere, uvíta ju a pozve ju ďalej. Pýtame sa na bicykel. Chef práve prišiel z vlakovej stanice…

Bez tohto šéfkuchára by sme si už nikdy nemohli vychutnať pravý taliansky parmezán

V talianskej Modene, historickom mestečku pri Bologni, sa narodilo už viacero legendárnych osobností. Vďaka nemu má hudobný svet Luciana Pavarottiho, automobilové odvetvie zakladateľa Ferrari a top gastronómia michelinského šéfkuchára Massima Botturu, ktorého Taliani považujú za záchrancu jediného pravého parmezánu Parmigiano-Reggiano. „Vyrastal som pod kuchynským stolom pri kolenách mojej starej mamy,“ píše o sebe na stránke svojej reštaurácie…

Z univerzity do Disneylandu, z Disneylandu do wagamama – neuveriteľná cesta jednej manažérky

Za generálnou manažérkou tejto prevádzky ideme do Parndorfu. Katka Húsková tu vedie wagamama. Vonku je sychravo a fúka silný vietor. Asi preto tu majú toľko veterných elektrární, pomyslíme si. Keď prichádzame do Parndorfu, parkovisko je plné. Napriek tomu, aké je počasie a že je doobedie pracovného dňa, je tu kopec ľudí. My ideme za nosom a hľadáme…

Moscow mule: drink, ktorý by nevznikol bez Polaroidu

Už ste niekedy ochutnali Moscow Mule? Vodka, zázvorové pivo, limetka a medený hrnček. Jednoduchý osviežujúci kokteil je dnes už bežnou výbavou každého barmana, ale jeho vznik je opradený niekoľkými legendami. V čom sa legendy zhodujú To, čo môžeme bez výčitiek považovať za pravdu, je dôvod vzniku „mulice“, pretože na ňom sa všetky legendy zhodujú – plný sklad…

Ach bože, prečo je každé jedlo také dobré, keď ho varíte s maslom?

Ak sa vám jedlo príliš nevydarí, jednoducho doň pridajte maslo. Znie to možno banálne, no zdá sa, že to funguje. Maslo dokáže zjemniť štruktúru omáčok, napraviť chuť prekorenených pokrmov a premeniť dobré jedlo na vynikajúce. Len si zoberte, o koľko lepšia je praženica na masle, než na oleji. Prečo práve maslo vie takmer všetko vylepšiť? Mastné jedlá…

Nové zimné menu v našich prevádzkach

Vychutnajte si novinky, ktoré sme pre vás pripravili v našich reštauráciách Primi Eurovea, Primi Košice a vo všetkých Klubovniach. Pozrite si malý výber najväčších špecialít 🙂 V našich Klubovniach vás čaká napríklad tento langoš a sladké šišky. Celé zimné menu si môžete pozrieť tu. Langoš s pečenou cviklou, citrónová majonéza, baby špenát, čerstvý kôpor a…

„Chce to roky tvrdej práce, pokory, rešpektu a trpezlivosti,“ zhodujú sa manažéri.

Práca v gastre je jedna z najnáročnejších – vyžaduje si plné fyzické aj duševné nasadenie. Čašníci musia vedieť nielen nosiť jedlo a poznať naspamäť celé menu, ale aj čítať náladu hostí, byť empatickí či dokázať odporučiť vhodný dezert. K tomu všetkému sú celý deň na nohách. Kuchári nielen, že varia, krájajú, umývajú, nosia, zdobia ale aj čelia stresu, hluku,…

S týmito šéfkuchárskymi trikmi urobíte najlepšiu štedrú večeru

Tipy a triky k štedrej večeri najčastejšie preberáme od mám, či babičiek. Občas sa však oplatí občerstviť si kuchynské know-how s profesionálmi. Tu sú rady od tých našich. Tradície Pýtali sme sa troch šéfkuchárov – Lacka Výpalu, Tomáša Falba a Davida Díaza. David je rodený Španiel a tak nám vysvetľuje, že Vianoce u nich doma vyzerajú inak, ako u nás: „Každá…

Uvarte si extrémne krémový vaječný likér s jednou prekvapivou ingredienciou

Na články s Tomom Holecom, naším Executive Barmanom, sa vždy tešíme. Okrem toho, že vie o drinkoch snáď všetko, čo sa o nich dá vedieť, má aj milión príbehov. Začali sme sa rozprávať o vianočných nápojoch a o tom, že medzi sviatkami vás nikto nesúdi, ak si vaječného likéru, či iného drinku ulejete trochu viac. „U nás v rodine si na Vianoce tiež…

Študoval technickú školu, vyskúšal to u polície a dnes šéfuje barmanom v najväčšej Klubovni

Vyštudoval školu so zameraním na technické a informačné služby. Po jej skončení pracoval s úpravou a tlačou fotiek a neskôr nastúpil na policajnú akadémiu, kde strávil pol roka. Po odchode z polície sa rozhodol osláviť odchod na párty s kamarátom, ktorému pomáhal ako barback na diskotéke, ešte počas stredoškolských víkendov. Nakoniec dostal ponuku za barom rovno zostať. Dnes šéfuje barmanom v Centrálnej…

Rázny manažér s dobrým srdcom vyžaduje disciplínu a ľudskosť

Na stretnutie s Jarom ideme do Serede. Manažuje kantínu v logistickom centre a denne nakŕmi takmer 1900 zamestnancov Amazonu. Čo je ešte zaujímavejšie – všetky jedlá sú varené čerstvé, čo v takýchto veľkých prevádzkach nebýva zvykom. „V mnohých podobných zariadeniach jedlá navaria, šokujú a pred podávaním zregenerujú – volá sa to cook & chill. My ich stíhame navariť čerstvé pre…

Výnimočné Rio, náročný šéfkuchár

Daniel Širota predstavuje svoje nové menu. Pred štyrmi rokmi otváral Primi v Košiciach. Teraz prišiel do Bratislavy zapísať nové Rio na mapu gastronómie. Využije na to novú úžasnú kuchyňu a jedinečnú atmosféru nového Ria. Hviezdoslavovo námestie je na jeseň krásne. Farebné stromy, historické budovy a kamenná dlažba spolu úžasne ladia. S Danom Širotom, šéfkuchárom reštaurácie Rio, sa…

Video, na ktoré sme nesmierne hrdí

Spoznajte Medusu. Náš svet, nás, čo všetko nás tvorí a formuje, na čo sa tešíme a čo všetko nás od roku 2003 nesmierne baví.

Nové Rio má jasný cieľ

Prichádzame do nového Ria, máme tu stretnutie s Karolom Hrčkom, generálnym manažérom prevádzky. Karol sedí za počítačom, je zahĺbený do práce. Posledné mesiace boli pre neho náročné. Rio prešlo kompletnou rekonštrukciou a ešte teraz všade kmitajú robotníci. Interiér takmer nespoznávame. Intímne osvetlenie, masívne tmavé drevo, čierne steny – atmosféra je omnoho štýlovejšia. Bez obáv tu…

„Ak nerobíte svoju prácu s radosťou, hľadajte ďalej,“ radí trénerka personálu

Z usmievavej Ediny srší pozitívna energia už z diaľky. Kráča svižne, usmieva sa. Keď začneme nahrávať rozhovor, prizná sa, že má trému, no nebadať to na nej. Ako sama hovorí, pre prácu čašníčky sa narodila a teraz jej rajón trochu chýba. Pred pol rokom sa totiž stala trénerkou personálu a väčšinu času trávi v kancelárii. Edina sa v gastre pohybuje…

Medusa video, na ktoré sme nesmierne hrdí

Spoznajte Medusu. Náš svet, nás, čo všetko nás tvorí a formuje, na čo sa tešíme a čo všetko nás od roku 2003 nesmierne baví. Toto je kratšia verzia pre vás, našich zákazníkov. A táto dlhšia je pre nás, pre zamestnancov a všetkých, ktori Medusu tvoria a ktorých denne stretávate v našich reštauráciách.

Spravte si domáce ghí maslo bez alergénov

Ghee alebo ghí je špeciálne pripravený maslový tuk bez laktózy a mliečnej bielkoviny. Už od nepamäti tvorí nenahraditeľný základ indickej kuchyne, podobne ako v Taliansku olivový olej. Vyrábali ho aj naše babičky, len mu hovorili prepustené maslo. Prečo je v kuchyni také užitočné? V minulosti sa prepustené maslo vyrábalo hlavne kvôli jeho väčšej trvanlivosti a využiteľnosti. Najrýchlejšie sa v masle kazia…

Prečo varíme bez vriacej vody

Pokiaľ ste ešte nevyskúšali kuracie prsia, steak či lososa pripravovaného vo vákuu, nastal ten pravý čas. Je to jedna zo špeciálnych metód tepelnej úpravy jedla, ktorú si mnohí zamilovali. Prináša výsledky, ako doposiaľ žiadne iné kulinárske metódy nepriniesli. Môžeme pripraviť mäso a iné potraviny tak, aby sa nezničila ich prirodzená chuť, uchovala šťavnatosť a tiež všetky vitamíny…

Medusa vo vinohrade

Našimi vlastnými rukami zberané, podotýkame! 🙂 Do vinohradu prichádzame za krásneho počasia. Je typický septembrový deň – teplé slnko a chladný vánok, takmer žiadne oblaky. Hneď, ako vystúpime z auta, ucítime vôňu kvasiniek, hroznových šupiek a levandule. Vinohrad v Tajnej založila grófska rodina Révayovcov na prelome 19. a 20. storočia. Boli to veľkí milovníci vína a preto pozvali francúzskych enológov,…

Čo je najťažšie na práci začínajúceho kuchára

Prácu v gastre milujeme, no máme pred ňou aj rešpekt. Vyspovedali sme troch šéfkuchárov o tom, ako začínali. V našich blogoch sa vždy snažíme zistiť, ako o svojej práci premýšľajú ľudia v gastro biznise. Someliéri, manažéri, čašníci, barmani, kuchári… Dnes sme vyspovedali troch skvelých šéfkuchárov – Dana Širotu, Jana Haraga a Davida Diaza. Všetci traja majú za sebou mnoho rokov skúseností. Poprosili…

10 vecí, o ktorých ste netušili, že ich čašníci musia ovládať

Práca v službách je omnoho zložitejšia, než ste si doteraz mysleli. Čašnícka práca je vstupnou bránou do gastro sveta. Dobrých ľudí je vždy nedostatok a tak sa v kaviarni či v bare zamestnáte ľahko. Personál na prevádzkach chýba však aj kvôli tomu, že nováčikovia často zistia, čo všetko si takáto práca vyžaduje. Miška Hudecová, trénerka z Medusa Academy zodpovedná za…

Toto je hrdá Bystričanka, ktorá sa nedá vytočiť

Floor managerka Bystrickej Klubovne túži po tom, aby si čašníctvo zachovalo svoju úroveň. Banská Bystrica je krásne mesto s úžasným historickým centrom. V historickom hradnom opevnení nájdete našu Klubovňu, v ktorej je floor managerka Blanka Matalová. Niektorí energickí ľudia pôsobia nesústredene. U Blanky to neplatí. Vyžaruje energiu a vyrovnanosť zároveň. Keď sa jej pýtame na osobnú históriu, na svoju študentskú…

HR v gastre. Ako prilákať a udržať zamestnancov?

„Nemáme dostatok ľudí na prevádzke. Nevieme otvoriť terasy. Neviem zohnať ľudí. Odchádzajú mi ďalší dvaja.“ Dennodenné problémy manažérov našich prevádzok. Fungovanie celej prevádzky určujú zamestnanci na čele so šéfkuchárom a generálnym manažérom. V službách sú zamestnanci nesmierne dôležití a oni primárne určujú spokojnosť zákazníka. Kto alebo čo však určuje spokojnosť zamestnanca? Primárne je to jeho nadriadený, ostatní kolegovia,…

Úplne nové menu v Primi Eurovea

Naše nové menu je skutočne výnimočné. Vzniklo spoluprácou dvoch talentovaných šéfkuchárov – Španiela Davida Diázaa Taliana Fiorenza Ricciho. Predstavuje fúziu toho najlepšieho z mediteránskej kuchyne – talianske, grécke, španielske, francúzske, turecké – stredomorské regionálne receptúry. Autentické, pôvodné recepty tak, ako ich varili doma. David Diáz pochádza z Katalánska a v Barcelone aj v Prahe varil v Michelinských reštauráciách.  „V našej kuchyni to vždy…

Ideálne vína na koniec leta – 10 tipov jedného z najlepších enológov a znalcov vín na Slovensku

Čo piť počas tejto sezóny? Tu sú rady Vlada Hronského, nášho Executive sommeliera a známeho slovenského enológa. Vlado Hronský je nielen náš Executive sommelier, ale aj zakladateľ someliérskej profesie na Slovensku. Stretli sme sa s ním v Tratorii La Pala počas posledného prázdninového týždňa, mesto sa práve plnilo turistami. Privítal nás pohárom ružového vína, bolo 10 hodín ráno….

Kuchári investujú do svojho vzdelania málo času, energie a peňazí.

Tvrdí náš talentovaný šéfkuchár Daniel Širota, ktorý na sebe rád a neustále pracuje. Je leto a mesto je plné ľudí. Horúca dlažba ich ženie do chladných interiérov podnikov. Na Hviezdoslavovom námestí sa stretávame so šéfkuchárom Danom Širotom. Nesie si cestovnú tašku, práve prišiel z Košíc. Vo svojom rodnom meste robil veľké zmeny. Kompletne prekopal menu košického Primi, často…

Nákupný zoznam pre perfektný domáci bar, s ktorým ohúrite hostí

Zariaďte si svoj domáci bar tak, že aj pri bežnej návšteve to bude u vás vyzerať ako na luxusnej kokteilovej párty. Dobre namiešaný drink vie zapôsobiť na priateľov, udobriť šéfa či umocniť romantické chvíle s polovičkou. Pripravte ho priamo pred ich očami a garantujeme vám, že na tento zážitok len tak ľahko nezabudnú. Ešte pred tým si však prečítajte…

Úplne nové menu v Primi Eurovea

Naše nové menu je skutočne výnimočné. Vzniklo spoluprácou dvoch talentovaných šéfkuchárov – Španiela Davida Diáza a Taliana Fiorenza Ricciho. Predstavuje fúziu toho najlepšieho z mediteránskej kuchyne – talianske, grécke, španielske, francúzske, turecké – stredomorské regionálne receptúry. Autentické, pôvodné recepty tak, ako ich varili doma. David Diáz pochádza z Katalánska a v Barcelone aj v Prahe varil v Michelinských reštauráciách. „V…

So skvelou Deniskou Filagovou nielen o našom Crustine

Je si deväť hodín ráno. Vojdeme dovnútra útulnej prevádzky v rohu námestia Bratislava Business Center na Plynárenskej. Okamžite nás omámi vôňa čerstvého pečiva a ľutujeme, že sme jedli už doma. Pri stolíku, kam by sme si inak okamžite objednali druhé raňajky, sedí Denisa Filagová – manažérka celej výroby, remeselnej pekárne a cukrárne Crustino a dvoch prevádzok Presto. Na…

Každý dobrý kuchár musí mať tieto 4 nože

Kvalitné nože sú pri varení základ, avšak nemusíte ich mať doma dvadsať a vyhodiť za ne polovicu majetku. Stačí vlastniť pár nožov a vedieť, na čo ich používať. Rozmýšľate, ktoré by boli pre vás tie pravé? Či už ste šéfkuchár na svetovej úrovni, alebo kulinársky nadšenec vo vlastnej kuchyni – odporúčame vlastniť tieto štyri: Nôž šéfkuchára Tento…

Otvorený list šéfkuchára kolegovi, ktorý dal výpoveď

Šéfkuchárom sa človek nestane len tak zo dňa na deň. Musíte tomu obetovať takmer celý život, ktorý do detailov opísal Mark Mendez, šéfkuchár reštaurácie Carnivale v Chicagu. Mendez zverejnil na webe Dining Chicago v roku 2009 otvorený list adresovaný jeho kuchárskemu učňovi, ktorý dal náhlu výpoveď. Píše v ňom o realite kulinárskeho života a kritizuje netrpezlivosť začínajúcich kuchárov. „Sám…

Spýtali sme sa barmana: Ako to, že whisky tak dobre sedí s kyslými uhorkami?

Kyslé uhorky si my Slováci najviac spájame s vyprážaným rezňom. Čo so zvyšnou vodou, ktorá po zjedení ostatne v zaváraninovom pohári? Nevylievajte ju – skúste ňou zapiť pohárik whisky. Možno to znie ako šialený nápad, no my vás presvedčíme, že za pokus to stojí. Whisky s nálevom z kyslých uhoriek v anglickom jazyku nesie názov Pickleback. Najčastejšie sa…

Ako Jamie Oliver vybudoval gastro impérium

Pozitívna energia, obrovské zanietenie pre kvalitné suroviny a osobnosť Jamieho Olivera mu zaistili zástupy fanúšikov po celom svete. Hoci nemá ani jednu Michelinskú hviezdičku, predal milióny kuchárskych kníh, vlastní desiatky reštaurácií, účinkoval vo viacerých televíznych reláciách a je aktuálne najbohatším šéfkuchárom na svete. Poznáte ale jeho celý príbeh? Prvý kontakt s varením… a s bubnami Jamie Oliver sa narodil v roku 1975 a vyrastal…

Pozrite si 9 jedál z absolútne nového a autenticky stredomorského menu v Primi

S Davidom Diazom, našim španielskym Brand Chefom, sa stretávame za krásneho slnečného dňa, prvého po dvoch týždňov intenzívneho dažďa. Dunaj má zvýšenú hladinu, ale výhľad z Primi Eurovea je rovnako príjemný, ako vždy. Keď prichádzame do reštaurácie, David je v plnom pracovnom nasadení. Kuchyňa pred otvorením chystá všetky jedlá na fotenie a čašníci sú pripravení na tasting. Obsluha musí perfektne…

Variť z polotovarov môžete niekde v bufete, hovorí šéfkuchár

Šéfkuchár petržalskej Klubovne, Ján Harag začínal ako barman na hudobných festivaloch. Pracoval v rodnej Prievidzi, v Prahe a potom prišiel do Bratislavy. Barmanstvo však postupne vymenil za kuchárstvo. Tam, kde pracoval, nemal veľa priestoru na kreativitu – nebavil ho stereotyp čapovania piva a nalievania panákov. „Milujem jedlo. V kuchyni má človek viac priestoru byť kreatívny. Je to náročnejšie na fyzičku…

Takto sa Gordon Ramsay stal ikonou svetovej gastronómie

Skvelý kuchár, ale… Pravdepodobne si pri tomto mene predstavíte jeho krik a charakteristické nadávky. Úprimne, nepatrí medzi najpokojnejších šéfkuchárov – stačí si pozrieť pár dielov jeho reality show. Potvrdzuje to tiež mnoho jeho spolupracovníkov, ktorí tvrdia, že je geniálny kuchár, ale strašný človek. Nič z toho však nemení fakt, že je jeden z najznámejších a najuznávanejších kuchárov…

„Ak rozumieš chutiam, môžeš navariť hocičo,“ tvrdí náš taliansky šéfkuchár.

Fiorenzo je ozajstný Talian. Miluje jedlo a dokáže o ňom krásne rozprávať. Gestikuluje, jeho ruky sú v neustálom pohybe. Rozprávame sa tesne pred obednou špičkou, možno preto je trochu nepokojný. „Pre mňa je to najlepšia práca na svete. Keď máš šťastie, budeš robiť s tými najlepšími profíkmi a tými najlepšími ingredienciami. Môžeš niečo tvoriť,“ hovorí o svojom povolaní. Najnovšie tvorí…

Chceme hosťovi ukázať, čo jedia rodiny v stredomorí

Veľa šéfkuchárov sa začína motať okolo hrncov od detstva. U Davida to tak nebolo, kuchyňa bola preňho úplne cudzia miestnosť. O varenie sa začal zaujímať až v dospelosti. Pôvodne študoval právo, zistil však, že ho to nebaví. A tak po dvoch rokoch vysokej školy prudko zmenil smer: „Bolo to zo dňa na deň. Otvoril som noviny, videl som reklamu…

Mojej kuchyni plne dôverujem

Ráno z domu neodíde bez telefónu a dobrej nálady. Deň zvláda vďaka veľkej silnej káve a hoci vám sladké rád upečie, sám ho k životu nepotrebuje. Spoznajte Romana Čeligu, generálneho manažéra Kubu Aupark. Lásku ku gastronómii si vraj vybudoval už v detstve. Mame vždy pomáhal pri varení a keď sa na základnej škole rozprávali o svojich budúcich povolaniach, chcel byť kuchárom. Na…

Vyhnite sa týmto chybám a vaša špargľa bude chutiť skvelo

Jemná, sladkastá a chrumkavá. Taká je špargľa na jar a je veľká škoda nevyužiť jej chutný potenciál. Táto úžasná surovina je totiž vhodná na všetky možné spôsoby prípravy a počas sezóny sa dá jesť doslova celý deň. Na internete nájdete stovky receptov na raňajkové quiche, zapekanú špargľu s cestovinami alebo ju jednoducho priložíte k mäsu. My vám dnes posunieme…

Toto je bar, v ktorom neplatia žiadne pravidlá.

Rockeri začínajú žiť až potom, ako my ostatní odídeme z práce. S General Managerom Vladom Jackuliakom sa teda v Barrocku stretávame pred piatou poobede. Odomyká vchod čerstvo zrekonštruovaného podniku a pozýva nás dnu. Tento rozvážny Detvanec pôsobí pokojným dojmom. Je vidno, že je v bare ako doma. Prvýkrát sme sa s ním rozprávali, keď Barrock – ešte pred rekonštrukciou – hostil…

AJ MY SME EKO!

Skvelá správa priatelia všetky naše prevádzky sú od apríla vyzbrojené kompostovateľnými obalmi a slamkami. Vo všeobecnosti sú teraz v ponuke rôzne typy prírodných materiálov, z ktorých sa ekologické obaly vyrábajú. BIOPLAST Biodegradovateľné plasty sú na pohľad nerozoznateľné od bežne používaného plastu. Najčastejšie sú vyrobené z kukuričného, resp. prírodného škrobu. Dokonca majú rovnaké funkčné vlastnosti, predsa…

Naše Klubovne majú nové menu, príďte ochutnať ♥

Objavenie nového jedla vraj vie človeku priniesť viac potešenia, ako objavenie novej hviezdy. My určite súhlasíme! Taktiež ale chápeme, že ak je človek nekonečne hladný, nechce nič riskovať a túži iba po kvalitnej rane na istotu. Naše nové menu je preto spojenie vašich najobľúbenejších jedál zo starého menu, zo streetfood menu a do tretice sme k nim namiešali pár…

10 legendárnych drinkov, ktoré nestarnú

Moderná gastronómia ponúka mnoho nových netradičných drinkov, ktoré určite stoja za vyskúšanie. Aby ste si ich však mohli naplno vychutnať, mali by ste najprv spoznať kokteilové klasiky, ktoré vytvorili pevné základy pre dnešnú mixológiu. Týchto 10 drinkov už obstálo v desiatkach rokov testovania a vychutnávania, pri tisíckach rôznych príležitostí. Recepty niektorých z nich pochádzajú dokonca z 19….

Vyrastala v gastro rodine, dnes vedie Trattoriu La Pala k rodinnej atmosfére

Prichádzame do La Paly na Hviezdoslavovom námestí, útulnej taliansky zameranej trattorie. Patrí medzi menšie prevádzky v rámci Medusy, no generálna manažérka Miška Obadalová pracovala v minulosti aj v Centrálnej Klubovni. Je zvyknutá mať vyladené procesy. V kuchyni má La Palu pod palcom taliansky chef Emanuele Fortini. Miška je kreatívna duša – je vyštudovaná zlatníčka. Počas školy však pomáhala v kaviarni…

Nebudete veriť, čo varia v najlepšej reštaurácii sveta

Od roku 2002 vydáva skupina viac než tisíc kulinárskych expertov prestížny zoznam 50 najlepších reštaurácií sveta. Prevádzka umiestnená na vrchu zoznamu je preto uznávaná ako najlepšia reštaurácia na svete a minimálne na rok si získava celosvetovú popularitu. Tohtoročného víťaza vyhlásia 25. júna 2019 v Singapure, ale aktuálnym držiteľom titulu je reštaurácia Osteria Francescana z malého talianskeho mestečka Modena ocenená…

„Sme gangstri v kuchyni,“ tvrdí Brand Chef siete Klubovní

S Petrom Cibulkom, Brand Chefom Klubovní sme sa naposledy stretli na jeseň 2017. Tu si môžete prečítať článok. Dnes sme za ním šli do Petržalskej Klubovne, ktorú pred rokmi rozbiehal. Stretávame sa tesne pred obedným zhonom. Jeho kolegovia majú práve poradu, postávajú okolo baru a debatujú. V Petržalke sa nestretávame náhodou – Peter túto prevádzku pred štyrmi rokmi…

Naše Klubovne majú nové menu, príďte ochutnať ♥

Objavenie nového jedla vraj vie človeku priniesť viac potešenia, ako objavenie novej hviezdy. My určite súhlasíme! Taktiež ale chápeme, že ak je človek nekonečne hladný, nechce nič riskovať a túži iba po kvalitnej rane na istotu. Naše nové menu je preto spojenie vašich najobľúbenejších jedál zo starého menu, zo streetfood menu a do tretice sme k nim namiešali pár…

Ako skĺbiť catering, rodinu a šport

Sedíme v Mercade v Auparku a napriek rušnému okoliu najviac energie sála z našej dnešnej hosťky Alenky. Pracuje na pozícii Catering manager a nás zaujíma, aká cesta k tomu viedla. Začala preto rozprávať rovno od svojich prvých krokov – pochádza z malého mestečka Krupina a prvý kontakt s gastronómiou mala už počas strednej školy na pozícii čašníčky. Študovala však na Obchodnej akadémii, preto sa po…

„Vždy sa teším na nový projekt“

Na stretnutie s Miškou Hudecovou, trénerkou Medusa Academy, ideme do Digital Parku. Dnes sedí v kancelárii, no začínala v Primi Michalská ako čašníčka. Pomerne rýchlo ukázala, že je osoba na správnom mieste a začala stúpať v kariérnom rebríčku. O svojej ceste nám porozprávala v školiacom stredisku Medusy. Medusa Academy dostala svoje meno na začiatku roka 2015, no rozbiehala sa už v roku…

Otvorili sme remeselnú pekáreň Crustino!

Po niekoľkých mesiacoch intenzívnej práce s rekonštrukciou a vylaďovaním produktov sme rozšírili naše portfólio o ďalšiu prevádzku a v Bratislave sme otvorili našu prvú vlastnú pekáreň a cukráreň s názvom – Crustino. A veľmi sa z toho tešíme!   Nájdete v nej kváskové produkty z našej remeselnej výroby, tradičné koláče aj zážitkové dezerty, plnohodnotné obedy na moderný spôsob či taliansku kávu so sebou….

Otvorili sme patisseriu Crustino

Po niekoľkých mesiacoch intenzívnej práce s rekonštrukciou a vylaďovaním produktov sme rozšírili naše portfólio o ďalšiu prevádzku a v Bratislave sme otvorili našu prvú vlastnú pekáreň a cukráreň s názvom – Crustino. A veľmi sa z toho tešíme!   Nájdete v nej kváskové produkty z našej remeselnej výroby, tradičné koláče aj zážitkové dezerty, plnohodnotné obedy na moderný spôsob či taliansku kávu so sebou….

Hosť sa má cítiť ako na návšteve

Lukáš pochádza zo Záhoria, ale vraví, že malomestský život mu nechýba. Oveľa lepšie mu robí ruch veľkomesta a ruch prevádzky. Keďže sa s ním rozprávame práve počas pracovného dňa v Primi Eurovea, vieme presne, aký ruch má na mysli. Zaujíma nás, ako sa dostal k svojej práci. „Gastronómii sa venujem už od strednej školy, keďže tatko je čašník. Často som…

„Sme ganstri v kuchyni,“ tvrdí Brand Chef Klubovní

S Petrom Cibulkom, Brand Chefom Klubovní sme sa naposledy stretli na jeseň 2017. Tu si môžete prečítať článok.Dnes sme za ním šli do Petržalskej Klubovne, ktorú pred rokmi rozbiehal. Stretávame sa tesne pred obedným zhonom. Jeho kolegovia majú práve poradu, postávajú okolo baru a debatujú. V Petržalke sa nestretávame náhodou – Peter túto prevádzku pred štyrmi rokmi rozbiehal. „Je to…

Hosť sa má cítiť ako na návšteve

Lukáš pochádza zo Záhoria, ale vraví, že malomestský život mu nechýba. Oveľa lepšie mu robí ruch veľkomesta a ruch prevádzky. Keďže sa s ním rozprávame práve počas pracovného dňa v Primi Eurovea, vieme presne, aký ruch má na mysli. Zaujíma nás, ako sa dostal k svojej práci. „Gastronómii sa venujem už od strednej školy, keďže tatko je čašník. Často…

Šialené gastro trendy sveta

Brokolicová káva Tento trend pochádza z Austrálie a mal by dostať do ľudí trochu viac zeleniny. Dve lyžičky sušenej, drvenej rastliny do každej šálky horúceho nápoja by mali stačiť. Síce podporujeme zdravý životný štýl a je rozumné presadzovať ho aj v gastronómii, ale spájať dve také odlišné veci je príliš uletené. Kto by si mohol takto pokaziť úžasnú chuť…

Trafo sme posunuli na novú úroveň

Trafo prešlo na jeseň roku 2018 skutočne rozsiahlou prerábkou celého priestoru. Nové farebné zladenie, LED efekty na stenách a svietiace doplnky všade v priestore. Najväčším zásahom je presun zadného baru do inej, väčšej miestnosti. Novú, sviežejšiu formu dostalo aj logo baru či nápojový lístok. Ten ponúka napríklad vynovené bottle service menu, nový craft beer či 10…

V práci našiel radosť aj ženu

Miro prišiel na stretnutie rovno zo škôlky. Má trojročného syna. Na dvore majú čerstvo postaveného snehuliaka, ktorého spolu stavali z prvého snehu. Hovorí, že je rád, že syna môže vychovávať v dome a nie na sídlisku – takto môžu spolu chodiť kŕmiť kačičky do stupavského parku, či koštovať lokálnu kvasenú kapustu na Dňoch Zelá. Miro rád navarí…

Ako nekopírovať konkurenciu?

V minulom článku s Petrom Šteckom, CEO Medusa Group, sme písali, že cestuje často a rád. Necestuje len za oddychom či vodnými športami, cestuje aj za gastronómiou. Je to jeho záľubou aj prácou – musí mať prehľad o tom, aké sú trendy aj novinky. Na tieto gastro cesty chodieva s kolegami. Na jar boli v Bologni, koncom leta v…

Trafo sme posunuli na vyššiu úroveň

Vyšli sme si na párty do Trafa a neverili sme vlastným očiam. Klub sa zmenil takmer na nepoznanie, no stále za ním stojí ten istý personál s tou istou kvalitnou muzikou. Zaujímalo nás, čo teda prináša nová éra palácového baru a ako táto zmena prebiehala. O všetkom sa rozprávame s Matejom Roďomom, ktorý ho aktívne vedie už 6 rokov. Najprv…

Pivo nie je len tmavé a svetlé

„Pivo je nízkoalkoholický kvasený nápoj vyrábaný zo sladu, kvasiniek, chmeľu a vody, aj keď nie vždy to bývalo tak,“ vysvetľuje Matúš Chudý, Brand Bar Manager našich Klubovní. Len pred nedávnom sme sa s ním rozprávali o nových pivách, ktoré môžete exkluzívne piť iba v sieti Klubovní. Všetko sa dočítate v tomto článku. Keď Matúš povie, že nie vždy bývalo zloženie…

Epické novinky z Prahy

VITAJTE V EPICU, MÁME OTVORENÉ! To, o čom sa už dlho povrávalo, sa konečne stalo skutočnosťou a my sme priamo v srdci Prahy v spolupráci s Ministry otvorili najmodernejší hudobný klub v Prahe – EPIC. Čo na vás čaká? Epický zvuk, moderný design, dramaturgia svetovej úrovne a bary naplnené kvalitným pitím! Víziu a realizáciu projektu pražského hudobného klubu sme začali interne riešiť…

wagamama v rakúskom Parndorfe

Koncom februára 2018 sme po vyše dvoch rokoch úspešnej prevádzky wagamama na Slovensku otvorili v poradí už druhú prevádzku týchto kultových reštaurácií. Tentokrát v neďaľekom nákupnom centre – Parndorf. Pozývame vás preto do novootvorených priestorov kúsok od Bratislavy. Rakúsko sa tak stalo 24-tou krajinou, v ktorej otvorila wagamama svoju prevádzku. Na ploche takmer 320 metrov…

Tieto tri pivá nenájdete nikde inde

Matúš Chudý, náš Brand Bar Manager pre sieť Klubovní, sa zaľúbil do piva. Keď o ňom rozpráva, je z jeho hlasu cítiť nadšenie a zápal. Aj preto veríme, že je človek na správnom mieste. Študoval však umelecké kováčstvo. To nás trošku prekvapí. Hovoríme: „To je fyzicky náročná robota, však?“„Áno, treba mať rýchle ruky,“ odpovedá Matúš. Je to vlastnosť,…

Jediné Primi, v ktorom sa raňajkuje

Andrej Turček, šéfkuchár Primi Polus začínal variť v otcovej reštaurácii. Jeho záujem o gastro biznis prišiel úplne prirodzene – nielen otec, ale aj obe jeho babky boli kuchárky. „Snáď od šiestich rokov som sa motal okolo nej v kuchyni, miešal som pudingy, bavilo ma to. Chytilo ma to a v dvanástich som začal zbierať kuchárske knihy. Časom som zistil, že…

CEO Medusy chce byť slobodný

So šéfom Medusy, Petrom Šteckom, budeme na blogu písať rubriku CEO blog. Postupne s ním preberieme jeho názory a skúsenosti, big picture aj dennú operatívu. Začíname článkom o Petrovi a jeho ceste k dnešnej pozícii. S Petrom sa stretávame v jeho kancelárii v Digital Parku. Je to priestranná svetlá miestnosť s výhľadom na Bratislavský hrad. Zariadená je minimalisticky – napravo od presklených dverí je…

wagamama spustila nové vegánske menu

Vieme, že jedlo má v sebe silu na zdvihnutie našej nálady a vášní. Točí sa okolo neho celý náš život. Veľa z nás prikladá zdravému životnému štýlu v súčasnosti veľký kredit. Nie len preto, aby sme sa vďaka tomu, čo konzumujeme, cítili lepšie, ale aj kvôli našej planéte a spolunažívaní so všetkými jej tvormi – aj toto je…

Šialená barmanská show v Barrocku

Do Barrocku sme prišli počas Masterclass, ktorú viedli barmani z London Cocktail Clubu. Rozhovor s nimi bol trochu zmätočný, pretože sú veselá kopa a popri nalievaní aj koštovali. Prekrikovali sa, smiali sa na vlastnom internom humore, doberali si jeden druhého. Ich dobrá nálada bola nákazlivá. „London Cocktail Club je undergroundový high volume bar,“ vysvetľuje náš Executive Bar Manager…

Klub 39 opäť otvára svoje brány

Kto by nepoznal legendu Bratislavy – Klub 39? Snáď každý z nás si v Mlynskej užil aspoň jednu párty alebo imatrikuláciu a musí nám dať za pravdu, že to vždy malo svojské čaro. Rozhodli sme sa preto, že jeho brány otvoríme znovu a pripravíme pre vás študentské párties ako sa patrí! Otvárame už 16. októbra, tak neváhaj, zvolaj všetkých kamošov…

DJ Squeeze z Trafa neoddychuje

DJ Squeeze, alebo Martin Báčik (27), hráva prevažne urban music – hip hop, r’n’b, twerk music, trap… Je rezidentný dídžej v Trafe, to znamená, že ho neuvidíte hrať v inom klube. Okrem hrania spolupracuje aj na dramaturgii podniku s Jakubom Vanekom, ktorý je Producer & Event Manager pre Medusa Group. Vyhýba sa rádiovým hitom, playlist skladá podľa…

Ako vzniklo pivo

       

Rebelský šéfkuchár z Košíc

Bývalý volejbalový kapitán sa pre varenie rozhodol, keď si vyberal strednú školu. Povedal si, že popri športe by sa mu hodilo remeslo a tak sa dal na kuchárčinu. Ešte počas školy začal variť v reštaurácii u rodinnej známej a už v treťom ročníku ho často nechala kuchyňu viesť bez jej dozoru. To sú začiatky Daniela Širotu, šéfkuchára Primi Košice. Ako…

Šéfka Medusa Card miluje Taliansko

Jana miluje taliansku kultúru – prvýkrát tam bola na stáži po vysokej škole, neskôr pracovala v IBM v tíme, ktorý servisoval taliansky trh a dnes sú jej dvaja švagrovia Taliani. Už 5 rokov pracuje v našom marketingovom tíme a do Talianska chodí niekoľkokrát do roka. „Hovorí sa, že talianska mama varí najlepšie a je to pravda – naozaj varia neskutočne. Ale…

Ako vznikli Michelinské hviezdy?

Okrem toho, že táto firma je jeden z lídrov vo výrobe pneumatík s viac ako 100 000 zamestnancami po celom svete, jej meno nesie aj svätá kniha milovníkov jedla – Michelin’s Guide. Ako to vôbec spolu súvisí? Už v roku 1832 otvorila francúzska firma svoju prvú fabriku pod názvom Clermont-Ferrand pomenovanú podľa mestečka, v ktorom výroba sídlila. Svoje dnešné…

Nové menu v Riu je veľký krok vpred

Minule sme sa v tomto článku s Petrom rozprávali o jeho prechode z Viedne do Ria na Hviezdoslavovom námestí. Hovorí, že reštaurácia na takejto adrese si zaslúži výborné jedlo a špičkový servis. Je to rázny človek a tak sa pustil nielen do kompletnej prerábky menu – z toho pôvodného nezostalo takmer nič – ale aj do školenia personálu a riešenia manažérskej agendy. Tvrdí, že…

Dve videá z nového menu v KUBU

Pred časom sme vám priniesli článok o našom novom menu v reštauráciach KUBU. Dnes sme si pre vás pripravili dve videá z kuchyne, na ktorých náš Brand Chef Laco Výpala pripravil niektoré z vynovených jedál. Na prvých snímkoch vidíme prípravu jedál ako: hovädzí tatarák, kačacie prsia, papardelle manzo s hubami pordobello,  šalát s kozím syrom ale…

V kuchyni musí byť aj pevná ruka

Peter Duranský sa po šiestich rokoch vo viedenskej Meduse vrátil do Bratislavy, aby posunul Rio na novú úroveň. A ťažko by sme hľadali lepšieho kandidáta. Peter má bohaté skúsenosti a množstvo ocenení. Už v 15 rokoch pracoval v Le Monde, niekdajšej najlepšej reštaurácii na Slovensku. Tam spoznal modernú gastronómiu, kvalitné suroviny a svetových šéfkuchárov. Keď spomína na toto obdobie, vždy…

„Bol by som najhorší kuchár na svete“

Michal Bundzel, Brand manager Primi, Kubu, La Paly a Mercada, trávi časť týždňa v kancelárii a časť na prevádzkach. Jeho najbližší spolupracovníci sú generálni manažéri prevádzok, ktorých má Michal na starosť osem. S každým z nich sa stretne aspoň dvakrát do mesiaca, spoločne si prejdú prácu kolegov, stav prevádzky, aktuálnu ponuku a produkt a aj výsledky a to, ako…

Fotograf radí, ako vyzerať na párty

S Andrejom Šuhajom, našim fotografom, sme sa stretli nedávno. Opisoval, ako vidí nočnú Bratislavu cez svoj objektív. Popri tom veľa rozprával o tom, ako sa dajú zlepšiť vaše párty fotky. Tu je zopár jeho tipov. Vykrúcanie hlavy „To je také, že vlasy ti padajú na jednu stranu a máš akoby kŕč v krku,“ vysvetľuje Andrej. Hovorí, že je fajn…

Recept na úspech: robiť svoju robotu

Keď prichádzame do Primi Eurovea, je vidieť, že leto sa blíži. Promenáda je plná ľudí a podnikov, na trávniku sedia skupinky študentov pripravujúcich sa na skúšky. Ideme sa stretnúť s Andrejom Szarkom, generálnym manažérom tohto Primi. Samotná prevádzka Primi Eurovea zamestnáva približne 80 ľudí mimo sezóny a až 130 počas leta. Výrazný nárast v počte personálu si vždy vyžadujú…

Pozrite si štyri nové jedlá z KUBU

V minulom článku nám Laco Výpala prezradil ako a prečo sa kompletne mení menu. So šéfkuchárom Kubu Aupark Marekom Bielčikom pripravili množstvo nových skvelých receptov. Štyri z nich nám dovolili nafotiť a natočiť jedno bonusové video, ktoré naozaj stojí zato! 😉 Bruschetty Laci najprv pripraví kysnuté cesto. Necháva ho odležať vo vypnutej peci na pizzu, v ktorej udržuje približne 40°C. Je…

V PRIMI sa čašníci musia obracať

Primi Eurovea sme už spomínali vo viacerých článkoch – Tomáš Holec sem chodí tvoriť nové drinky, spotrebuje sa tu najviac čerstvých domácich cestovín vyrobených v Kubu a čašníci považujú túto prevádzku za obrovskú výzvu. Igor Horváth práve v Primi Eurovea pracuje ako čašník a someliér. Vraví, že vzťah k vínu má už od hotelovej akadémie. Profesionálne sa mu začal venovať približne pred…

Najlepšie YouTube kanály o varení

Od krájania cibule cez výber toho najkvalitnejšieho ovocia až po prípravu dokonalého steaku, každý kuchár má svoj vlastný prístup. A keďže milujeme jedlo a varenie, vytvorili sme zoznam YouTube kanálov, ktoré stoja za sledovanie. Musíme však pridať aj upozornenie – hrozí neprekonateľná chuť do jedla a odkladanie pracovných povinností. Ste pripravení? Aden Films Spravte si chuť na…

Boli sme si pozrieť nové menu v KUBU

Znova sa po pár mesiacoch stretávame s Lacom Výpalom, brand chefom Kubu reštaurácií. Dnes sa s ním rozprávame v jeho domovskom Auparku, kde donedávna viedol reštauráciu. Meškáme, tri hlavné bratislavské ulice boli úplne upchaté. Keď prichádzame, vidíme, že Laci už má vytlačené nové menu. Ako prvé si všimneme, že chýba sekcia snacky – sendviče, wrapy, bagety… „Zvolili sme…

Žije v noci, pracuje cez víkend

Andreja stretávate, keď chodíte na párty do Trafa, Primi, Barrocku či Le Clubu. Uprostred nočného klubu zachytáva momenty, ktoré by sa inak stratili vo víre zábavy. Prediera sa davom a fotí baviacich sa ľudí, aby si z večera pamätali aspoň niečo 🙂 My sme sa s ním stretli práve v Le Clube, avšak za denného svetla. Bol to jeden…

Prečo celý svet neje príborom?

A odkedy vlastne jeme príborom my? Všetko sa to začalo na svadbe pred viac než 1000 rokmi. Byzantská princezná, Maria Argyropoulina, sa v Benátkach vydala za syna tamojšieho dóžu, Giovanniho Orseola. Na hostine vytiahla svoj domáci príbor – zlatú vidličku, a hneď v prvý deň si znepriatelila celý dvor. Vidlička Dvojzubý dlhý kovový nástroj podobný klasickej vidličke sme…

Takto si vyrábame vlastné cestoviny

S Lacim sme sa naposledy stretli na jeseň. Vtedy bol šéfkuchár Kubu Aupark. Dnes už je brand chef a zodpovedá za všetky Kubu. Pýtali sme sa ho, aký je v tom rozdiel. Hovorí, že trávi viac času za počítačom ale do kancelárie v Digital Parku stále nechodí. Viac rieši predaje pri zostavovaní jedálnych lístkov a, samozrejme, zodpovedá za kvalitu produktu…

Ktorá pizza je skutočne tá pravá?

Pizza – ako mnoho skvelých jedál, ktoré sa rýchlo rozšírili do sveta – vznikla ako lacný a jednoduchý obed pre pracujúce masy. Taliani už v minulosti poznali plochý chlieb pita od Grékov vďaka spoločnej histórii v Byzantskej ríši. Avšak Taliani so svojou láskou k jedlu nemohli jesť len suché cesto – začali naň dávať ingrediencie, ktoré sú ich…

Vitajte v EPICu, máme otvorené!

To, o čom sa už dlho povrávalo, sa konečne stalo skutočnosťou a my sme priamo v srdci Prahy v spolupráci s Ministry otvorili najmodernejší hudobný klub v Prahe – EPIC. Čo na vás čaká? Epický zvuk, moderný design, dramaturgia svetovej úrovne a bary naplnené kvalitným pitím! Víziu a realizáciu projektu pražského hudobného klubu sme začali interne riešiť už v roku 2014, keď…

Čašník musí mať svoju prácu rád

Tatiana je usmievavá osoba s príjemným hlasom. Stretli sme sa s ňou počas poobedného útlmu, v reštaurácií bolo len zopár hostí. Interiér je ladený do rovnakého štýlu, ako Kubu Aupark – zemité farby s dominantnou tmavohnedou. Kuchyňa je s floorom prepojená podobnou otvorenou stenou s policami a majú tu aj rovnaký detský pizza-kútik, o ktorom sme písali, keď sme sa rozprávali so šéfkuchárom…

guten tag! vitajte vo wagamama parndorf

po vyše dvoch rokoch prevádzky na slovensku sme sa rozhodli, priniesť jednu z reštaurácií wagamama aj do neďalekého parndorfu – obľúbeného nákupného centra nielen pre slovákov. pozývame vás preto do novootvorených priestorov, nech sa páči, vstúpte. rakúsko sa tak stalo 24-tou krajinou, v ktorej otvorila wagamama svoju prevádzku. na ploche takmer 320 metrov štvorcových ponúkame sedenie…

Dezerty, ktoré si vás podmania svojou neobyčajnosťou

Dezerty vznikajú pod šikovnými rukami mladej kreatívnej cukrárky Veroniky Bušovej. Veronika študovala na prestížnej kulinárskej škole ICC New York v odbore pastry arts a ako sama hovorí, pečenie je pre ňu hobby a oddych. Keďže cukrárina je poctivé remeslo, ktorého základom sú kvalitné suroviny, nenájdete u nás žiadne polotovary. Používame naozajstné maslo, plnotučnú šľahačku a kvalitnú belgickú čokoládu….

20 nebezpečných viet pri večeri

U svokrovcov „V školskej jedálni mi toto nikdy nechutilo. Ale teraz to snáď bude lepšie!“ „Dúfam, že máte Fatru.“ „Čakal/a som domáci dezert…“ „A čo to vlastne jem?“ Takýto pohľad počas servírovania: Keď varí váš partner/vaša partnerka „Moja babička to varievala inak…“ Po otázke „Ako ti chutilo?“ odpoveď: „Úprimne?“ „Vieš čo? Mali by sme začať pozerať Chef’s Table,…

Verní zákazníci, lojálny personál

O Mercade sme už písali, keď sme sa stretli s jeho šéfkuchárom, Tomášom Falbom. Tentokrát sme sa rozprávali s Jurajom Vaňovičom, generálnym manažérom. Aj on je v Mercade od úplného začiatku. Táto prevádzka má zaujímavý nielen koncept, ale aj interiér. Je tu veľa svetla vďaka obrovským oknám otočeným do Sadu Janka Kráľa a od ruchu Auparku nás delia masívne drevené…

Talianske jedlo by malo byť fresh

Oproti nám sedí mladý šéfkuchár Trattorie La Pala. Má moderný účes, upravenú bradu, odhalené tetovania. Tvrdí, že nemá rád stereotyp o kuchárovi s bruchom vo vyťahanom tričku. Dvadsaťdeväťročný Tomáš pôsobí veľmi pokojným dojmom. Rozpráva hlbokým hlasom, pomaly a rozvážne. Sám o sebe hovorí, že v minulosti bol impulzívny, no počas nášho pokojného rozhovoru sa tomu verí veľmi ťažko. Počas nášho…

Kto sa má vyznať v tých syroch?

Delenie syrov nie je žiadna jednoduchá zábavka. Môžeme ich totiž zaradiť podľa rôznych vlastností – množstvo tuku, tvrdosť, druh použitého mlieka… A rôzne kombinácie týchto vlastností tvoria ten úžasný zážitok, ktorý na nich tak milujeme. Potravinový kódex Slovenskej republiky ich delí naozaj podrobne, no predpokladáme, že vy si chcete vychutnávať dobroty a nie študovať paragrafy, preto…

Perný týždeň Tomáša Holeca

Každý jeho týždeň je úplne iný. Z Tomovho rozprávania znie jeho pozícia ako dream job 🙂 Dva dni z týždňa často trávi mimo Bratislavy – v Prahe alebo vo Viedni, pretože zodpovedá aj za podniky v týchto mestách. V Prahe otvára Medusa jeden z najmodernejších klubov v Európe. Vzniká v spolupráci s Ministri priamo v centre Starého Mesta, na Revoluční ulici. Tomáš tam zodpovedá nielen…

7 tipov, ako chutne nafotiť jedlo

Ako prvú vyriešte ostrosť obrazu Nie je nič horšie než rozostrený obraz. Preto zháňame filmy v 4K a smartfóny s čo najväčším displejom. Ľudské oko je totiž schopné zaostriť na od pár centimetrov až na nekonečno, a preto nám každá nekvalitná fotka pripadá ako poškodenie zraku. Prvý krok ku kvalitnej fotke jedla je preto zaostriť – a za tým účelom…

Najsmiešnejšie kuchynské faily

Niekedy sa len chcete inšpirovať Pinterestom. Inokedy chcete potešiť hostí na rodinnej oslave. A často to skončí takto.   Varenie je niekedy ťažké. Doslova. Učte sa na cudzích chybách – tekvica do mikrovlnky nepatrí. Ak budete variť pod tlakom, hocikedy môže nastať výbuch! Myslite pozitívne – aspoň máte unikátnu maľovku. Pozor, aby vám neprihoreli cestoviny… Toto…

Vlado Hronský, vinár a hedonista

„Každý vinár musí byť milovník života“ „Someliér tvorí kľúč k celému zážitku – vie spojiť kuchyňu a bar do jedného celku. Nie je to len o víne, ale aj o cigarách, káve, pive, pochutinách…“ vysvetľuje Vladimír Hronský, náš Executive Sommelier. Vlado Hronský nemá bežnú kariéru. Svoje odvetvie musel vlastnoručne založiť – a to vôbec nepreháňame. V roku 2000 priniesol na Ministerstvo…

11 kuchynských mýtov

Zabíjate nimi čas a plytvete surovinami. Neverte týmto zažitým kuchynským poverám. Stuhnuté maslo vraj najrýchlejšie zmäkne v mikrovlnke Keď potrebujete mäkké maslo, mikrovlnka vám nepomôže. Roztopí ho iba na povrchu, pretože teplo sa nestihne rozložiť. Vyberiete tak z mikrovlnky maslo, ktoré je zvrchu roztečené a vnútri tuhé. Najlepšie je nezabudnúť ho vybrať noc vopred. Ak ste predsalen zabudli, zabaľte…

Najlepší slovenský profi hubár

Ing. Erik Valentovič dodáva huby do väčšiny top slovenských reštaurácií. Na Slovensku je pravdepodobne jediný na takejto úrovni profesionality. V Medusa Group zásobuje Mercado. Je november, vlhko a veterno. S Erikom Valentovičom sme sa stretli na pumpe na kraji Senca. „Pôjdeme tuto kúsok na takú lúku,“ oznamuje nám a sadá do auta. Naozaj ideme iba kúsok za mesto. Lokácia…

Prejedajte sa na sviatky ako profík

Čo sa môžeme naučiť od majstrov sveta v prejedaní sa? George Shea, prezident medzinárodnej Asociácie súťaží v jedení, verí, že závodné jedenie je krásny šport a roky sa snaží o jeho zaradenie medzi olympíjske športy. Aktuálny svetový rekord je 72 hotdogov za 10 minút, jeho nositeľom je Joey Chestnut. Veríme, že sledovať ho bolo napínavé (haha).   Mnohí z nás…

Unikátny systém na ochutnávanie vín

Coravin, špeciálne zariadenie na otvorenie a ochutnávanie vzácnych vín Servis vína je dôležitou súčasťou gastronómie. Aj vďaka nemu vynikne kvalita a chuť podávaného jedla a umocnia sa príjemné chvíle hostí v reštaurácii. Okrem bežnej ponuky vína nájdete napríklad v našom Riu, v Le Clube alebo v Meduse vo Viedni aj vzácne ročníky, starostlivo uchovávané pri stabilnej teplote a vlhkosti. Máme ich uložené v elegantných…

Vyšľachtené pre naše utrpenie

Časť ľudí neznesie ani trošku korenia, iní závodne hltajú špeciálne šľachtené čili papričky. V čom sa odlišujú? Na koži a slizniciach máme termoreceptory, ktoré nám pomáhajú chrániť sa pred teplom a chladom. Vďaka nim vieme, že v zime sa treba obliecť, aby sme neboli podchladení a v lete nám radia skryť sa pred slnkom, aby sme nedostali úpal.   Vnútro…

Tieto drinky nenájdete nikde na svete

Bratislavská wagamama je výnimočná tým, že ponúka vlastné miešané drinky. wagamama má otvorených po celom svete viac ako 180 prevádzok a povolenie na koktaily dostalo iba 16 z nich. Pýtame sa Tomáša Holeca, ako sa podaril takýto husársky kúsok: „Celý tento návrh pochádza od nás. Predložili sme ho centrále wagamama. Pripravil som prezentáciu, popísali sme im…

Peťo Cibulka a jeho výnimočná cesta

Z kóšer kuchyne, cez prácu po boku michelinského kuchára až do Klubovne. Toto je remeslo a šikovnosť Petra Cibulku. S Petrom Cibulkom sme sa stretli v Centrálnej Klubovni – vôbec prvej Klubovni, ktorú sme otvorili. Zmestí sa sem 550 hostí a počas leta ďalších 200 na terasu, takže kuchyňa, bar aj obsluha sa riadne namakajú. Peter sa od malička…

Ako sa vyznať v steakoch

Kto sa má vyznať vo všetkých tých druhoch steakov? Vy, keď si prečítate tento článok. Vyberajte z menu ako skutočný znalec. Black Angus steaky Machete, Blade on bone, New York, Rib eye, Tenderloin fillet mignon Výber steaku Najdôležitejšie pri výbere steaku je vedieť, z ktorej časti kravy je. To vám napovie, koľko má tuku či aký je…

9 tipov reštauračnej etikety

Fine dining má na Slovensku veľmi krátku tradíciu, preto sa človek môže v slušnom podniku cítiť neisto. S týmito jednoduchými pravidlami to pôjde ľahšie. OBLIEKANIE Aj v najlepších reštauráciách sveta je atmosféra väčšinou uvoľnená. Stále však idete s niekým zdieľať príjemný zážitok, patrí sa vyzerať dobre. Nemusíte byť oblečení super formálne, ale zachovajte si úroveň. Určite nenoste krátke nohavice….

Jeseň v Meduse

Jeseň so sebou prináša množstvo výborných surovín. My sme tieto typické jesenné suroviny premenili na špeciality, ktoré nájdete v našich nových sezónnych menu. Rio Grande Restaurant, Nightbar & Café; Bratislava Ak milujete krémové polievky, tak si v našom sezónnom menu prídete na svoje. Jemnú krémovú polievku z kvaky podávame s rillettes z kačacích stehien, marinovanými…

Náš barový superman Tom a jeho srdcovky

Toto je náš Tomáš Holec, šéfbarman celej Medusy alebo Bar Executive, ako to voláme my. Tomáš je v Meduse na pozícii bar executive tri roky. Jeho pracovná náplň je pre mnohých kolegov ťažko uchopiteľná – zdá sa, že jeho práca je byť párty maker. Je to jedna časť jeho práce – tá ďalšia je vzdelávanie kolegov,…

Homemade chilli chicken ramen

Ramen chutí najlepšie vtedy, keď je čerstvo pripravený. U nás. U teba. Na tom naozaj nezáleží. Je to skrátka jedlo, ktoré dokáže v každom zanechať dobrý pocit. A práve preto nám nedá nepodeliť sa o náš recept na chilli chicken ramen. Aby si si ho mohol kedykoľvek pripraviť aj ty sám. A keď sa ťa…

Homemade chicken teriyaki donburi

Vo wagamama je naša kuchyňa skrátka vaša. Takže tu je náš recept na chicken teriyaki donburi. Super čerstvé s chrumkavými hráškovými strukmi a strúhanou mrkvou. Skrátka všetky správne ingrediencie pre tvoj dobrý pocit. A nebude vôbec vadiť, ak pridáš niečoho viac a niečoho zase menej a spravíš to celé podľa seba. Pretože čo je naše, to je…

Svetová barshow v Amsterdame

Svetová barshow v Amsterdame – The Perfect Serve Barshow  V Amsterdame sa každoročne koná podujatie THE PERFECT SERVE BARSHOW, ktoré je jednou z niekoľkých bar show konajúcich sa po celom svete a náš bar manager TOMÁŠ HOLEC nemohol na tomto podujatí chýbať. Ako nám prezradil, ide o projekt určený primárne barovej komunite, ktorý je kombináciou vzdelávania sa, zoznámenia…

Homemade yasai pad thai

Čerstvé jedlo, to je dobrý pocit. Pre tvoju myseľ, telo aj ducha. A dobrý pocit je aj stretnutie priateľov za jedným stolom. Špeciálne, ak im servíruješ čerstvé vlastnoručne pripravené yasai pad thai. Recept, ktorý dokonale ovládame. Pripravujeme ho to totiž už poriadne dlho. A s troškou trpezlivosti a praxe sa čoskoro staneš majstrom yasai pad thai…

wagamama a jej šikovný manager

Takto vyzerá deň Mateja Košťála, manažéra reštaurácie wagamama Myslel si, že bude kuchárom. Okúsil však manažérsky chlebík a zistil, že chce byť dobrým šéfom. Toto je Matej Košťál. Počas rozhovoru s Matejom sa nevyhnete pocitu, že má víziu. Je to cieľavedomý človek, ktorý chce byť dobrý v tom, čo robí. Vyučil sa na hotelovej odbornej škole a vycestoval do…

Dve nádherné videá z nového KUBU menu

Pred časom sme vám priniesli článok o našom novom menu v reštauráciach KUBU. Dnes sme si pre vás pripravili dve videá z kuchyne, na ktorých náš Brand Chef Laco Výpala pripravil niektoré z vynovených jedál. Na prvých snímkoch vidíme prípravu jedál ako: hovädzí tatarák, kačacie prsia, papardelle manzo s hubami portobello,  šalát s kozím syrom ale…

Ako bolo na Bartenders Campe?

Bartenders Camp oficiálne odštartoval druhý ročník Medusa Cocktail Competition. Zúčastnení barmani a hlavní organizátori Vlado Gogora, Ľuboš Dičer, Matúš Chudý a Robert Marhefka nám porozprávali aké to celé bolo. Znovu sa nám podarilo spojiť barovú rodinu! V úžasnom prostredí Nízkych Tatier sa stretlo viac ako 40 barmanov zo Slovenska a Českej republiky a 5 barových osobností z celého sveta, aby…

Deň so šéfkuchárom v Kubu Aupark

Laco Výpala, šéfkuchár aj človek s veľkým srdcom Laco nemá rád pozornosť médií. Ctí si svoje súkromie – baví ho variť, nie rozprávať. Zriedkavo ho vidieť v televízii. O to viac nás potešilo, že sa s nami otvorene a úprimne podebatoval. Profesionálne varí od svojich 19 rokov, dnes má 34. V biznise je teda takmer polovicu svojho života. Najradšej…

Máme epické novinky!

Spoločne s Ministry ideme koncom tohto roka otvoriť klub v centre Prahy. Bude sa volať EPIC. Jeho moderný a veľkorysý priestor s rozlohou vyše 2.400 m2, vysokými stropmi a kapacitou vyše 1.000 hostí sa bude nachádzať v úplnom centre Prahy na ulici Revoluční. Technické vybavenie bude tiež lahôdka. Klub dostane svetový zvukový systém L-Acoustics K2, vyše 100 m² LED obrazoviek P…

Letný bedeker

Stálu ponuku našich reštaurácií pravidelne obohacujeme o sezónne špeciality. Toto leto nie je výnimkou a tak si môžete v 4 mestách vychutnať výnimočné jedlá aj drinky. Vydajte sa na cestu spolu s nami. Bratislava Krásne letné počasie v nás vyvoláva túžbu byť neustále vonku na čerstvom vzduchu a užívať si slnečné lúče čo najdlhšie. My vám radi toto letné…

Kedy je ten správny čas na zmenu?

Medusa restaurant & club oslávila tento rok už 5. výročie od svojho otvorenia a preto sme sa rozhodli, že rovnako ako sa reštaurácia môže pýšiť jednou z najlepších kuchýň pod vedením talentovaného šéfkuchára Petra Duranského, je už najvyšší čas vytvoriť unikátny produkt aj v barovom prostredí. Už od začiatku sme vedeli, že chceme nielen priniesť a vhodne implementovať svetové trendy…

Brokolicové cappuccino

Boli sme na návšteve vo viedenskej Medusa Restaurant & Club. Šéfkuchár Peter Duranský nám navaril brokolicovú polievku, ktorú môžete teraz ochutnať v novom jedálnom lístku. A samozrejme nám prezradil aj recept. 🙂 Na 4 porcie budete potrebovať: Polievka Ricotta Mliečna pena 1,5 kg brokolice 1 l mlieka 200 ml mlieka 150 g šalotky 3 pl octu 30…

Nové projekty

Po 2 rokoch, kedy sme pracovali v neskutočnom tempe a otvorili 14 (!) nových prevádzok v 3 krajinách, sme sa rozhodli, že by bolo fajn trošku spomaliť a tak tento rok otvoríme “iba” ďalšie tri. Jednu na rodnom Slovensku, jednu v Čechách a jednu v Rakúsku. Pardón, aby sme nezabudli, ešte chystáme aj ďalšie 4…

Košická Klubovňa

31. mája 2017 sme otvorili novú Klubovňu. V poradí už siedma Klubovňa sa nachádza v priamom centre Košíc. Košická je prvou Klubovňou na východnom Slovensku a zároveň druhou prevádzkou Medusa Group v tomto meste. Kde to je Do Košíc sme sa s Klubovňou chystali už dlho, ale bez toho správneho miesta to skrátka nejde. Našli sme ho v úplnom…

Ideálny víkend

Nič nevylepší deň tak, ako posedenie na slnečnej terase. Užívať si slnečné lúče, vychutnávať si vôňu jari vo vzduchu a k tomu chutné jedlo. To je tá najlepšia kombinácia ako stráviť deň voľna a oddýchnuť si pritom po náročnom týždni. Prinášame vám nápady ako si užiť víkend na terase, v ktoromkoľvek čase, stačí si len…

Čo varíme doma

Špaldovo-mrkvové muffiny

Pripravil: Michal, senior graphic designer

Cesta víťazov

V júli 2016 sa slávnostne skončil prvý ročník Medusa Cocktail Competition. Jej absolútnymi víťazmi sa stali Marek Rotman, Richard Buchlík a Jakub Rampáček. Hlavnou výhrou v súťaži bola cesta po Amerike, ktorú si chalani užili v sprievode Tomáša Holca, Bar Executive Medusa Group, ktorý celú súťaž vymyslel a zorganizoval.

Všetci štyria sa vo februári vybrali na cestu po Spojených štátoch, kde strávili viac ako dva týždne, počas ktorých precestovali New York City, Tennessee, New Orleans, Alabama, Tamba Bay a Miami. Pre všetkých to bol úžasný zážitok.

Krása zachráni svet

V dňoch 24.-26. marca sa v bratislavskej Starej tržnici bude konať jedná skvelá akcia, kid. detský shopup. A s našim Mercadom si tu spravíme trojdňový pop-up aj my. V Mercado kaviarni budete môcť ochutnať polievku, hummus, wrapy, ale aj hovädzí burger. Všetky mlsné jazýčky potešia palacinky či naše skvelé tapiokové pudingy, ktoré iste poznáte aj z našej reštaurácie. Samozrejme nebude chýbať dobrá kávička a naše domáce limonády a dopriať si budete môcť aj pohárik dobrého slovenského vína.

Kid. je prvý veľký predajný event dizajnových značiek pre deti. Za jeho vznikom stojí Marika Beňadik Majorová (idea maker a mama Mie), Milada Halová (brand director a mama Huga, Leona a Mily), Katarína Hulíková (spolumajiteľka evetnovej agentúry a mama Kláry, Hany a Dorotky), Katarína Morávková (majiteľka eco-friendy online shopov a mama Sveťa) a Katarína Roháľová (event planner/consultant a mama Žofie, Dorotky a Alžbetky). Pre náš blog sme týchto päť úspešných akčných žien plných energie, vyspovedali.

Čo vás priviedlo na myšlienku zorganizovať tento event? Ako ste sa vy všetky dali dokopy?

Veľmi aktuálne sme všetky v rovnakom čase mamy malých detí. A aj mimo tohto projektu sme mali k podpore dizajnu a umenia veľmi blízko. Táto premenná bolo na začiatku nášho spoločného príbehu. Zároveň máme všetky buď vlastné firmy alebo sme manažovali umelecké projekty. Bolo otázkou času, kedy sa „zasnené rozhovory nad kávou“ pretavia do reality. Zamýšľali sme sa nad rovnakou myšlienkou na dvoch koncoch Bratislavy, aby sme sa náhodne prepojili a nakoniec spojili. A to spojenie, či už profesionálnymi skúsenosťami alebo len tak čisto žensky, je veľmi silné.

Hlavným headlinom akcie je veta: „Krása zachráni svet.“ Čo sa pre vás skrýva pod týmto pojmom?

Katka H:  Naša hlavná motivácia. Veríme, že veci, ktoré máme nevyhnutne denne na očiach a v rukách, nám ovplyvňujú životný pocit. Prirodzene si väčšina z nás vyberá účelné kvalitné veci, tak prečo by nám do života nemali priniesť aj estetickú kvalitu? Naše deti od malička vyrastajú obklopené množstvom vecí, aj tie formujú ich životný priestor, vkus, kultivujú ich osobnosť. Myslíme si, že estetický rozmer prostredia formuje aj vnútro človeka. Svet bude lepší, čím viac ľudí bude vnímať krásu. A z detí vnímavých voči estetike svojho prostredia môžu vyrásť empatickí ľudia. Tento náš projekt má aj širší, než materiálny rozmer, a obsahuje aj viac interaktívneho a umeleckého programu.

Katka R: Keď je človek obklopený krásou, a to akoukoľvek, život je hneď pozitívnejší. Jednoducho stačí, napríklad, keď zasvieti slnko a je „krásne“ počasie, a hneď sa človek cíti príjemnejšie. V mojom živote má krása veľký význam aj cez moje 3 dcéry, ktorých krásne tváre mi v podstate „zachraňujú“ život takmer každý deň.

Noční vtáci

Navštíviť PRIMI, BARROCK a TRAFO za večer je ako ocitnúť sa v troch rôznych svetoch. Nelíšia sa len koncepty a návštevníci, ale aj práca ich manažérov. „Vamos a beber!“ kričí mladý Španiel a pridávajú sa ďalší. Vybrali sa dolu ulicou. Je piatok večer a bratislavské centrum sa hemží ľudmi. Niektorí svoj deň končia, iní ešte len začínajú. V ulici pod…

Bartenders Camp

Tak ako v minulom roku, aj tento odštartuje unikátna barmanská súťaž Medusa Cocktail Competition. Prvý ročník zožal veľký úspech a v tom druhom nás čaká niekoľko zaujímavých zmien. Jednou z najväčších je Medusa Bartenders Camp 2017, na ktorom sa okrem 30 súťažiacich barmanov, zúčastní aj 10 vybraných barmanov zo slovenskej a českej barovej scény. Trojdňový camp sa bude konať od…

Valéria Mlynarovičová

Na to, aby mohli naše prevádzky fungovať, potrebujeme veľmi veľa personálu. Preto sa naša centrála nezaobíde bez oddelenia ľudských zdrojov. Čo všetko obnáša práca na tomto oddelení? Priblíži vám to v našom rozhovore Valéria.

Valéria, na oddelení ľudských zdrojov v Medusa Group pracuješ už 3. rok. Akými pozíciami si si prešla a ako sa od seba líšia?

Do Medusa Group som nastúpila na pozíciu Junior Recruiter. Mojou náplňou práce bola správa databázy kandidátov, komunikácia s kandidátmi a komunikácia s prevádzkami hlavne v oblasti náboru. Postupne som začala robiť aj pohovory a zapájali ma do rôznych projektov.  Odvtedy sa moja pozícia menila už trikrát. Po odchode kolegyne na materskú dovolenku mi pribudla špecialistická agenda a pozícia sa zmenila na Junior HR Specialist. Prebrala som administratívu personálnych dokumentov zamestnancov na centrále, všetky činnosti spojené s nástupom a výstupom zamestnancov či povinnú zdravotnú službu. Samozrejme agenda náboru mi zostala aj naďalej. Keď som sa naučila tieto pozície zvládať úplne samostatne, prívlastok „junior“ mi odobrali a bola som HR Specialist. Myslela som si, že je to na dlhé obdobie posledná zmena, ale mýlila som sa. V lete 2016 odišla zo spoločnosti kolegyňa, ktorá pôsobila ako HR Partner pre prevádzky. Tak sa zo mňa stal Junior HR Partner a náplňou mojej práce je aj starostlivosť o zamestnancov na prevádzkach. V súčasnosti teda zastrešujem kompletnú špecialistickú prácu pre centrálu a partnering pre prevádzky. Vyhľadávanie a kontaktovanie kandidátov postupne prešlo na brigádničky.

Za vínami Talianska

Mnohí naši hostia v reštauráciách Primi, Kubu, La Pala, Rio alebo Mercado obľubujú spolu s kvalitnou čerstvou kuchyňou pohár, či neskôr vo večernej atmosfére fľašu (i dve) talianskeho vína.  Mnohým zrejme napadla otázka, prečo sú talianske vína tak úspešné v našej gastronómii? Ešte skôr, ako si nalejeme „un bicchiere di vino italiano“ a pohľadáme odpoveď, povedzme si niekoľko faktov o vínorodom Taliansku.

Gurmánska zima

Či už bývate v Košiciach a ich okolí, alebo sa len chystáte navštíviť východné Slovensko, určite si nenechajte újsť možnosť vychutnať si zimé špeciality v našom Primi. Šéfkuchár Daniel Širota na túto zimu vymyslel: konfitovaný bravčový bok s pistáciami, podávaný s marinovanou kvakou v pomaranči a zemiakovým pyré s gala jablkami zelerová krémová polievka s mandľovými lupienkami a…

Reportér na návšteve v Mercade

Pozvali sme k nám reportéra Mária Šmýkala, ktorý sa stretol so šéfkuchárom, generálnym manažérom a autorkou jedálneho lístka. Čo sa dozvedel a ako vníma Mercado & Mlska?

Mrkvový koláč

Šéfkuchár Daniel Širota pripravil recept na obľúbený koláč, ktorý ste mohli ochutnať aj počas jesene v košickom Primi. Je mrkvový a servíruje sa s krémom z bielej čokolády a pomaranča a cukríkovými orechmi.

Foodblogy, ktoré nás inšpirujú

iamfoodblog.com Stephanie Le zvykla tvrdiť, že by vedela uvariť väčšinu jedál, ktoré skúsila v reštauráciách. Jej manžel ju k tomu teda vyzval. A tak vznikol I Am a Food Blog. A my nemôžme byť šťastnejší, keďže tento foodblog skutočne milujeme. Nevieme sa vynadívať na nádherné obrovské fotografie, ktorým je dopriaty naozaj veľkorysý priestor, vkusnú prácu s celkovým dizajnom stránky od farieb, cez…

Róbert Marhefka

Zaujíma vás, čo obnáša práca Brand bar managera? Róbert vám priblíži aké to je mať na starosti bary v sieti pivární Klubovňa a talianskej trattorii La Pala.

Ochutnajte najlepšie jedlo na svete

Jedno z 13 detí na našej planéte trpí hladom. Najviac detí ohrozených podvýživou je v Ázii a Afrike – znamená to, že nemôžu dostať dostatočne kalorickú stravu na to, aby sa ich telo a mozog mohli riadne rozvíjať. Humanitárna organizácia MAGNA pomáha bojovať proti podvýžive už od svojho vzniku v roku 2001 a prostredníctvom svojich projektov už…

Supervýhodné letenky do Talianska!

Leto, aj tento rok, pani jeseň nemilosrdne „odpratala“ z trónu (bolo vôbec?) a nám zostala len ľahká nostalgia za gýčovými obrázkami zapadajúceho slnka, rozvoniavajúcimi reštauráciami vykúkajúcimi z malých úzkych uličiek a našou bezmyšlienkovitou veselou náladou. Ako? Vy dokonca patríte medzi tých, ktorí nestihli nikam vycestovať? Nevadí. Máme návod ako si spraviť dovolenku, aspoň takú mikro, a ukradnúť si aj…

Milované suroviny

Opýtali sme sa troch našich inšpiratívnych kuchárov a majstrov svojho remesla, bež čoho by si varenie predstaviť nevedeli a čo vnímajú ako aktuálny trend v surovinách. Žiadne jedlé zlato ale nečakajte. Sila a krása je totiž v jednoduchosti. PETER DURANSKÝ, Chef de Cuisine Medusa Restaurant & Club, Viedeň   Bez akých surovín si nevieš predstaviť varenie a prečo? Pre mňa je úplný…

Čo varíme doma

Casero Tacos Especial Pripravil: Michal, senior marketing manager Pre 2 osoby budete potrebovať: Guacamole 1 zrelé avokádo čierne mleté korenie šťava z 1 limetky koriander 1/2 červenej cibule kurkuma 1 stredná paradajka olivový olej 1 strúčik cesnaku nadrobno nasekané chilli soľ Cayenne mayo Tortilla placky 3 pl majonézy šalátik (čínska kapusta alebo lollo bianco) kajenské korenie…

Zdravie na tanieri

Mercado sa od začiatku špecializovalo viac na využitie zdravších, možno menej známych resp. exotickejších surovín. Ešte viac sa týmto smerom vyprofilovalo odkedy sa presťahovalo do Auparku. Bola to pre teba po kuchárskej stránke výzva?

Pre každého kuchára alebo šéfkuchára, ktorého práca naozaj baví a robí mu radosť je nový koncept reštaurácie vždy výzva. Sú to nové veci, s ktorými sa dovtedy možno nestretol. To iste platilo aj pre mňa. Musel som si naštudovať niektoré veci, pozoznamovať sa s ingredienciami, s ktorými som sa dovtedy nestretol. Takže určite to bola výzva.

Na jedálnom lístku sa aktívne podieľa odborníčka na zdravú stravu Silvia Horecká, autorka oceneného blogu Terapia Jedlom. Ako prebieha vaša spolupráca? 

Keď ideme pracovať na novom lístku, tak si veľakrát spolu sadneme, povieme si čo chceme dosiahnuť a z akých surovín. Keďže fungujeme na sezónnych lístkoch, tak je to o sezónnych surovinách. Vymýšľame, odvárame, skúšame kombinácie, degustujeme, porovnávame.

Michaela Obadalová

Centrálna Klubovňa je vlajkovou loďou siete pivární Klubovňa. S kapacitou skoro 700 miest na sedenie (vrátane letnej terasy) a svojimi 1400mje aj najväčšou zo všetkých. Riadeniu prevádzky sa okrem Generálneho Managera venujú aj traja Floor Manageri. Miška je jednou z nich.

Jazykolamy na jedálnom lístku

Čítať jedálny lístok je občas ako listovať slovníkom cudzích slov. Možno poznáte ten moment, keď si chcete objednať, no pred čašníkom i vašimi spolustolovníkmi sa zdráhate vysloviť krkolomný názov jedla. Buď si zvolíte ľahšiu cestu a pred neznámym slovom uprednostníte niečo, čo už poznáte, alebo sa s tým hrdinsky popasujete. Nakoniec však možno tŕpnete, čo vám vlastne prinesú na stôl. Pomôžeme vám preto zorientovať sa v niekoľkých jazykových rébusoch, ktoré na vás môžu v reštauráciách číhať.

Risotto al gorgonzola

Šéfkuchár Daniel Širota z košického Primi navaril a prezradil recept na obľúbené Risotto al gorgonzola so syrom mascarpone, gorgonzolou, čerstvým špenátom, karamelizovanými cibuľkami a chrumkavými píniami.

4. kolo Medusa Cocktail Competition

Medusa Cocktail Competition, súťaž, ktorá si už vo svojom prvom ročníku získala veľkú popularitu a nasadila laťku veľmi vysoko. Súťaž, ktorá sa zaradila svojou náročnosťou a komplexnosťou medzi najprepracovanejšie svetové súťaže a jej známosť už počas prvého ročníku prekročila hranice Slovenska.

Tam, kde to všetko začalo, to aj všetko skončilo. V pondelok 25. júla 2016 sme oficiálne záverečným 4. kolom ukončili 1. ročník MCC. Sme nesmierne radi, že pozvanie do poroty prijali svetové kapacity v rámci barovej scény z Londýna, na čele s JJ Goodmanom a jeho austrálskym kolegom Jamesom Williamom Donaldom Hopkinsom, ktorí ako majitelia 8 koktailových barov v Londýne, spolu so svojim tímom London Cokctail Club, patria medzi svetovú špičku v rámci barovej mixológie, čo potvrdzuje aj titul najlepšieho anglického barmana v rukách JJ Goodmana. Porotu doplnil tretí člen, Deputy COO Medusa Group, Tomáš Mrva.

Prečo milujeme leto

Slnečné dni, teplé počasie, kúpanie, opaľovanie, ale aj stretnutia s priateľmi, skvelé jedlo a osviežujúce drinky. Dôvodov prečo máme radi leto je veľa a musíme úprimne priznať, že sa na neho tešíme celý rok. 🙂 Pripravili sme pre vás pár príkladov toho, prečo milujeme práve toto leto a veríme, že si ho spolu s nami užijete aj vy. Pretože v Primi…

Peter Čubík

Všetko sa to začalo otvorením Centrálnej Klubovne v marci 2014 a odvtedy sa sieť pivárni Klubovňa rozrástla na už šesť pobočiek. Mať ich všetky pod palcom nie je jednoduchá úloha, vyžaduje si to šikovného človeka. Zoznámte sa s Brand Managerom Peťom Čubíkom.

It´s Gin O´Clock

Je čas na gin! V súčasnosti viac ako časté zvolanie takmer vo všetkých baroch po celom svete. Niet pochýb o tom, že gin vo všetkých svojich podobách zažíva neskutočnú renesanciu.

Prvé takéto zvolanie zažívali už Holanďania v 17.storočí, keď im Dr. Sylvius predpísal výdatnú porciu ginu na obličkové kamene alebo boľavý žalúdok. „Je čas na gin!“ určite s radosťou zvolali anglickí, holandské aj belgickí vojaci. Najznámejším a podľa všetkého aj najvernejším užívateľom ginu je v súčasnosti anglická kráľovná Alžbeta II. 🙂

Naozaj čas na gin je práve teraz a to po celom svete. Tento druh nápoja zažíva nevídaný rozkvet takmer vo všetkých silných barových krajinách. Vznikajú nové malé pálenice na výrobu ginu aj v krajinách, kde doteraz gin nevyrábali. Začína sa s ním experimentovať, pridávajú sa nové prísady, používajú sa nové a kombinované výrobné procesy. Vznikajú ginové bary, ginoví barmani, ginová kuchyňa. Takmer každý barman skúšal vyrobiť minimálne svoj originálny BathTub Gin.

Nerobím veci, ktoré nájdete všade

Voči reštauráciám v obchodných centrách majú niekedy ľudia predsudky – očakávajú tam prevažne fast foody. Mercado je žiarivým príkladom toho, že aj v nákupnom centre môže byť reštaurácia, ktorá si razí vlastnú cestu a venuje obrovskú energiu tvorivosti, kvalite surovín a rôznorodosti jedál. Šéfkuchár Tomáš Falb sa od detstva motal okolo mamky v kuchyni. Keď šiel na učňovku, ešte nevedel,…

Šalát s lososom

Blíži sa nám leto a obchody a trhy sú plné krásnej čerstvej zeleniny a to je ideálny čas na to, pripraviť si  chutný šalát na obed či večeru. Šéfkuchár Tomáš Falb z Mercado & Mlska pre vás pripravil recept na šalát s lososom.

Michal Krasňanský

V rámci siete Klubovňa sme vám už predstavili Brandchefa Tomáša Siku. Dnes vám prinášame rozhovor s Michalom Krasňanským – manažérom prevádzky Ružinovská Klubovňa, ktorá nedávno oslávila jeden rok svojho pôsobenia. Michala sme si počas nabitého popoludnia odchytili na krátky rozhovor.

Renesancia v Primi

Návrat ku koreňom klasických koktailov, jednoduchosti, bylinkám ale i prekvapujúcim chutiam a netradičnému servírovaniu.  O tom je nový nápojový lístok siete reštaurácii Primi.

3. kolo Medusa Cocktail Competition

Už tretie, predposledné, dejstvo má za sebou naša celoročná barmanská súťaž MCC. V minulom kole sme zažili karibskú rumovú divočinu, tentokrát sme sa spolu so 7 súťažnými tímami preniesli do kľudných vôd cognacu, ktorý mali súťažné tímy za úlohu predstaviť širokej verejnosti pomocou slovenských surovín. Neľahká úloha, s ktorou sa ale všetky tímy popasovali na výbornú.

Téma súťažného kola aj samotného kokteilu bola jasná, ale aj tak sme si pre súťažné tímy pripravili menšie spestrenie. Zatiaľ čo v prvých dvoch kolách absolvovali všetky súťažné tímy workshop na tému daného kola, tentokrát sa rola obrátila a každý tím mal za úlohu usporiadať svoj vlastný workshop na tému cognac. Hodnotenie tohto workshopu sa samozrejme veľkou mierou premietlo do celkového hodnotenia súťažného kola. Každý tím sa tejto časti zhostil odlišne a bolo skvelé sledovať najrôznejšie nástroje na samotné vzdelávanie barmanov. To bolo aj účelom tejto úlohy. Naučiť barmanov a ukázať im, ako ťažké môže byť zaujať a vzdelávať iných barmanov. Pre väčšinu súťažiacich to bolo po prvýkrát v ich kariére, čo niečo takéto robili a určite ich to posunie opäť o kúsok ďalej.

Hodujte v Klubovni

Sieť pivární Klubovňa má od februára vynovené menu a tak sme pre vás prichystali prehľad chutných maškŕt, ktoré si môžete dopriať už od 4 € alebo len za vaše body vďaka MedusaCard. Klubovňácke dobroty do 4 € alebo za body s vašou MedusaCard Tlačenka Fazuľovica Šúlance Porcia tlačenky od nášho mäsiara s cibuľou s octovou zálievkou a…

MedusaCard aplikácia

Majte všetky podrobnosti o vašom konte, prevádzkach, výhodách a novinkách na jednom mieste. Stiahnite si našu MedusaCard aplikáciu a užívajte si vašu MedusaCard vo vašom telefóne. Ako sa prihlásiť do appky Prihlasovacie meno a heslo Zabudnuté heslo Stiahli ste si MedusaCard aplikáciu do mobilu a neviete ako sa do nej prihlásiť? Použite tie isté údaje ako používate na prihlasovanie…

Gastronomický zážitok

Tým, ktorí ste už v minulosti mali možnosť ochutnať kuchyňu vo viedenskej Medusa restaurant & club, nemusíme túto výnimočnú reštauráciu bližšie predstavovať. Tým z vás, ktorí ste toto šťastie ešte nemali, povieme pár základných faktov.

Daniel Širota

Mladý a talentovaný šéfkuchár Daniel Širota vedie tím kuchárov v košickom Primi od samotného otvorenia reštaurácie. Vyspovedali sme ho pre vás.

Sushi majster Zoran

sushi majster, pre ktorého je sushi životným štýlom. s nadšením a precíznosťou ho pripravuje v bratislavskej reštaurácii wagamama. spoznajte spolu s nami zorana.

Majstrovstvá v sabráži

V sobotu 20. februára 2016 sa konal už 4. ročník majstrovstiev Slovenska v sabráži DONOVALY SEK-T 2016. Súťaže sa zúčastnilo 23 semifinalistov, žien a mužov profesionálov a 8 amatérov.

V kategórii ženy profesionálky sa na 2. mieste umiestnila Andrea Špesová, sommelier Primi River Lounge. Odbornú porotu zaujala technikou a šarmantnou voľbou ženskej finálovej disciplíny – sekaním fľaše sektu pomocou sektovej flauty, ktorú rafinovane umiestnila na vkusný dámsky podväzok. Páni sommelieri zvolili osobitnú choreografiu. Marián Pavlovič, sommelier Rio Grande Restaurant, Night Bar & Café, prišiel do finále ako rytier, obranca starovekého hradu Elesko (Ostrý kameň), ktorý podľa legendy chránil obchodnú cestu karaván od Dunaja cez Karpaty na Moravu. Marián na sekanie použil vymodelovanú repliku Ostrého kameňa Elesko. Reálnu sochu (vytesanú zo 136-tonového travertínu) nájdete priamo vo vinohrade Zoya na Fajdali pri Modre. Marián v celkovom hodnotení poroty obhájil (po minuloročnom 3. mieste) skvelú 2. pozíciu. Je teda vicemajstrom sabráže pre rok 2016. Tibor Gál, sommelier Primi River Lounge zostal v tesnom závese pred bránami finále, nakoľko iba traja najlepší profesionáli mohli postúpiť do výberu o najlepšieho sekáča roka.

Absolútnym víťazom majstrovstiev v sabráži DONOVALY SEK-T pre rok 2016 sa stal Martin Priečko, sommelier Rio Grande Restaurant, Night Bar & Café. Publikum i porotu očaril prejavom galantného gentlemana s červeným motýlikom, kyticou ruží pre dámy, ale aj košíkom čerstvých jahôd – delikatesou k podávanému sektu Elesko Viognier Brut, Méthode Traditionnelle. Maťo si na sekanie vybral jeho „legendárnu“ jahodu, ktorou skvelým výkonom na prvý raz odsekol hrdlo fľaše.

Z víťazstva nášho tímu v tejto (na prvý pohľad jednoduchej), no v skutočnosti na techniku, prax i originalitu sommelierov náročnej súťaži potvrdzuje, že sommelieri z Medusa tímu patria do poprednej špičky na Slovensku a my z nich máme nesmiernu radosť. Maťovi, Majovi, Andrejke, Tiborovi srdečne blahoželáme a budeme držať palce aj v budúcom roku súťaže o najlepšieho sekáča Slovenska 2017!

spoznajte sushi

do ponuky japonskom inšpirovaného menu reštaurácie wagamama pribudlo už aj sushi. sushimajster ho pripravuje na objednávku zákazníka z tých najčerstvejších surovín. z rýb je na výber tuniak, losos, maslová ryba a morský vlk. zo zeleniny uhorka, avokádo, špargľa a zaujímavá je aj tekvica marinovaná v sladkej sójovej omáčke. ak máte radi kombináciu viacerých chutí, vyskúšajte rolky uramaki. ak sa chcete…

už poznáš wagamama?

milujeme wagamama a radi ti vysvetlíme ako veci u nás fungujú. povieme ti prečo napríklad wagamama chutí ako chutí alebo prečo podávame jedlá spôsobom aký nájdeš len u nás. wagamama je sieť reštaurácií z anglicka, a preto aj tá naša bratislavská dodržiava všetky celosvetové štandardy wagamama, rovnako ako aj „pravidlá“, ktoré ti teraz predstavíme.

wagamama pravidlá

Gnocchi con pollo

Tomáš Suchý pracuje ako šéfkuchár v reštaurácii La Pala od jej otvorenia. Talianska kuchyňa je jeho vášňou a my sme ho presvedčili, aby sa s nami podelil o recept na obľúbené gnocchi. Tie pripravuje s kuracím mäsom a mangoldom. Ten je bohatý zdroj vitamínu A a C , minerálov a má vysoký obsah vlákniny.

Na 2 porcie budete potrebovať:

250g gnocchi

1dcl olivového oleja

1dcl kuracieho vývaru

1-2 strúčiky cesnaku

200g kuracích pŕs

50g mascarpone

Hrsť mangoldu

hrsť sušených paradajok

morskú soľ

čierne korenie

čerstvú bazalku

strúhaný parmezán

Rok 2015 v číslach

Rok 2015 je za nami. Bol to rok, v ktorom sa v našej spoločnosti stali veľké veci a pracovali sme na veľkých projektoch. Pri toľkých prevádzkach, ktoré v súčasnosti máme, sa u nás dejú rôzne veci. A tak sme tie najzaujímavejšie, a možno aj najkurióznejšie, pre vás zhodnotili.

vitajte vo wagamama

Vitajte vo wagamama

„Áno, my máme naozaj radi hladných. Aj toho, čo zjedol celé raisukaree a myslí na poslednú Gyozu na vašom tanieri. Zbožňujeme zvedavých, takých, čo sú ochotní pozvať kolegu na obed iba kvôli vlastnej inšpirácii. Máme radi aj odvážnych, ten typ, čo si bez zaváhania dá zo tri čili papričky do diabolsky pálivého karí.  A dobrodruhov, ktorí si objednajú Yasai Yaki Soba, len preto, že to tak zaujímavo znie!“

O koncepte wagamama

Otvorením svojej prvej reštaurácie v Londýne v roku 1992 priniesla wagamama do Veľkej Británie nový kulinársky zážitok. Menu v reštauráciách je inšpirované japonskou a pan-ázijskou kuchyňou, koncept a srdce značky poháňa umenie „kaizen“, čo znamená „neustále zdokonaľovanie“. Na vrchole jej hodnôt je čerstvosť a kvalita surovín, hravý prístup a sloboda personálu a zákazníkov prejaviť sa. Všetko, čo wagamama ponúka a čo ju tvorí, oslovuje k dnešnému dňu spokojných zákazníkov už v 18 krajinách sveta a prinieslo jej množstvo ocenení.

wagamama v Bratislave

Vo wagamame sa na nič nehráme. Celý deň u nás panuje uvoľnená atmosféra, vždy vás priateľsky uvítame, usadíme a sme tu pre vás, ak potrebujete s čímkoľvek poradiť a nemusí sa to týkať iba jedla. U nás si nemusíte robiť starosti, či používate ten správny príbor na daný chod, či viete správne jesť paličkami. Nepotrpíme si na bontón ani formality, raz vás obslúžime z pravej strany, raz z ľavej, podľa nálady. Ani naši šéfkuchári nechcú byť zväzovaní pravidlami a radi si urobia výlet aj mimo kuchyne. Preto, ak budete mať  to šťastie, jedlo vám k stolu prinesie dokonca priamo náš šéfkuchár. 🙂

Pomôžte aj vy

Je veľa všeobecne známych dôvodov, prečo treba podporit organizácie ako Magna, hlavne v tento vianočný a predvianočný čas, kedy sa to tak nejako má, robí to z nás trochu lepších a trochu morálnejších ľudí. Dáva nám to pocit, že bez ohľadu na to, aké životy žijeme, aké máme možnosti a priority, vieme sa na chvíľku zastaviť a o naše šťastie sa podeliť.  Áno, bla bla bla. Niektorí sme v opozícii voči emočnému tlaku, ktorý sa na nás v tomto čase vyvýja, tak ho zámerne bojkotujeme. To je všetko v poriadku, máme na to právo.

Existuje mnoho vecí, ktoré nás rozdeľujú. Viera, politické presvedčenie, životná dynamika, názory na výchovu detí, vnútorný hodnotový systém, ktorý je niekomu bližší, inému úplne cudzí. To všetko sú, v konečnom dôsledku, obmedzenia, ktoré limitujú a faulujú niektorý druh pomoci, alebo niektoré skupiny, pri ktorých si myslíme, že je diskutabilné, či pomoc naozaj potrebujú.

Martina Bandžáka, zakladateľa a tvár Magny, poznám vyše 20 rokov. On Magnou žije, dýcha a tvorí ju. Ja mu verím a počúvam svoju intuíciu. Mne zase veria ľudia, ktorí sa rozhodli na tomto projekte zúčastniť. Viem, je to subjektívne. To objektívne uvidíte na magna.sk

Keď sa úplne odosobníme od všetkých pre a proti, toho či niekto má alebo nemá nárok, či je to dlhodobý alebo krátkodobý problém a mnoho iných, jedno platí: MAGNA pomáha deťom v núdzi.

2. kolo medusa cocktail competition

Druhé kolo Medusa Cocktail Competition sa konalo koncom septembra na móle reštaurácie Mercado. V krásny slnečný deň sa pri Dunaji stretlo 10 súťažných tímov a zaujímavá porota. Z 10 tímov postúpilo do tretieho kola 6. Porota sa však rozhodla vyskladať nový súťažný tím z členov vypadnutých tímov a preto bude nakoniec v treťom kole súťažiť spolu 7 tímov.

O čom bolo druhé kolo? Témou bola rumová cesta Karibikom. Súťažné tímy, ako už býva zvykom, absolvovali workshop a po ňom dostali neľahkú úlohu, získať a zaškoliť pre svoj tím jedného čašníka, ktorý sa pre toto kolo stane členom ich tímu. Samotná súťaž sa následne odohrávala v dvoch dejových líniach.

Prvá časť súťaže sa odohrávala za barom, kde súťažné tímy prezentovali svoje kokteily porote, ktorá bola zložená zo zástupcu popredného výrobcu ginu a absintu v Európe, Martina Žufánka, a jeho kolegu Róberta Šajtlava. Róbert bol minulý rok ocenený titulom slovenského barmana roku a je v súčasnosti ambasádorom slovenského likéru Bentiana. Príbehy, ktoré mali súťažiaci pripravené, rovnako ako kostýmy a v neposlednej rade kokteily, boli častokrát až čarovné.

Green Curry Mercado Style

Green curry patrilo roky ku najobľúbenejším jedlám v Mercade. Keď padlo rozhodnutie presťahovať túto reštauráciu do nových priestorov v nákupnom centre Aupark, nastal čas zmeniť aj jedálny lístok. Ak vám curry od šéfkuchára Tomáša Falba chýba, môžete si ho uvariť aj doma. Na 4 porcie budete potrebovať: 3 zelené jablká, napr. granny smith 30g čerstvého zázvoru 50g…

Mercado & Mlska

MERCADO bolo od začiatku konceptom čerstvej kuchyne so surovinami „priamo z trhu“ s uvoľneným stylingom streetfoodu a multikulti kuchyňou. Mladý a invenčný šéfkuchár Tomáš Falb v spolupráci so slovenskou špičkou v zdravom varení, uznávanou blogerkou, tvorkyňou blogu „Terapia jedlom“, Silviou Horeckou vytvorili zaujímavú a nekonvenčnú fúziu zdravých jedál, niekedy až s drzou kombináciou veľmi konvenčných…

Prvý Oktoberfest (skrátene po bavorsky sa mu hovorí „die Wiesn“) bol usporiadaný 12. októbra 1810 na oslavu sobáša korunného princa Ľudovíta a princezny Therese von Sachsen-Hildburghausen ešte ako veľké dostihy. Kvôli veľkému úspechu bolo rozhodnuté usporiadať Oktoberfest každý rok, ale až v roku 1880 bol povolený predaj piva. Pri oslavách 100. narodenín sa vypilo 12000 hektolitrov piva.

Oktoberfest je označovaný za „najväčšiu ľudovú oslavu na svete“. Každý rok ho navštívi okolo šesť miliónov návštevníkov, z toho je približne 30% zo zahraničia, najviac je Talianov, ale tiež veľa Japoncov, Američanov a v poslednom čase aj Číňanov. Medzi návštevníkov patria aj Slováci. Ak sa vám nechce do Bavorska cestovať, nemusíte. Pivné špeciality si môžete vychutnať aj u nás.

Tomáš Falb

Tomáš Falb

Head Chef Mercado & Mlska

Tomáš začal svoju kuchársku kariéru praxovaním vo francúzskej reštaurácii bratislavského hotela Devín, kde pôsobil 1,5 roka. Odtiaľ smerovali jeho kroky do reštaurácie Camouflage, kde sa zdokonalil vo varení francúzskej kuchyne. Skúsenosti s thajskými špecialitami získal v Lancia café a s tými mediteránskymi v reštaurácii Flowers, kde rok pôsobil ako sous chef a následne ako šéfkuchár. Odtiaľ smerovali jeho kroky do Mercada.

V Mercade riadi Tomáš tím deviatich kuchárov. Pri vymýšľaní a tvorbe nových receptov kladie dôraz na sezónnosť surovín a rád používa ingrediencie, na ktoré možno ľudia už aj zabudli a doma ich pri varení nevyužívajú. Snaží sa variť z čo najlokálnejších surovín a pokiaľ to situácia umožní, v bio kvalite. Aj jedlá v Mercade sú inšpirované jeho obľúbenou thajskou a mediteránskou kuchyňou s dôrazom na čerstvosť surovín a pestrosť chutí.

Marcel Nagy

Marcel Nagy

Barman, Medusa restaurant & club, Viedeň

Moja cesta ku gastronómii nebola priamočiara, no pre mňa o to zaujímavejšia. Začala už v útlom detstve, keďže moja mama pôsobila v závodnej kuchyni Závodu MDŽ. Tu som občas trávil príjemné popoludnia medzi obrovskými hrncami, pred ktorými som mal rešpekt, keďže všetko vybavenie bolo väčšie ako ja. Doteraz si spomínam ako som bol fascinovaný kuchynským miesičom cesta, ktorý na mňa pôsobil ako robot zo Star Wars. Po príjemnom detstve nastali školské časy a občasná výpomoc pri domácom varení, samozrejme prevažne v úlohe hlavného degustátora. V tom čase sa dokonale prebudili moje chuťové kanáliky a začali prvé experimenty v podobe kombinovania rôznych chutí. „Mal si ísť za kuchára a nie na to tvoje gymnázium!“, znie mi občas v hlave a potvrdzuje sa mi, že remeslo má zlaté dno.

Počas jedných letných prázdnin som sa rozhodol prvýkrát ochutnať „profi“ gastronómiu. Brigáda U 7 Lucerien ma naučila základy obsluhy, práca čašníka bola zaujímavá, no už vtedy som obdivoval pána výčapníka, ako pracuje s fľaškami a čapuje pivo a kofolu súčasne. Ísť každý večer po práci domov s pár drobnými bolo niečím novým a povzbudzujúcim. No po lete prišla opäť škola, dokončil som gymnázium a pred vojnou som utiekol na vysokú školu. Fakulta chemickej a potravinárskej technológie mi otvorila dvere do tajov destilácie a filtrácie. Už počas školy prišla moja prvá práca za barom. Práca s pivom v Trafenej husi bola úžasná, no stále mi niečo chýbalo. Po roku praxe som sa prihlásil na prvý barmanský kurz, kde som získal pevné základy k práci s drinkami. Vtedy som ochutnal pocit, aké to je tvoriť niečo nové. No naučil som sa aj to, že bez teórie a histórie sa ďalej neposuniem. Našiel som svoju cestu. Začal spoznávať barovú kultúru a nových ľudí. A samozrejme hľadať novú prácu za barom s veľkým B, kde sa tvorili kokteily. Vystriedal som ich zopár, niekde som bol kratšie, inde dlhšie. No na všetky som hrdý rovnako. V každej práci sa naučíte niečo nové. Otvárala sa vám myseľ, zmysel pre detail, spoznávate nové ingrediencie a nové výzvy.

Čo varíme doma

Domáce zemiakové gnocchi s bazalkovým pestom

Pripravila: Jana, junior marketing manager

DSC 8544m

10 Statočných

Znie to až neuveriteľne, ale naše Primi oslavuje 8. augusta už svoje 10. narodeniny. Pri tejto príležitosti by sme vám radi predstavili našich 10 STATOČNÝCH. Sú to ľudia, ktorí svoje pôsobenie v Medusa Group začínali v Primi Michalská a ešte stále sú s nami! Zoznámte sa. 🙂

Andrej „Endy“ Szarka & Andrej „Šani“ Sándor

Vladimír Hronský

Vladimír Hronský

Executive Sommelier

Vladko pracuje ako profesionálny znalec v oblasti vinárstva a vinárskeho marketingu takmer pätnásť rokov. Je známy ako poradca, lektor odborných kurzov, autor stovky odborných článkov i publikácií o víne, spoluzakladateľ Asociácie someliérov Slovenskej republiky. Nechýba v odborných porotách na významných enologických a someliérskych podujatiach (Concours Mondial, International Wine Fair, Vinitaly, Austrian Wine Challenge, Vinagora, Grand Prix Vinex). Na domácej pôde založil a odborne rozvinul konkurzy a výstavy vín VINOFEST, HORECA VÍNO SOMELIEROV, WINE SNOW.

Naslovovzatým odborníkom sa Vladko nestal zo dňa na deň, jeho povolanie sa totiž musí študovať. Vyštudoval Strednú vinársko-ovocinárku školu v Modre a pokračoval štúdiom na Fakulte biochémie a biotechnológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Praxoval vo viacerých vinárstvach doma i v zahraničí. Tieto skúsenosti, možnosť spoznávať nové vinárske krajiny, a hlavne láska k remeslu mu otvorili naozaj veľké možnosti realizácie v odbore. Vďaka práci sa neraz dostane aj do cudzích krajín. Ročne precestuje tisíce kilometrov, objavuje rôzne kraje, zvyky, históriu, odrody viniča a metódy ich spracovania.

Ako Executive Sommelier sa v Medusa Group stará o kompletný vínový produkt vo všetkých prevádzkach. To zahŕňa nielen výber vína, ale aj jeho nákup a správnu cenotvorbu. Každé víno musí korešpondovať s kuchyňou a zameraním daného podniku. Inú ponuku nájdete v luxusnom nočnom klube Le Club a inú v reštaurácii Rio, ktorá je zameraná na steaky a brazílsku kuchyňu.

Kvalitné víno je vyrobené zo zrelého a zdravého hrozna, s použitím šetrných vinifikačných metód, ktoré umožňujú zachovať jedinečné senzorické vlastnosti vzhľadom k jeho pôvodu, kvalite ročníka, k použitej odrode a podobne.  Ako sám tvrdí, ak kvalitu vína ocenia znalci, neznamená to, že bude rovnako výnimočne chutiť laickým priaznivcom vína, je to vždy individuálna záležitosť.

Klubovňácky pivný prieskum

Určite si ešte pamätáte na náš veľký klubovňácky pivný prieskum, ktorý sme spustili kvôli tomu, že ideme pre všetky naše Klubovne variť naše vlastné unikátne pivo. V prieskume sme sa vás pýtali, aké pivo by ste chceli v Klubovniach piť a toto sú vaše odpovede!

1. kolo medusa cocktail competition

Medusa Cocktail Competition má za sebou prvé kolo zo štyroch, ktoré sú pre tento rok pre barmanov pripravené. Po tomto kole sa počet súťažných tímov znížil z pôvodných 15 na 10, čo znamená, že druhého kola sa zúčastní 30 barmanov.

Témou prvého kola bola prohibícia a možný vzhľad drinku JD (Jack Daniels) v jej čase. Latka aj úroveň boli nasadené veľmi vysoko.

Súťažiaci najprv absolvovali celodenný workshop na tému whisky/whiskey/bourbon, kde získali podrobnejšie informácie o tejto kategórii. V časti o prohibícii sa naučili nové poznatky, ktoré využili pri tvorbe kokteilu, jeho názvu, ale tiež príbehu, ktorý samotný kokteil sprevádzal. Každý tím mal 7 minút na prezentáciu svojej kreativity, nadobudnutých znalostí, súhry svojho tímu, ale aj hereckého nadania. Doplnkom tohoto kola a príjemným spestrením bola príprava kokteilov v časovom limite 60 sekúnd.

Peter Duranský

Peter Duranský

Head Chef Medusa Restaurant & Club, Viedeň

Peter začal svoju kuchársku kariéru už ako pätnásťročný študent. Vyučil sa v prestížnej bratislavskej reštaurácii Le Monde, kde pôsobil osem rokov. Rok strávil na pozícii Sous Chef v päťhviezdičkovom hoteli Albrech a odtiaľ prešiel do renomovanej reštaurácie Camouflage, kde pracoval dva roky taktiež na pozícii Sous Chef a následne rok ako Head Chef riadil kuchyňu.

Peter sa veľa naučil aj počas stáže v reštaurácii Brygas v nórskom meste Lofoten. Aj na základe týchto skúseností sa mu podarilo obsadiť druhé miesto v slovenskom národnom kole najprestížnejšej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or. O tom, že patrí medzi špičku vo svojom odbore svedčí aj jeho pravidelné umiestnenie medzi Top šéfkuchármi Slovenska podľa Gurmán Awards (2012-2015).

V roku 2012 dostal Peter ponuku od Medusa Group otvoriť reštauráciu Medusa Restaurant & Club vo Viedni. Táto pozícia mu umožnila sa ešte viac medzinárodne rozvíjať. Peter sa sústredí najmä na medzinárodnú kuchyňu, ktorou je Medusa vyhlásená. So svojim tímom 14 kuchárov sa pri príprave jedál zameriava na každý jeden detail. Každý kuchár musí svoju sekciu (predjedlá, dezerty, gril, pasta, prílohy) zvládať na 110% tak, aby každý jeden hosť odchádzal z reštaurácie maximálne spokojný. Aj preto neprestáva rozvíjať svoje schopnosti a vždy keď je to možné, navštevuje zahraničné kuchárske semináre, alebo sa inšpiruje svetovými kuchárskymi knihami.

Čo varíme doma

Čokoládovo-malinový koláč

Pripravila: Martina, online & social media guru

Ingrediencie:

5 vajec

150g trstinového cukru

150g mletých mandlí

1 lyžica kakaa

7 lyžíc malinového džemu

maslo na vymastenie formy

mleté vlašské orechy na vysypanie formy

100ml smotany na šľahanie (min. 33%)

100g čokolády (min. 70%)

strúhaný kokos

Začala sa Medusa Cocktail Competition

Prvý ročník našej unikátnej barmanskej súťaže Medusa Cocktial Competition sme zahájili slávnostným gala večerom, ktorý sa konal v Le Clube. Moderovania sa zhostil náš Bar Executive Tomáš Holec, ktorý má celú súťaž na svedomí. Prítomným ozrejmil ako bude súťaž prebiehať, aké budú pravidlá a predstavil témy jednotlivých súťažných kôl. Následne bolo na základe zlosovania 45 súťažiacich rozdelených do 15 tímov.

Svetové pivá v Slangu

Vo vynovenom Slangu si vychutnáte, okrem osvedčených svetových značiek, aj čapované a fľaškové špeciály zo slovenských i svetových minipivovarov. Máme pivo pšeničné, ovocné, silnú a výraznú IPU, aj niečo horké. Tmavé, plné rôznych chutí, aj osviežujúci ležiak. Konkrétne druhy a značky sa pravidelne obmieňajú. Práve teraz vám v Slangu načapujeme tieto: Kriek 14°, Lindemnas Kras…

Tomáš Holec

Tomáš Holec

Bar Executive 

Tomáš posilnil náš tím v septembri 2014. Ako Bar Executive pre celú Medusa Group sa stará o kompletný barový produkt. Zostavuje nápojové lístky pre všetky prevádzky, ale najmä, prináša našim zákazníkom nové chute a trendy. Okrem toho motivuje a školí viac ako 300 barmanov a barbackov a  má pod palcom našu unikátnu Medusa Cocktail Competition.

To, že Tomáš začal pracovať v gastronómii bola iba náhoda. Po skončení športového gymnázia odišiel študovať do Anglicka, kde si privyrábal prácou v bare. V Londýne dostal šancu učiť sa a pracovať s tými najuznávanejšími ľuďmi v odbore. Mimo iného vytváral aj špeciálne kokteilové menu pre významné eventové spoločnosti či inovatívne kokteily na zákazku. Venuje sa publikácií článkov o nových trendoch v mixológii.

Pri vymýšľaní nových kokteilov a zostavovaní nápojových lístkov sa Tomáš snaží o to, aby v ňom boli kokteily, ktoré sú zaujímavé svojim vzhľadom a využili sa v nich netradičné ingrediencie, čoho výsledkom sú zaujímavé nové chute. Najradšej experimentuje a dáva dokopy také chute, ktoré si človek nevie spolu predstaviť, a už vôbec nie ich piť. Nebojí sa používať suroviny, ktoré by ste v kokteile vôbec nečakali, ako snehové pusinky, cukrová vata či cibuľové chutney! Nikdy nepohrdne dobrou whisky alebo obľúbeným kokteilom Old Fashioned, ktorý sám vždy pripravuje v zaujímavých variáciách.

Jakub Rampáček

Jakub Rampáček pracuje ako barman v Rio Grande Restaurant, Nightbar & Café. Nedávno sa zúčastnil česko-slovenského finále súťaže Absolut Invite a tak sme ho trošku vyspovedali.

Ako prebiehala barmanská súťaž, ktorej si sa zúčastnil?

Bol to veľmi príjemný zážitok byť súčasťou takejto súťaže. Každá barmanská súťaž má svoje čaro, ale v určitých ohľadoch sa od seba líšia. Podstata však zostáva tá istá, hlavne sa dobre zabaviť. Táto súťaž sa skladala z dvoch dní. V prvom dni sme sa všetci súťažiaci spoznali medzi sebou, mali veľmi zaujímavé školenie a na druhý deň sme si zmerali svoje barmanské schopnosti.

Bola to pre teba prvá skúsenosť tohto druhu, alebo už si „matadorom“?

Tak to ste trafili klinec po hlave, ako sa hovorí, pretože to bola moja prvá skúsenosť. Respektíve prvá súťaž, v ktorej som bol sám za seba, aj keď som nezabudol na moju prevádzku Rio Grande Restaurant, Nighbar & Café, na ktorú som hrdý.

Akí boli tvoji súperi a poznal si ich už pred súťažou?

Poznal som iba troch-štyroch, ale vôbec to nevadilo. S chalanmi sme sa zoznámili, vymenili si kontakty a dobre sa zabavili. A musím povedať, že všetci moji súperi boli naozaj veľmi kreatívni a robia si svoje remeslo poctivo a so srdcom. A tak to má byť.

Bola pre teba táto súťaž výzvou? V čom ťa najviac prekvapila?

Výzvou určite áno. Výzvy mám rád, ako aj nové skúsenosti a všetko, čo ma môže posúvať ďalej. Toto som od súťaže čakal, ale dostal som omnoho viac, musíte to proste zažiť.

Aký kokteil si prezentoval? Čo stálo za jeho vznikom a aká bola tvoja stratégia?

Môj kokteil sa skladal z ingrediencií, ktoré môžete všetky nájsť v našej krásnej krajine ako napríklad med, rakytník, materiná dúška či ríbezľový džem. Súťaž sa odohrávala priamo v srdci Slovenska, v Tatrách. Tak vznikla moja idea vytvoriť čisto slovenský drink. Inšpiráciu pre tento kokteil som čerpal zo spomienok mojej rodiny. Rodina je veľmi dôležitá a podľa mňa je to zdroj, z ktorého človek môže čerpať skúsenosti, schopnosti, ale takisto aj informácie. Mojou stratégiou bolo byť iný ako všetci ostatní a preto som môj kokteil Old father pripravil až v troch rôznych príchutiach.

Aké máš pocity zo svojho výkonu a čo plánuješ ďalej?

Aj keď to bola moja prvá súťaž, s mojím výkonom som spokojný. Dal som do toho všetko, čo som chcel. Viem čo treba zlepšiť a treba ísť jednoducho ďalej. V pláne mám určite pokračovať v ďalších súťažiach, zdokonaľovať svoje schopnosti a posúvať ich ďalej. Som otvorený všetkému a nebojím sa posúvať svoje možnosti.

*Momentálne sa Jakub so svojim tímom pripravuje na prvé kolo našej unikátnej Medusa Cocktail Competition 2015.

Jarné mini kuriatko

Jarné mini kuriatko (pripravené metódou sous vide) s hráškovým pyré, cherry paradajkami, hráškovými lúskami a mätou, s omáčkou z červeného vína

Na 4 porcie budete potrebovať:

4 ks jarného mini kuriatka (1ks má cca 400g)
80ml smotany na šľahanie
150 cherry paradajok
120g hráškových lúskov
120g bielej špargle
1pl paradajkového pretlaku
200g čerstvého hrášku (môžeme nahradiť mrazeným)
1pl bieleho krémového balzamikového octu (môžete nahradiť klasickým balzamikovým octom)
čerstvá mäta
soľ
čierne korenie
2pl cukru
1 žltá cibuľa
1 petržlen
2 mrkvy
Medusa Cocktail Competition

O pripravovanej Medusa Cocktail Competition sme vás informovali už dávnejšie. Tomáš Holec vám v rozhovore prezradí pre koho je súťaž určená, ako bude prebiehať a prečo ju vlastne celú vymyslel.

Tento rok Medusa Group po prvýkrát odštartuje súťaž Medusa Cocktail Competition. Pre koho je určená a čo je jej cieľom?

Nápad na tento projekt sa zrodil hneď na počiatku môjho pôsobenia v Medusa Group. Tvorba celého konceptu trvala viac ako tri mesiace. Behom prípravy prebehol jeden pilotný program nazvaný Finlandia Cocktail Competition, o ktorom ste si už na blogu mohli prečítať alebo si pozrieť video, ktoré perfektne zachytáva celkovú atmosféru tohto podujatia.  Počas tohto večera som si v praxi overil niektoré z častí súťaže. Tou najväčšou, a zároveň najdôležitejšou, bolo zostaviť tímy barmanov po troch tak, aby každý člen tímu bol barmanom z iného podniku a s iným zameraním. Cieľom tejto myšlienky bolo vytvoriť tím, v ktorom sa stretne rozdielnosť a odlišný pohľad na jednu určitú surovinu a jej využitie v praxi. Týmto sa barmani môžu inšpirovať a zdokonaľovať navzájom. Tiež môžu využiť skúsenosti v danej oblasti od iného člena svojho tímu. Toto všetko sa potvrdilo ako dobrá cesta a preto sme sa rozhodli pokračovať v projekte a spustiť Medusa Cocktail Competition 2015. V súčasnej dobe prebieha prihlasovanie účastníkov a môžem povedať, že záujem je naozaj veľký. Cieľov súťaže bolo na začiatku stanovených hneď niekoľko a mnohé z nich súvisia s potrebami, z ktorých sú najdôležitejšie: motivovať, inšpirovať, vzdelávať, spojovať a predovšetkým sa baviť. Ďalším je môj osobný cieľ, a to, vytvoriť komplexnú barmanskú súťaž, ktorá podľa môjho názoru zatiaľ neexistuje. Chcem, aby z nej na konci vzišli ozajstné barmanské špičky. Až prax ukáže, či sa nám to naozaj podarí. Prvý ročník je určený iba pre barmanov a barbackov, ale postupne by sa do nej mohli zapojiť aj iní zamestnanci z podnikov Medusa Group.

Súťaž má trvať až do konca roka, ako bude prebiehať?

Súťaž bude rozdelená do približne 12tich mesiacov a preverí u barmanov všetky stránky ich profesie. Nebude sa iba jednať o vytvorenie úžasných kokteilov, ale chceme barmanom ukázať veci, ktoré si sami častokrát ani neuvedomujú a pritom by mali byť súčasťou ich práce. Do detailov zatiaľ úplne nepôjdem, pretože sami barmani nevedia, čo ich čaká. Ale prezradím, že napríklad v druhom kole ku barmanom pribudne do tímu aj jeden čašník. Samotné kolo sa následne bude odohrávať v dvoch líniách. Najprv v bare a potom pri stole, ktorý bude daný čašník obsluhovať. Viac však už neprezradím. 🙂

Aká je motivácia vyhrať?

Podľa môjho názoru sa môžeme na motiváciu pozrieť z dvoch pohľadov. Tým, ktorý prevažuje, a to môžem povedať s určitosťou, keďže druhá výhra nebolo doposiaľ zverejnená, sú vlastné ambície a ciele súťažiacich. Vzdelávať sa, pracovať na sebe a zdokonaľovať sa. Naučiť sa niečo nové, zoznámiť sa s ostatnými ľuďmi, s ktorými ich spája rovnaký cieľ. Tým druhým pohľadom sú potom možné hmatateľné i nehmatateľné ceny. Tohtoročný víťaz, teda tím, ktorý sa dostane až na samotný vrchol sa môže tešiť na naozaj veľmi zaujímavý bonus. Je ním viac ako týždňová cesta po krajine, ktorá v obrovskej miere ovplyvnila a neustále ovplyvňuje, celosvetovo nápojovú gastronómiu.

Kto bude v porote? Bude mať súťaž nejakých ambasádorov?

Porota bude v každom kole zložená z troch členov. Dvaja budú baroví profesionáli a jeden marketingový. Môžem povedať, že mená barových profesionálov sú naozaj zaujímavé a každý z nich patrí, nielen v zemi v ktorej pôsobia, ale i celosvetovo, medzi top v barmanskom obore. Marketingový profesionál bude v porote z jedného jednoduchého dôvodu, hľadal som v podstate laika, ktorý by vhodne dokázal doplniť odbornú stránku poroty a vedel by sa zamerať na iné hodnoty. Pokiaľ vezmeme do úvahy, čo v súčasnej dobe tvorí, okrem barmanov, svetovú barmanskú scénu, bola voľba človeka z oblasti marketingu jasnou voľbou.

Každý tím bude mať aj svojho ambasádora, teda človeka, ktorý bude tím podporovať a pomáhať mu v čo najväčšej možnej miere. Bude sa o neho starať po organizačnej stránke a zabezpečí barmanom všetko, čo budú potrebovať. Ambasádori budú traja a každý z nich bude mať spočiatku na starosti 5 tímov. Tým ale ich úloha zďaleka nekončí. Budú sa samozrejme podieľať aj na samotnom organizovaní tejto veľkej súťaže.

P.S.: Členov poroty aj jednotlivých ambasádorov vám predstavíme v ďalšom článku.

Zážitková večera

Nedávno prebiehala na facebooku našich Klubovní súťaž, ktorá bola spojená s ochutnávaním a fotením sa s našimi zakáľačkovými maškrtami. Na jej konci sme vylosovali dvoch výhercov, ktorí si mali možnosť vychutnať zážitkovú večeru pre dve osoby. Manželia Muránski si ju užili v Bystrickej Klubovni a Michal Králik s manželkou, v Centrálnej Klubovni v Bratislave. Jedlá hosťom navaril a odprezentoval priamo šéfkuchár. Šéfbarman k nim napasoval tie najvhodnejšie pivá a gurmánsky zážitok bol dokonalý.

Aby ste mohli výhercom ticho závidieť, pozrite si ukážku „skromného“ menu, ktoré sme podávali v Centrálnej Klubovni. 🙂

1. oškvarková pomazánka so slaninkovým chlebom
2. nakladaný kozí syr so sušenými paradajkami, cibuľkou a kaparami
3. nakladaný plesnivec s cibuľkou, čerstvou paprikou a čili
4. nakladaná parenica so sušenými paradajkami, olivami a oreganom
5. tataráčik
6. pivný syr na hrianke s čili horčicou
7. cesnaková hrianka s masťou a červenou cibuľkou
8. hamburger Klubovňa (12-poschodový) so steakovými hranolkami a cesnakovou majonézou
9. misa: jelenia a bravčová klobáskou, wuršt so syrom, bravčové bôčikové rebrá, bravčové a hovädzie rebrá, pečená cvikla, pečená šalotka, opekané zemiaky, strúhaný chren, medovo-horčicový dresing, 3 omáčky
10. sladký posúch s tvarohom, hruškovým pyré, škoricou a orechmi

Tomáš Sika

Tomáš Sika

Brand Chef siete pivární Klubovňa a reštaurácie La Pala

Tomáš ako Brand chef zastrešuje kuchynský produkt siete Klubovňa a poskytuje podporu kolegom šéfkuchárom. Ako šéfkuchár otváral úplne prvú Klubovňu, Centrálnu, v marci 2014. Od samého začiatku pracoval na kreovaní tohto úžasného pivárenského konceptu.

V detstve však ku vareniu nemal žiadny špeciálny vzťah. Keď ale prišiel čas rozhodnúť sa o svojej budúcnosti a kariére, vybral si dráhu kuchára. Po doštudovaní viedli jeho kroky do školskej kuchyne bratislavského gymnázia, pretože to bola povinnosť, ktorá sa viazala na jeho štúdium. Tomáš sa vždy snažil robiť všetko najlepšie ako vie a preto začal na sebe pracovať. Ozajstnú kuchársku školu života dostal, až keď sa mu podarilo získať prácu vo vidieckej reštaurácii v Rakúsku. Po čase sa vypracoval na hlavného kuchára počas večerných služieb a ako kariérne rástol, rástlo aj jeho kuchárske sebavedomie.

V jeho súčasnej pozícii Brand chefa sa kĺbi manažérska aj kuchárska zručnosť. Momentálne má na starosti 4 Klubovne, viac ako 40 kuchárov a to číslo bude narastať, keďže je plánované otvorenie ďalších Klubovní po celom Slovensku. Neustále hľadá ten najlepší produkt pre klubovňácky koncept, pretože kvalita a moderné technológie sú pre neho samozrejmosťou. Sám je vyznávačom jednoduchého zrozumiteľného jedla a presne také sa snaží podávať aj v Klubovni. Jednoduché, domácke a hlavne dokonalé a poctivo uvarené.

Čo varíme doma

Chia puding s čerstvými malinami a vlašskými orechmi

Pripravila: Lucka, MedusaCard Concierge

Na cca 5 porcií budete potrebovať:

15 lyžíc chia semienok

2,5 stredne veľkého banánu

10 rozmixovaných jahôd

3 lyžičky lipového medu

vlašské orechy a maliny na ozdobenie

1 l kokosového mlieka (môžete nahradiť aj mandľovým, ryžovým alebo iným rastlinným mliekom)

Postup:

1.       V hlbokej nádobe rozmixujeme banány spolu s kokosovým mliekom.

2.       Následne ručne vmiešavame chia semienka, pridáme med a necháme v chlade odstáť približne 20 minút.

3.       Po tejto dobe skontrolujeme konzistenciu, ktorá by už mala byť dostatočne pudingová, nakoľko chia semienka sú veľmi                   hydrofilné (údajne vedia zväčšiť svoj objem 12 násobne) .

4.       Do pudingovej zmesi pridáme vopred rozmixované jahody a miešame až do úplného spojenia ingrediencií.

5.       Ak sme nedočkaví ihneď konzumujeme :).

6.       Tí, ktorí odolajú, pokračujú a puding odložia odstáť do chladničky (ideálne do nasledujúceho dňa)

7.       Na druhý deň puding rovnomerne rozdelíme do 5 presklených misiek (aby vynikli čierne zrniečka ) a dozdobíme čerstvými             malinami a vlašskými orechmi.

8.       Definitívne konzumujeme!

Trendy v mixológii

Z tvojej pozície Bar Executive Medusa Group je nevyhnutné pravidelné sledovanie svetových trendov v mixológii. Čo prinesie sezóna 2015/2016 pre barmanský svet?

Táto sezóna prinesie na Slovensko mnoho nového aj preto, že do dnešku, až na výnimky, barmanský svet trošku spal. Málokde, keď zájdete na drink a otvoríte nápojový lístok, nájdete niečo, čo na ňom nebolo už pred niekoľkými rokmi. V tomto ohľade tu stále vládnu džúsové kokteily, ktoré si už veľa ľudí aj odmieta objednať.

Vždy hovorím, že zákazník je hladný po nových trendoch a zaujímavých veciach. Toto sa postupne chystám v rámci Medusa Group zmeniť. Momentálne tvoríme nové koncepty pre nápojové lístky, v ktorých sa, okrem grafiky, bude výrazných spôsobom meniť aj jeho štruktúra a podtext. Pokiaľ by sme sa ale zamerali iba na toto a vynechali obsah lístkov, vykopali by sme si vlastný hrob. Preto so svojím tímom pracujem na tom, aby sme zaujali i obsahom. Zaujať zákazníkov jednou z troch kategórii, ktoré boli pre mňa pri tvorbe nápojových lístkov vždy najdôležitejšie.

Pod prvú kategóriu spadá vzhľad, servis a samotná prezentácia drinku. Táto kategória je i jednou z najdôležitejších. Zo skúsenosti viem, že pokiaľ ju kokteil má, vždy spôsobí tzv. „domino efekt“. Druhou kategóriou je samotná chuť, ktorá je samozrejme rovnako dôležitá, pretože by mala zákazníka okúzliť. Mala by ho prekvapiť a umocniť jeho dojem z prvej kategórie. Poslednou kategóriou je prekvapivosť a netradičnosť použitých surovín. Zákazníci si mnohokrát nedokážu niektoré ingrediencie predstaviť priamo v nápojoch. A aj to je jedna z vecí, ktorú im chceme ponúknuť. Toto všetko dokopy by malo byť v kocke trendom pre túto sezónu.

Môžeme niečo z týchto trendov zažiť aj priamo v prevádzkach Medusa Group?

Prvým z podnikov, v ktorých sa vyššie zmienený koncept bude spúšťať je Rio. Od tohto lístku a jeho obsahu by som sa chcel odrážať i pri tvorbe ďalších. V prvý večer spustenia nápojového lístku budem dokonca v Riu osobne za barom aj ja.

Tome, si scestovaný človek, ktorý pôsobil roky aj v zahraničí. Aké najväčšie rozdiely vnímaš medzi slovenskou a zahraničnou mixológiou?

Rozdiel medzi barovou scénou na Slovensku a v zahraničí je veľmi zjavný. Samozrejme, že jedným z najväčších kritérií je trh a dostupnosť niektorých ingrediencií. Ale aj s týmto sa dá pracovať. Ten zásadný rozdiel vidím predovšetkým v mentalite majiteľov podnikov. Pokiaľ chcete byť v zahraničí úspešný, vedie k tomuto cieľu jediná cesta – odlíšiť sa. Odlíšiť sa od konkurencie, ale aj od všetkého, čo už existuje. Či už hovoríme o kvalite, zaujímavosti dizajnu, kvalite personálu. Na Slovensku je väčšina majiteľov (ospravedlňujem sa výnimkám) skupina ľudí, ktorí sa boja noviniek, boja sa experimentovať alebo sú leniví pre svoj úspech a úspech svojho podniku niečo obetovať, urobiť niečo naviac. Radšej sa zameriavajú na zľavové portály a najjednoduchšie cesty. Naopak, keď sa pozrieme na českých a slovenských barmanov pôsobiacich v zahraničí, nájdeme desiatky, ktorí sú uznávaní a patria medzi svetovú špičku a je to práve vďaka ich kreativite. Aby som sa vrátil ku podstate otázky, áno rozdiel je obrovský a to predovšetkým po kvalitatívnej a kreatívnej stránke. Ľudia ale cestujú, zaujímajú sa a vyhľadávajú práve tieto dve kategórie a preto si myslím, že sa postupne aj tento rozdiel bude zmazávať. Bola by škoda, ak by museli zákazníci za týmito vecami cestovať, keď potenciál na to, aby mohli dostávať tieto veci, je i na Slovensku.

V dnešnej dobe sa ľudia čoraz viac zaujímajú o pôvod surovín, z ktorých bolo jedlo uvarené. A vyzerá to tak, že nejde iba o aktuálny trend. Myslíš si, že tak ako sa kuchári čoraz viac orientujú na využívanie lokálnych a sezónnych surovín pri varení, budú sa aj barmani uberať týmto smerom pri tvorbe kokteilov?

Áno, toto je už dlhodobý trend, ktorý postupne prichádza alebo už prišiel aj na Slovensko. Tomuto trendu ja osobne veľmi fandím a v pripravovaných nápojových lístkoch hrá tento trend jednu z hlavných rolí. Či už sú použité ingrediencie „home-made“ alebo lokálne, ideálne kombináciou oboch. Pre barmanov je veľká pocta ponúknuť zákazníkovi niečo, čo si sami pripravili. Kvalitou a najmä chuťou predbehneme masovo vyrábané originály, čo sa samozrejme premietne aj do finálnej chuti kokteilu. A čo je najdôležitejšie, zákazník tento postup, výrobok, ale aj snahu ocení. Čo sa týka samotnej otázky lokálnych surovín, jedná sa o veľmi zaujímavú vec a to predovšetkým z dvoch dôvodov. Prvým je znalosť zloženia, pôvodu, parametrov, kritérií výroby a iných. Druhým je následná podpora domácich výrobcov a záujem o ich produkty, ktorý sa prejaví na ich snahe o vytvorenie opäť niečoho nového, zaujímavejšieho a väčšinou i netradičného. Ja osobne pravidelne navštevujem rôzne trhy, na ktorých tieto typy produktov a surovín vyhľadávam a následne používam pri tvorbe kokteilov, ale i doma pri varení. Jednou nevýhodou je ale cena týchto produktov. Tým, že sa poväčšine nejedná o masovú výrobu, sú náklady na ich výrobu a následne predajná cena o trochu vyššia.

Víno v RIU nadobudne nový rozmer

Sme naozaj radi, keď vám môžeme priniesť niečo nové a zlepšiť tak váš celkový zážitok z návštevy u nás. Preto máme teraz v Riu dvoch someliérov, ktorí sú vám dispozícii a radi vám poradia a pomôžu s výberom toho správneho vína k vášmu jedlu. Veríme, že aj vďaka tejto novinke, bude váš zážitok opäť o niečo dokonalejší.

Party food 2

Teľací tatarák s Jamon serrano, parmezánovým chipsom, kaparami, krémom z pečeného cesnaku a chrumkavými mandľami

Na 4 ks budete potrebovať:

100g teľacia sviečkovica 2ml olivový olej
80g jamon serrano  ​ tymian
30g parmezán soľ
20g hladká múka čierne korenie
1ks žĺtok
20g kapary veľké
30g mandle
40g cesnak
 10g kyslá smotana
15g červená cibuľa
25g mascarpone
Ivan Kuchár

Ivan Kuchár

Šéfkuchár Rio Grande Restaurant, Night Bar & Café 

Ivanova kariéra mu bola podľa jeho priezviska doslova predurčená. Začínal ako kuchár v hoteli Dukla, kde nastúpil po školskej praxi. Hneď v prvý deň sa stretol s Martinom Korbeličom, ktorý v tom čase kuchyni šéfoval. Dodnes sú dobrí kolegovia a kamaráti aj v súkromnom živote. Za svoju kariéru pracoval na rôznych pozíciách a v rôznych reštauráciách ako napríklad Caribic’s, Paparazzi či Ufo. Veľa vedomostí a skúseností mu dala práca so zahraničnými šéfkuchármi.

Ako kuchár sa naučil si potraviny vážiť. Za každým jedlom je poriadny kus poctivej práce, ktorú musel niekto vykonať. Preniesť tak kúsok seba na stôl hostí. Preto pripravuje každý deň všetky jedlá čerstvé a s láskou.

Do Ria prišiel pred 5 rokmi a toto rozhodnutie neľutuje. Medusa Group ho lákala už dávno, pretože sa tu stretla partia výborných ľudí, s ktorými chcel pracovať a zvyšovať úroveň gastronómie. Rio vníma ako podnik plný energie, kvalitného jedla a príjemnej atmosféry. Kuchyňa v Riu má základ v Južnej Amerike, servírujú sa v nej aj jedlá typické pre Brazíliu ako päo de queijo, coxinha, feijoda či brigadeiro.

Práca šéfkuchára pre Rio dala Ivanovi nespočetne veľa skúseností, či už vo varení alebo aj v riadení. Musel sa naučiť pracovať s veľkým objemom hostí, ktorých treba obslúžiť vo veľmi krátkom čase a pri najvyššej kvalite. Zistil, že najdôležitejšia zo všetkého je tímovosť naprieč všetkými úrovňami – od pomocnej sily až po šéfkuchára. Svojich kuchárov sa snaží si vždy vychovať už od školy. Je to náročná dlhodobá práca, ale o to krajšia, keď potom človek vidí hmatateľné výsledky.

 

Stracci con prosciutto

Suroviny:

cestoviny stracci 130g
cherry paradajky 40g
sušené paradajky 30g
biele víno 0,025 l
prosciutto 30g
parmezán 15g
bazalka 3g
maslo 10g

Barmanská súťaž

15 vybraní barmani z rôznych prevádzok Medusa Group sa zúčastnili špeciálneho workshopu, na ktorom boli prítomní, priamo z Fínska, Finlandia Global Brand Ambassador Markku Raitinnen a Finlandia Global Mixologist Pekka Pellinen. Náš Executive Bar Manager Tomáš Holec sa rozhodol tento workshop ozvláštniť špeciálnou súťažou.

15 barmanov bolo rozdelených do 5 tímov po 3 členov tak, aby bol každý člen tímu z iného baru a iba jeden z nich sa špecializoval na kokteily. A prečo sme ich takto skombinovali? Dôvod je veľmi jednoduchý – vzájomná inšpirácia. Barmanovi z Mercada napadne iné využitie ingrediencie ako napríklad barmanovi z Le Clubu. Musíme konštatovať, že tento nápad skvelo zafungoval. Výsledkom je 5 skvelých, zaujímavých a moderných kokteilov. Ich príbehy a recepty vám čoskoro prezradíme. 🙂

Nadšenie, s ktorým naši barmani z tohto špeciálneho workshopu odchádzali nás motivovalo k tomu, aby sme pre nich prichystali takýchto akcií viac a aj preto tento rok odštartujeme prvý ročník špeciálnej Medusa Cocktail Competition. Ale o tom nabudúce…

Zatiaľ si môžete vychutnať atmosféru jedinečného Finlandia workshopu.

Majstrovstvá v sabráži
Majstrovstvá Slovenskej republiky v sabráži sa uskutočnili 28. februára na Donovaloch. Súťažilo sa v kategóriách ženy profesionálky, muži profesionáli a amatéri. Ideálne počasie, dostatok čerstvého vzduchu a profesionálna príprava zabezpečili skvelú atmosféru, ktorú si vychutnávali nielen súťažiaci, ale aj desiatky návštevníkov obľúbenej destinácie.

Dámsku jazdu štartovala someliérka z Primi River Lounge Zuzana Birčíková, ktorá v semifinále získala 54 bodov z celkového počtu 60, čím si „presekala“ svoje miesto do finále súťaže, ktoré napokon aj vyhrala!

Ale ani naši chlapci nezaháľali. V prvej trojke víťazov mužskej kategórie sme mali hneď dvoch zástupcov. Tí si miesta najprv museli vybojovať počas 1. ročníku nášho MEDUSA-HUBERT SEKÁČ ROKA 2015. Tretí skončil Majo Pavlovič, someliér z Ria. Skvelé druhé miesto si vybojoval Tomáš Orosi z Mercada. Porotu potešil skvelou prezentáciou sektu Elesko, ale aj výberom odvážneho predmetu na jeho sekanie. Bola ním dvojchlapová píla na drevo, známa ako bruchačka, s ktorou elegantne oddelil hrdlo fľaše a bez straty sektu zanechal svojou prezentáciou skvelý dojem ocenený celkovým počtom 75 bodov (z 80-tich). Na celkového víťaza zaostal iba jedným bodom!

Z úspechu všetkých našich sekáčov máme obrovskú radosť a už teraz sa tešíme na ďalší ročník. 🙂

Party Food

Údený losos s wakame riasami, wasabi aioli, jedlou hlinou a tobico gold kaviárom

Na 4 ks budete potrebovať:

80g údený losos Jedlá hlina:
50g žĺtko ​  15g lieskový orech
1g wasabi 10g hladká múka
100ml slnečnicový olej 2g kakao
70g pomaranč  10g maslo
70g grep  50ml čierne pivo
2g riasy wakame (marinované)
1g tobico gold kaviár (môžeme
nahradiť aj iným variantom kaviáru)
Rozmarín

Rozmarín

Rastlinka rozmarínu pripomína malý ihličnan, a to nielen vzhľadom, ale aj vôňou a schopnosťou zniesť aj chladnejšie podmienky. Jeho chuť je nezameniteľná a nedá sa ničím oklamať. Už pár lístkov rozmarínu, alebo štipka pomletého prášku, dodajú jedlu arómu, ktorá sa najlepšie hodí do trochu exotickejších, no zložením jednoduchých receptov. V Anglicku je bežne rozmarín používaný na zjemňovanie výrazného jahňacieho mäsa, u nás ho nájdete skôr v polievkach a omáčkach alebo pri pečení rýb. Zvláštna vôňa rozmarínu skutočne pripomína les a možno aj preto v ľuďoch vyvoláva romantické predstavy. Rozmarín bol v rôznych kútoch sveta považovaný za symbol lásky už za antických čias. Tento význam sa dostal aj do našich ľudových tradícií, v ktorých kytička rozmarínu znamená vernosť a túžbu po milovanom človeku. Navyše je dobrým liekom proti migréne.

Ako čapujeme pivo

Hlavným účelom peny na pive je chrániť ho pred vzduchom a zabrániť tak unikaniu CO2, čím si pivo udrží svoju čerstvú a výnimočnú chuť. A preto v Klubovniach čapujeme pivo takým spôsobom, aby pena na ňom vydržala čo najdlhšie. Používame pri tom špeciálnu techniku čapovania, pri ktorej vytvoríme tzv. mokrú mliečnu penu, ktorej trvácnosť je rádovo v minútach. „Negatívom“ pri tomto spôsobe čapovania je, že pivo na prvý pohľad, ihneď po načapovaní, vyzerá viac pod čiaru, ako sme na Slovensku zvyknutí. Je to preto, lebo pena je v skutočnosti plná piva, ktorá sa časom premení späť na zlatý mok. Vám tak dlhšie ostane pivo s hustou, krémovou a smotanovou penou – presne také, aké má byť.

Našli sme nášho sekáča roka

Sabrage je spôsob otvárania fliaš šumivého vína šabľou, ktorý pochádza z obdobia Francúzskej revolúcie. Šabľu pri otváraní začali podľa legendy používať ako prví husári a neskôr v roku 1812, keď kozáci porazili Napoleona v Rusku, aj cárska kavaléria na oslavu víťazstva. V súčasnosti patrí sekanie sektov, champagne i prosecca k žiadaným atrakciám pri akejkoľvek významnej príležitosti. Zároveň je mierou hodnotenia kvality servisu someliérov a prezentácie šumivého vína v reštaurácii. Aj preto sme sa rozhodli vyhlásiť súťaž o najlepšieho sekáča roka našich prevádzok, ktorá sa uskutočnila 16. februára pod názvom MEDUSA-HUBERT SEKÁČ ROKA 2015.